Moliūgų sriuba su kariu: J. Steponavičiūtė pasidalijo pamėgtu receptu

Ruduo asocijuojasi su moliūgais. Kiekvieno gaminti mėgstančio žmogaus namuose šiuo metų laiku virtuvėje atsiranda bent vienas rimtas moliūgas. Ir daug moliūgų tyrės.

J.Steponavičiūtė dalijasi moliūgų sriubos receptu.<br>„Kitchen Julie“
J.Steponavičiūtė dalijasi moliūgų sriubos receptu.<br>„Kitchen Julie“
Moliūgų sriuba su tailandietiška kario pasta<br>„Kitchen Julie“
Moliūgų sriuba su tailandietiška kario pasta<br>„Kitchen Julie“
J.Steponavičiūtė.
J.Steponavičiūtė.
Daugiau nuotraukų (3)

Julija Steponavičiūtė, maisto tinklaraštininkė, modelis

Nov 28, 2021, 10:02 AM, atnaujinta Nov 29, 2022, 12:44 PM

Stengiuosi šią daržovę panaudoti kuo įvairesniems patiekalams, taip patenkindama profesinį smalsumą, tačiau vienas patiekalas jau yra tapęs tradicija. Tai – moliūgų sriuba.

Ją gaminu ne pagal receptą, kaskart kitaip, bet vienam ingredientų deriniui esu neabejinga: moliūgui su tailandietiška kario pasta. Ji papildo švelnų moliūgo skonį, suteikia jam daugiau sluoksnių ir kompleksiškumo. Ir visa tai be papildomo laiko virtuvėje – tereikia į puodą įmaišyti jau paruoštos kario pastos.

Kokią kario pastą rinktis, raudonąją ar žaliąją, priklauso nuo to, kokio aitrumo norite. Aš dažniausiai renkuosi raudonąją, nes ji švelnesnio skonio, todėl įmaišyti jos galiu daugiau. Taip pat raudonoji kario pasta gražiai paryškina moliūgų spalvą.

Moliūgų sriuba su tailandietiška kario pasta

Laikas: 15 min +40 min. moliūgų tyrei paruošti

1 stiklinė – 250 ml, 1 šaukštas – 15 ml, 1 šaukštelis – 5 ml

Sriubai reikės:

  • 500 ml moliūgų tyrės (skaityti recepto aprašyme)
  • 200 ml +2 šaukštų kokosų pieno (nesupainiokite su kokosiniu gėrimu)
  • 1 šaukšto nerafinuoto kokosų arba saulėgrąžų sėklų aliejaus
  • 2 valgomųjų svogūnėlių (angl. „shallot“) arba 1 vidutinio dydžio šviesaus svogūno
  • 1–2 šaukštų raudonosios arba žaliosios tailandietiškos kario pastos
  • 700–800 ml moliūgų skysčio, sultinio arba vandens
  • saujelės skrudintų moliūgų sėklų*
  • šlakelio skrudintų moliūgų arba sezamų sėklų aliejaus patiekti (nebūtina)
  • žiupsnio aitriųjų paprikų gabalėlių patiekti (nebūtina)
  • jūros druskos pagal skonį
  • 0,5–1 žaliosios citrinos sulčių

*Prapjovę moliūgą neišmeskite sėklų. Iškrapštykite jas šaukštu, dėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite 160°C temperatūroje (vėjo režimu) 20 min., nulupkite ir patiekite su sriuba, salotomis arba kaip užkandį.

Kaip gaminti

Moliūgų tyrę galite paprastai pasigaminti namuose. Vidutinį moliūgą perpjaukite perpus, didesnį – į ketvirčius ir dėkite ant kepimo skardos. Kepkite 180°C temperatūroje (vėjo režimu) 30–40 minučių, nelygu moliūgas, kol jis bus visiškai minkštas, kai bandysite pradurti šakute.

Kepant išsiskirs nemažai skysčio. Jo neišpilkite, panaudosite sriubai (nebūtinai moliūgų, galite naudoti ir troškiniams).

Moliūgo minkštimą šaukštu perkelkite į trintuvo indą arba puodą, jei naudosite rankinį trintuvą. Sutrinkite iki vientisos konsistencijos. Dalį tyrės galite laikyti šaldytuve, o ko nespėsite suvartoti per ateinančias 5 dienas, dėkite į šaldiklį.

Valgomuosius svogūnėlius arba svogūną susmulkinkite ir apkepkite aliejuje puode, kol taps permatomi ir kvapūs.

Dėkite tailandietišką kario pastą, minutėlę pakaitinkite, tuomet supilkite kokosų pieną. Išmaišykite. Supilkite moliūgų skystį, sultinį arba vandenį ir moliūgų tyrę.

Sutrinkite trintuvu iki dar glotnesnės konsistencijos. Jei norisi skystesnės sriubos, visada papildomai galite įpilti vandens.

Pasūdykite pagal skonį ir įspauskite žaliosios citrinos sulčių: pradėkite nuo 0,5 citrinos ir didinkite kiekį, jei jaučiate, kad trūksta rūgšties.

Patiekite su šlakeliu kokosų pieno, skrudintų moliūgų arba sezamų sėklų aliejumi, aitriųjų paprikų gabalėliais ir moliūgų sėklomis.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.