„Karantino kuchnios“ įkūrėja per šventes siūlo išbandyti vintažinę silkių mišrainę „Mimoza“

Maisto tinklaraštininkė, socialinės paskyros „Karantino kuchnia“ įkūrėja bei moderatorė Evelina Stundžienė savo sekėjus stebina nesunkiai pagaminamais, tačiau įdomiais ir autentiškais receptais.

E.Stundžienė siūlo išmėginti „Mimozą“.<br>Asmeninis albumas.
E.Stundžienė siūlo išmėginti „Mimozą“.<br>Asmeninis albumas.
E.Stundžienė.<br>Asmeninis albumas.
E.Stundžienė.<br>Asmeninis albumas.
Sluoksniuota silkių mišrainė „Mimoza“.<br>Asmeninis albumas.
Sluoksniuota silkių mišrainė „Mimoza“.<br>Asmeninis albumas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-12-19 17:56

Kulinariniais atradimais garsėjanti moteris, tarp kurios pasiekimų rikiuojasi neseniai dienos šviesą išvydusi vardinių druskų linija, pasakoja, jog gaminti mėgsta kasdien, tačiau tai, kas ant stalo nugula įprastomis dienomis, gerokai skiriasi nuo šventinio meniu. Jo Evelina neįsivaizduoja be kepto mamos karpio ir, žinoma, dabar jau savaip gaminamų tradicinių patiekalų. Vieną tokių – „Mimoza“ silkių sluoksniuotį – ji rekomenduoja pasigaminti ir patiems.

Šventiniame meniu – vaikystę menantys patiekalai

Nors socialiniuose tinkluose Evelina dalijasi gana aktyviomis kasdienybės akimirkomis ir, kaip daugelis jau spėjo pastebėti, yra užkietėjusi kelionių entuziastė, Kūčias, prisipažįsta, sutinkanti ramiai,  tik artimiausių šeimynykščių draugijoje.

„Švenčiame visas šventes, bet turbūt svarbiausios vis tik būna Kūčios. Susitinkame artimiausiame rate, valgome tradicinius patiekalus ir laikomės papročių: jokio majonezo, kiaušinių, ar mėsos! O Kalėdų ir Naujųjų Metų tradicijos jau yra kiek lankstesnės ir šias šventes ne visada švenčiame vienodai. Šiemet Kūčias švęsime pas mane, Kalėdas – pas tėvus, o Naujuosius – Kipre“, – artėjančių švenčių planais dalijasi Evelina.

Ji taip pat pasakoja, kad per žiemos šventes be naujų eksperimentų ant stalo visuomet nugula jau tradiciniais tapę patiekalai. Vienas tokių – nuo vaikystės kasmet skanaujamas keptas karpis.

„Valgau jį kartą metuose ir nuo mažens būtent keptas mamos karpis buvo mano Kūčių stalo favoritas. O per Kalėdas tikrai planuoju išvysti baltą mišrainę ir kokį nors keptą paukštį su bulvėmis. Nieko nėra skaniau už bulves, keptas orkaitėje paukštienos taukuose“, – įsitikinusi maisto entuziastė.

Rekomenduoja atkreipti dėmesį į jūros gėrybes

Bendraudama su kulinarijos tendencijomis besidominčia bendruomene, Evelina, sako, pastebėjusi, jog net ir tie, kurie itin mėgsta originalius sprendimus bei gastronomines naujoves, neišvengiamai į meniu įtraukia metai iš metų pasikartojančius patiekalus: pyragėlius, kisielių, kūčiukus, saldžius grybukus ir kitus skanėstus.  

Štai kodėl ji rekomenduoju įprastai per Kūčias valgomas žuvis – karpius, silkes, lydekas ir pan. – paįvairinti jūros gėrybėmis ar egzotiškesnėmis žuvimis: krevetėmis, tunu, krabais.

„Taip pat siūlau nepamiršti menkių kepenėlių ir įvairių žuvies konservų, kurie puikiai tinka į įvairias mišraines. Jas gardinkite kokybišku majonezu ir keliais prieskoniais, pavyzdžiui, druska ir pipirais, kad „nepermuštumėte“ skonio.

Mano kultiniu patiekalu šį šventinį periodą bus vintažinė „Mimoza“ arba silkių sluoksniuotis, kur be majonezo taip pat nė žingsnio. Renkuosi „Obelių Premium“, nes jis pagamintas iš laisvai laikomų vištų kiaušinių, sudėtyje nėra krakmolo, užtat jis gausiai praturtintas vitaminu D“, – sako Evelina ir priduria, jog šį patiekalą įprasta gaminti su bulvėmis, morkomis ir žuvies konservais, bet šįkart ji rekomenduoja kiek kitokią versiją, kur dėmesio centre atsidurs silkė.

„Mimoza“

Reikės:

  • 5 didesnių kiaušinių
  • 400 g silkių filė (geriausiai, matjes)
  • 225 g fermentinio sūrio
  • 60 g šaldyto sviesto
  • 125 g majonezo
  • 1 baltojo svogūno galvos

Kaip gaminti

  1. Išverdame kiaušinius (10 min.). Perpjauname juos per pusę ir atskiriame baltymus nuo trynių.
  2. Supjaustome kubeliais silkę ir svogūną.
  3. Kiaušinių trynius sutriname šakute. Kitus ingredientus tarkuosime tiesiai į salotoms skirtą indą. Naudojame tarką, skirtą morkoms tarkuoti.
  4. Į salotoms paruoštą indą dedame produktus šia tvarka (kiek ingredientų, tiek atskirų sluoksnių): pradedame nuo tiesiai į indą tarkuojamų kiaušinio baltymų.
  5. Užtepame truputį majonezo ant viso paviršiaus.
  6. Ant viršaus užtarkuojame sūrio.
  7. Vėl užtepame truputį majonezo ant viso paviršiaus.
  8. Dedame sluoksnį kubeliais supjaustytos silkės filė.
  9. Ir vėl metas majonezui!
  10. Ar kokiam nors patiekalui kada nors pakenkė sviestas? Ne, todėl dabar ant visko užtarkuojame ir jo.
  11. Dedame svogūnų sluoksnį.
  12. Vėl metas majonezui. Tik šįkart dedame jo kiek daugiau.  
  13. Ant visko uždedame kiaušinio trynius ir uždengiame indą dangčiu ar plėvele.
  14. „Mimozą“ laikome šaldytuve bent 2 valandas, bet dar skaniau būtų valgyti tik kitą dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.