Receptas Kūčioms ar Kalėdoms: nepaprastai skanus keptas karpis su grybais

Įvairiausiais būdais ruoštas karpis – vienas patiekalų, be kurio neįsivaizduojamas tradicinis Kūčių stalo meniu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad bėgant metams tradicijos – išlieka, todėl nenuostabu, kad artėjant šventėms karpis tarp tinklo pirkėjų išlieka vienas paklausiausių produktų.

Keptas karpis.<br>123rf nuotr.
Keptas karpis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-21 10:26, atnaujinta 2022-12-18 20:34

„Duomenys rodo, kad šventiniu laikotarpiu tarp populiariausių žuvų lyderių pozicijas išlaiko tradicinis karpis bei šios žuvies pusgaminiai, o taip pat ir lašiša. Artėjant Kūčioms, žinoma, smarkiai išauga ir silkių pardavimai. Prieš Kūčias fasuotos silkės pardavimai vidutiniškai padidėja 35 proc., o sveriamos – vidutiniškai daugiau nei 45 proc. Ieškantys įmantresnių skonių Kūčių stalui renkasi ir skumbrę, upėtakį ar šamą. Be to, prieš Kalėdas vidutiniškai trečdaliu išauga ir jūros gėrybių pardavimai“, –  sako V.Budrienė.

Europiečių pamėgtas Kalėdų patiekalas

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, teigia, kad karpis ant šventinio stalo puikuojasi ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos šalyse. Tiesa, europiečiai šią žuvį dažniausiai valgo ne Kalėdų išvakarėse, o per pačias Kalėdas.

Pasak ekspertės, tradicija per Kalėdas valgyti karpį itin paplitusi Čekijoje, Slovakijoje ir Lenkijoje. Taip pat dažnai sutinkama ir Vengrijoje, Austrijoje, Vokietijoje, netgi Kroatijoje. Istoriniai šaltiniai byloja, kad šis patiekalas ant Kalėdinio stalo buvo sutinkamas jau viduramžiais. Viena to priežasčių – su pasninku susijusios katalikiškų šalių tradicijos.

Įdomu dar ir tai, kad nuo senų laikų vyraudavo tradicija pirkti ne skrostus, o gyvus karpius, kuriais prieš Kalėdas būdavo prekiaujama tiesiog miestų aikštėse. Šaltiniai byloja, kad europiečiai gyvus karpius pirkdavo likus net kelioms dienoms iki Kalėdų, ir iki švenčių juos laikydavo ne kur kitur, o savo voniose – mat buvo manoma, kad kelias dienas paplaukioję vonioje jie taps švaresni. Visgi, kaip sako V.Juodkazienė, rūpinantis gyvūnų gerove – jau kurį laiką gyvos žuvies nuspręsta atsisakyti.

Su kuo jis valgomas?

Maisto ekspertės teigimu, skirtingose šalyse, kalėdinio stalo puošmena karpiai turi skirtingas  gaminimo tradicijas. Pavyzdžiui, Slovakijoje ir Čekijoje karpiai dažniausiai apvoliojami džiūvėsėliuose ir kepami aliejuje. Taip paruoštas karpis dažnai patiekiamas šalia kitų patiekalų – bulvių salotų ar kopūstų sriubos.

Lenkijoje karpis dažnai patiekiamas su tradiciniais koldūnais, o Vengrijoje iš jo verdama žuvienė. Kaip pasakoja maisto ekspertė, Lietuvoje tradiciškai karpis yra kepamas visas, orkaitėje, arba keptuvėje, apvoliotas miltuose.

Pasak jos, karpis dažniausiai derinamas su tradicinėmis daržovėmis, pavyzdžiui, troškintomis morkomis, svogūnais, bulvėmis, ar šviežiomis salotomis. Tačiau ši žuvis puikiai dera ir su paprikomis, pomidorais, špinatais, netgi grikiais ar kitomis mėgstamomis kruopomis ar grybais. Mėgstantiems dar išraiškingesnius skonius ekspertė siūlo karpį pagardinti imbieru ar kalendra, aitriosiomis paprikomis ar kitais mėgstamais prieskoniais arba ruošti karpį įvairiausiuose padažuose: pradedant pomidorų ir baigiant medaus.

V.Juodkazienė dalijasi ir nepaprasto skonio karpio receptu, kuris papuoš jūsų Kūčių, o gal ir Kalėdų stalą.

Orkaitėje keptas karpis su grybais

Reikės:

  • vidutinio dydžio šviežio karpio
  • druskos ir pipirų pagal skonį
  • citrinos
  • supjaustytos morkos
  • ½ puodelio supjaustytų svogūnų
  • nedidelio gabalėlio sviesto
  • ½ puodelio džiūvėsėlių (dar šiek tiek apibarstymui)
  • ½ puodelio smulkintų mėgstamų grybų
  • 1 arbatinio šaukštelio cukraus
  • ½ puodelio obuolių acto

Kaip gaminti

Tinkamai išvalykite karpį. Nuplaukite ir jį nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Visą žuvį nuplaukite actu ir palikite 15 minučių pastovėti. Aptepkite žuvį citrinos sultimis ir iš vidaus, ir iš  išorės. Įtrinkite prieskoniais.

Supjaustytas morkas, svogūnus, susmulkintus grybus, cukrų ir džiūvėsėlius suberkite į dubenį ir viską sumaišykite. Įpilkite puodelį vandens. Ir viską dar kartą sumaišykite. Gautu mišiniu įdarykite karpį.

Karpį įtrinkite sviestu ir apibarstykite džiūvėsėliais. Galiausiai orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių ir kepkite apie 60 minučių. Patiekite su citrinos skiltelėmis ir įvairiausiais būdais paruoštomis bulvėmis. Skanaus!

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.