Vaikystę primenantys šventiniai sausainiai gali tapti pačia nuoširdžiausia dovana 2 receptai

Artėja pats gražiausias metų laikas – metas susiburti su šeima prie židinio, jaukių Kalėdinių dekoracijų ir šilto arbatos puodelio. Tačiau dažnai Kalėdos asocijuojasi ir su grūstimis, sausakimšais prekybos centrais ir stresą keliančia dovanų paieška – viso to galima išvengti.

„Sutrūkinėję“ šokoladiniai sausainiai, padengti milteliniu cukrumi.<br>Pranešimo autorių nuotr.
„Sutrūkinėję“ šokoladiniai sausainiai, padengti milteliniu cukrumi.<br>Pranešimo autorių nuotr.
S.Šalkauskaitė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
S.Šalkauskaitė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
S.Šalkauskaitė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
S.Šalkauskaitė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Trapios tešlos sausainiai su pistacijomis ir spanguolėmis.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Trapios tešlos sausainiai su pistacijomis ir spanguolėmis.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Trapios tešlos sausainiai su pistacijomis ir spanguolėmis.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Trapios tešlos sausainiai su pistacijomis ir spanguolėmis.<br>Pranešimo autorių nuotr.
„Sutrūkinėję“ šokoladiniai sausainiai, padengti milteliniu cukrumi.<br>Pranešimo autorių nuotr.
„Sutrūkinėję“ šokoladiniai sausainiai, padengti milteliniu cukrumi.<br>Pranešimo autorių nuotr.
„Sutrūkinėję“ šokoladiniai sausainiai, padengti milteliniu cukrumi.<br>Pranešimo autorių nuotr.
„Sutrūkinėję“ šokoladiniai sausainiai, padengti milteliniu cukrumi.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Nov 22, 2021, 5:10 PM, atnaujinta Nov 22, 2021, 6:10 PM

„Malsenos“ kepimo akademijos ekspertė Sonata Šalkauskaitė siūlo šiemet būti unikaliems ir savo mylimiems žmonėms padovanoti vaikystės ir švenčių jaukumo skonį – šventinius sausainius. Tai yra puiki dovana ne tik šeimos nariams, bet ir draugams, bendradarbiams, mokytojams ir kaimynams.

„Manau, kad šventinis laikotarpis turi priminti apie vidinę ramybę, jaukumą, sentimentalius kvapus ir laiką su šeima, todėl gaminant kalėdines dovanas namuose galima išvengti Kalėdų karštinės. Kalėdinis maisto gaminimas yra didelis malonumas. Kartu parodysite mylimiems žmonėms, kad jūs apie juos galvojate ir skyrėte savo laiką, kad juos nudžiugintumėte“, – sako kepimo akademijos ekspertė.

Sausainių aromatas primins vaikystę

Šie trapios tešlos sausainiai patiks pistacijų mėgėjams, o apelsino žievelė ir spanguolės primins taip pasiilgtą močiutės šventinio stalo gėrybių skonį. Sviestinė sausainių tešla  gaminama su traškiomis pistacijomis, džiovintomis spanguolėmis, apelsino žievele ir daug sviesto.

Gaminant šiuos sausainius labai svarbus tinkamas šaltos tešlos paruošimas. Sviestas sausainių tešloje turi būti visiškai atšilęs, kad sausainiai nesubyrėtų. Užšaldytą sausainių tešlą rekomenduojama palikti stovėti mažiausiai 3 valandoms arba visai nakčiai.

Sausainiams reikės:

  • 1 puodelio nesūdyto atšilusio sviesto
  • 2/3 puodelio cukraus
  • 2 arbatinių šaukštelių apelsino žievelės
  • 1 puodelio aukščiausios rūšies kvietinių miltų
  • 1/4 arbatinio šaukštelio cinamono
  • 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
  • 1 puodelio susmulkintų, lukštentų pistacijų riešutų
  • 3/4 puodelio džiovintų spanguolių

Kaip gaminti

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

Sviestą ir cukrų išplakite plaktuvu vidutiniu greičiu iki šviesios ir purios masės.

Išsijokite miltus, cinamoną ir druską, tada palaipsniui supilkite į sviesto ir cukraus masę, maišykite mažu greičiu, kol susimaišys.

