Aguonų ir citrinų putėsių tortas Kalėdoms: paruošti lengva, o rezultatas – itin šventiškas

Šis tortas lengvas tiek pagaminti, tiek lengva jo tekstūra ir skonis. Nedaug biskvito, purus putėsių sluoksnis su lengva citrinų rūgštele ir dar traškus morengas. Na, kas gali būti skaniau?

Aguonų ir citrinų putėsių tortas.<br>„Skanaus maisto pasaulis“ nuotr.
Aguonų ir citrinų putėsių tortas.<br>„Skanaus maisto pasaulis“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Skanaus maisto pasaulis“

Dec 12, 2021, 6:03 PM

Receptas gal ir iš ilgesnių, bet labai norėjosi, kad būtų aišku ir tikrai jums pavyktų. Įdėmiai perskaitykite, atkreipkite dėmesį į keletą akcentų, ir pažadu – valgysite labai skanų tortą.

Noriu atkreipti, kad vietoje citrinų galite naudoti mandarinus ar apelsinus. Dėl to šiek tiek keisis spalva ir skonis, bet mano idėja – o jūsų fantazija ir galimybės.

Tad gero bandymo ir skanaus rezultato!

Aguonų ir citrinų putėsių tortas (20 cm forma)

Reikalingi produktai

Biskvitui:

  • 2 kiaušinių tryniai
  • 70 g cukraus
  • 90 g miltų
  • 75 g aguonų
  • 0,5 a. š. kepimo miltelių
  • 75 g lydyto sviesto
  • 100 ml kambario temperatūros pieno
  • žiupsnelis druskos

Citrinų putėsiams:

  • 90 g šalto sviesto
  • 100 g cukraus
  • 150 g citrinų sulčių
  • 4 kambario temperatūros kiaušiniai
  • 200 ml grietinėlės (nelabai šaltos)
  • 4–5 želatinos lakštai

Citrinų glazūrai:

  • 5–6 v. š. citrinų putėsių
  • kelių lašų valgomųjų geltonos spalvos dažų

Kaip gaminti

Biskvitui cukrų ir minkštą sviestą išsukame iki vientisos baltos masės. Aguonas (nemirkytas), miltus, druską ir kepimo miltelius sumaišome atskirai. Į sviesto masę mušame kiaušinių trynius ir išmaišome.  

Po to dalimis pilame pieną ir miltų masę ir išmaišome, kol gauname vientisą gražią tešlą.

Tešlą pilame į kepimo  popieriumi išklotą formą ir kepame 30–35 min. 180–190 laipsnių temperatūroje. Iškepusį biskvitą atvėsiname formoje.

Želatinos lakštus užpilame šaltu vandeniu, kad apsemtų, ir paliekame išbrinkti.

Putėsiams kiaušinius mušame į puodą, pilame cukrų, citrinų sultis (galima ir minkštimą, paskui pertrinsim kremą per sietelį) ir kaitiname iki virimo bei kol kremas pradės tirštėti. Turi būti lengvai sutirštėjęs. Nepamirštame nuolat maišyti.

Tada nukeliam puodą nuo viryklės, dedame šalto sviesto gabaliukus, gerai išmaišome, kol ištirpsta. Gautą masę pertriname per sietelį, turi gautis vientisas blizgus kremas.

Jei kremas vis dar šiltas, nuspaudžiame želatinos lakštus ir įmaišome į kremą, viską gerai išmaišome, kad želatina ištirptų.

Jei kremas atvėso, želatiną nuspaudžiame ir mikrobangų krosnelėje ar virš garų lengvai pakaitiname keletą sekundžių, kol ištirpsta ir leidžiame jai atvėsti. Želatinos jokiu būdu negalima užvirinti, nes tortas nesustings. Atvėsusią želatiną supilame į citrinų kremą.

Putėsiams vėsią (ištraukite iš šaldytuvo tuomet, kai ruošite citrinų kremą) grietinėlę išplakite iki lengvų putų. Jokiu būdu neperplakite. Į išplaktus lengvus putėsius atsargiai supilkite atvėsusį citrinų kremą ir labai neperplakdami atsargiai sumaišykite abi mases.

5–6 v. š. putėsių atidėkite į šoną ir įlašinkite keletą geltonos spalvos maistinių dažų lašiukų. Gausite viršutinį ryškesnį sluoksnį.

Atvėsusį biskvitą dėkite į švarią torto formą, šonus uždenkite acetatine plėvele, ant biskvito supilkite putėsius. Dėkite į šaldytuvą ir leiskite sustingti. Kai lengvai sustings, užpilkite citrinų putėsių ryškesnį sluoksnį ir leiskite visiškai sustingti per naktį. Aš tortą ruošiau ryte, o vakare jau buvo galima valgyti.

Puoškite pagal fantaziją, bet labai tiko morengai.

„Skanaus maisto pasaulis“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.