Subtilaus skonio sūrio pyragas su karamele – vertas vietos ant švenčių stalo

Šis sūrio pyragas su karamele yra subtilaus skonio, šventiškas. Tokie sūrio pyragai yra vieni mėgstamiausių mano desertų. O jeigu dar su karamele – tada išvis tobula!

Sūrio pyragas su karamele.<br>„Skanauk su Aušra“ nuotr.
Sūrio pyragas su karamele.<br>„Skanauk su Aušra“ nuotr.
Sūrio pyragas su karamele.<br>„Skanauk su Aušra“ nuotr.
Sūrio pyragas su karamele.<br>„Skanauk su Aušra“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Skanauk su Aušra“

Dec 27, 2021, 4:59 PM

Žinau, kad daugeliui baisu patiems gamintis karamelinį padažą. Aš jį gaminau paprasčiau – su ruduoju cukrumi. Tad jo gamyba tikrai paprasta.

Kokius ingredientus naudojau?

Pagrindui pagaminti naudojau „Selgos“ imbierinius sausainius. Jie suteikė ryškaus skonio sūrio pyragui. Į įdarą tradiciškai dėjau kreminio sūrio „Philadelphia“, riebios grietinės. Taip pat naudojau rudąjį cukrų, kuris suteikė šiek tiek karamelinį skonį.

Kaip kepti sūrio pyragą vandens garų vonelėje?

Sūrio pyragus kepu kartu su vandens vonele. Šis procesas tikrai yra paprastas! Pyrago kepimo formos apačią apvynioju folija. Į kepimo skardą pripilu karšto vandens ir įdedu į orkaitės apačią. Pyragą kepu orkaitės viduryje.

Vandens vonelė garantuoja, tad pyragas kepant nesuskils. Kitu atveju didelė tikimybė, kad valgysite praskilusį pyragą.

Rudojo cukraus karamelės gaminimas

Jam pagaminti reikės sviesto, rudojo cukraus bei riebios grietinėlės. Pastaroji turi būti kambario temperatūros. Karamelę gaminkite atsargiai, nes masė gali pradėti taškytis.

Šaldytuve karamelė pasidaro tiršta, o kambario temperatūroje ji tampa kiek skystesnė.

Kaip patiekiamas sūrio pyragas su karamele?

Man asmeniškai karamelinis padažas yra labai saldus. Tad nusprendžiau jo dėti tik ant kraštų. Taip pat prieš patiekiant karamele apšlakstyti jau atpjautą sūrio pyrago gabaliuką.

Taip pat sūrio pyrago viršų galima papuošti naudojant konditerinį maišelį.

Jeigu norite, kad karamelinis padažas būtų skystas, tada jį galima pakaitinti keptuvėje. Taip pat galima palaikyti kambario temperatūroje.

Pyragą puošiau karameliniais kukurūzų spragėsiais. Jų galima rasti didesniuose prekybos centruose.

Keletas patarimų:

  1. Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros.
  2. Svarbu neperplakti sūrio pyrago. Naudojau tik paprastą šluotelę bei mentelę.
  3. Iškepusio sūrio pyrago vidurys turėtų būti minkštas – jį pajudinus, viršus gali kiek drebėti. Šonai jau turi būti sukietėję.
  4. Geriausiai sūrio pyrago skonis atsiskleidžia po kelių dienų.

Sūrio pyragas su karamele

Paruošimo laikas – 35 min., gaminimo laikas – 1 val.

Ingredientai

Pagrindui:

  • 180 g imbierinių sausainių (naudojau „Selgos“)
  • 60 g sviesto

Įdarui:

  • 400 g (2 pakelių) kreminio sūrio „Philadelphia“
  • 200 g riebios grietinės
  • 2 kiaušinių, L dydžio
  • 100 g (1/2 st.) rudojo cukraus
  • 1 1/2 valg. š. kukurūzų krakmolo
  • 1 valg. š. citrinos sulčių
  • vanilinio cukraus
  • žiupsnelio druskos

Karamelei:

  • 50 g sviesto
  • 130 g (2/3 st.) rudojo cukraus
  • 90 g (1/2 st.) riebios grietinėlės
  • žiupsnelio vanilino, druskos

Papuošimui:

  • karamelinių kukurūzų spragėsių, karamelės

Kaip gaminti

Pagrindas. Maisto smulkintuvu sausainius sutrinti iki smulkių trupinių. Supilti sviestą. Mentele išmaišyti. Į 18 cm apvalios, atsegamos kepimo formos apačią įdėti kepimo popierių.

Suberti sausainius į formą, stiklinės apačia išlyginti, kad pagrindas būtų tolygus. Kepti 180 laipsnių temp. 10 min.

Kai atvės, kepimo formos apačią apvynioti folija.

Įdaras. Dideliame inde kreminį sūrį, grietinę, cukrų, vanilinį cukrų, druską šluotele išmaišyti iki vientisos masės.

Įmušti po vieną kiaušinį ir plakti, kol kiaušinis susimaišys su įdaru. Įspausti citrinos sulčių pagal skonį. Suberti išsijotą krakmolą.

Orkaitę sumažinti iki 160 laipsnių temp. Į kepimo skardą pripilti apie 1 cm karšto vandens. Ją įdėti į orkaitės apačią. Pyragą kepti ant vidurinės orkaitės lentynos.

Kepimo laikas apie 1–1 val. 10 min. Iškepusio pyrago vidurys turi būti dar minkštas, o šonai jau sukietėję.

Išjungti orkaitę, praverti dureles ir palaukti, kol pyragas pravės (apie 10 min.). Pyragą padėti į šaldytuvą ir laikyti per naktį.

Išėmimas iš formos: kitą dieną peilį sušlapinti karštu vandeniu ir braukti per pyrago šonus.

Karamelė. Keptuvę įkaitinti ant vid. aukštos temp. Suberti sviestą ir cukrų. Mentele maišyti, kol cukrus gerokai aptirps.

Po truputį supilti kambario temp. grietinėlę. Išmaišyti iki vientisos masės. Įberti žiupsnelį vanilino, druskos.

„Skanauk su Aušra“

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.