Sudėkite pistacijas, spanguoles ir apelsino žievelę ir maišykite tik 5 sekundes.

Tešlą padalinkite į du rutuliukus ir iškočiokite į gabalėlius.

Kiekvieną tešlos gabalėlį suvyniokite į maistinę plėvelę ir šaldykite 3 valandas.

Supjaustykite sausainius iki pusantro cm storio gabalėlius ir kepkite 12–15 minučių arba kol sausainiai taps auksinės spalvos.

„Užuot pjaustę pistacijų, spanguolių sausainius, galite iškočioti sausainių tešlą ir naudoti sausainių formeles. Tiesiog būkite atsargūs ir neberkite pistacijų riešutų į sausainio kraštus, kad gautumėte vienodus sausainius. Sausainius galima formuoti ir nenaudojant formelių. Uždėkite sausainių tešlą ant plastikinės plėvelės, sandariai uždenkite ir rankomis suformuokite norimą formą, pavyzdžiui, trikampius ar kvadratus prieš užšaldydami“, – sako S.Šalkauskaitė.

Nemirštanti klasika, kuri patiks visiems

Kepimo akademijos ekspertė siūlo dar vieną receptą, kuris patiks visiems smaližiams. Minkšti, lengvai kramtomi šokoladiniai sausainiai, padengti milteliniu cukrum. Šie sausainiai išsiskiria itin puriu „brownie“ pyragėlio tekstūros centru, o išorėje – traškumu.

Sausainiams reikės:

  • 4 kiaušinių (kambario temperatūros)
  • 300 g „Karališkų“ miltų
  • 150 g kakavos
  • 336 g balto cukraus
  • 1 arbatinio šaukštelio druskos
  • 2 arbatinių šaukštelio kepimo miltelių
  • 120 g sviesto (kambario temperatūros)
  • miltelinio cukraus

Kaip gaminti

Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi.

Į atskirtą indą įsijokite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską.

Į sviesto ir cukraus masę muškite po vieną kiaušinį ir maišykite tol, kol sumušite visus kiaušinius.

Kai sudedate visus kiaušinius ir išmaišote, suberkite miltų mišinį. Darsyk viską išmaišykite.

Apdenkite sausainių masę maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą vienai valandai.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

Paimkite valgomąjį šaukštą ir pakabinkite sausainių masės. Delnais suformuokite rutuliukus.

Suformuotą rutuliuką dėkite į indą su milteliniu cukrum ir apvoliokite taip, kad visas sausainis pasidengtų tolygiai.

Dėkite sausainius ant skardos su kepimo popieriumi.

Kepkite sausainius apie 8-10 min.

Ištraukę iš orkaitės palaukite 5 minutes.

Perkelkite sausainius ant vėsinimo grotelių ir pilnai atvėsinkite. Skanaus!

„Tešlos rutuliukus galima apvolioti granuliuotame cukruje prieš apvoliojant milteliniame cukruje. Padengiant sausainius bet kurios rūšies cukrumi, iš jų paviršiaus pasišalina drėgmė ir atsiranda įtrūkimų, nes jų viršus išdžiūsta sausainiui dar nespėjus sustingti. Dėl stambios kristalinės struktūros granuliuotas cukrus išdžiovina juos dar efektyviau. Kristalai sugeria drėgmę, o kiti, bet ne visi, ištirpsta susidariusiame sirupe.

Sausainiams kepant toliau, drėgmė išgaruoja, o cukrus pradeda kristalizuotis – šį procesą pagreitina neištirpę cukraus kristalai. Kai susidaro pakankamai naujų kristalų, jie vėl pradeda ištraukti drėgmę. Rezultatas – sausainis su greičiau džiūstančiu paviršiumi, kuris lengviau sutrūkinėja“, – patarimais dalijasi „Malsenos“ kepimo akademijos ekspertė.

S.Šalkauskaitė pataria pasikliauti savo vaizduote ir dovaną paversti kur kas ypatingesne – įpakuoti sausainius naudojant sezoninius motyvus.

„Sausainius supakuokite sandariai, naudodami minkštą popierių, tačiau pridėkite šventinį akcentą – raudoną kaspiną, cinamono lazdelę ar pušies šakelę. Sausainius paversite Kalėdomis kvepiančia dovanų dėžute“, – sako ji.

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2021 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.