Spalvingas jogurtinis želės tortas: daug pastangų neprireiks, o svečiai liks sužavėti

Nors kalėdinis šurmulys namuose ir nurimo, ilsėtis nėra kada – laikas ruoštis naujametiniam vakarui. Taip pat pradėti galvoti, kaip paruošti šventinį stalą ir nustebinti namiškius ar svečius. Čia į pagalbą skuba lietuviško prekybos tinklo meistrai, kurie 2022-uosius siūlo pasitikti su labai greitai pagaminamu, burnoje tirpstančiu ir įvairiaspalviu želės tortu.

Spalvingas jogurtinis želės tortas.<br>123rf nuotr.
Spalvingas jogurtinis želės tortas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2021, 6:35 PM, atnaujinta Dec 28, 2022, 12:54 PM

Tortui – net bazilikas

Kaip pastebi „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė, želės tortas – kone idealus variantas naujametiniam stalui. Juk Naujųjų metų sutikimas išties išskirtinė proga, tad per ją norisi paskanauti kažko ypatingo, bet nenorima užtrukti virtuvėje.

„Dažniausiai kepinių gamyba užima nemažai laiko, jų receptai yra itin griežti, lydimi streso, kad viskas pavyktų. O želės tortas ne tik leidžia improvizuoti, naudoti mėgstamiausius savo vaisius, koreguoti storį, aukštį, saldumą, bet ir neverčia prakaituoti virtuvėje – šį desertą galima pagaminti vos per pusvalandį“, – privalumus vardija kulinarijos ekspertė.

Ji taip pat akcentuoja, kad želės tortas – išties sveikas pasirinkimas: jo gamyboje gali būti naudojami įvairūs vaisiai, jogurtas ir sultys, o skonį galima praturtinti šalavijo sėklomis, mėtomis ar netgi baziliku. Kitaip sakant, šiame deserte gausu natūralių produktų, bet mažai pridėtinio cukraus.

„Svarbu ir tai, kad šiais laikais labai didelį, net egzotinių produktų asortimentą galime rasti parduotuvių lentynose. Šiam patiekalui puikiai tinka ir greitai užšaldyti produktai, pavyzdžiui, savo naudingąsias savybes išsaugoję vaisiai ar vasarą primenančios uogos“, – pastebi pašnekovė.

Ne per karštai ir ne per šaltai

B.Baratinskaitė taip pat akcentuoja, kad torto spalvos išgavimui galima naudoti natūralios kilmės dažiklius ir palankias sveikatai tirštinimo medžiagas. Svarbu ir tai, kad želės tortas – nekaloringas ir skrandžio neapsunkinantis desertas. Visgi, kad namiškiai ar svečiai tinkamai įvertintų kulinarinius sugebėjimus, o tortas praskaidrintų vieną gražiausių metuose švenčių, būtina atkreipti dėmesį ir į keletą niuansų.

„Torto skoniu reikėtų rūpintis nuo pat jo gamybos pradžios – ragauti dar tik ruošiamą želatinos tirpalą, jo skonį reguliuoti pridedant cukraus ar citrinos sulčių. Taip pat svarbu nepamiršti, kad skysta želė yra kiek saldesnė nei sustingusi. Gaminant želė tortą būtina atkreipti dėmesį ir į temperatūrų svyravimus – želatiną užvirinus, suprastėja jos skonis, o sušaldžius šaldiklyje želė tiesiog subyrės“, – įspėja maisto žinovė.

Ji pataria negailėti želatinos – kiekvienam litrui tirpalo jos galima pridėti net penktadaliu daugiau. Tai naudinga gaminant tiek mažesnį, tiek didesnį tortą – tuomet jis geriau išlaiko savo svorį, yra tvirtesnis ir greičiau stingsta.

Jei želės tortas gaminamas formoje, svarbu nepamiršti, kad jį teks apversti – patiekiant deserto apačia taps viršumi. O norint sužavėti namiškius, B.Baratinskaitė dalijasi paprasto ir itin skanaus želės torto receptu, kurį galima koreguoti pagal savo fantaziją.

Jogurtinis ir įvairiaspalvis želės tortas

Reikės:

  • 1 litro vaisinio jogurto,
  • 0,2 litro vandens,
  • 3 šaukštų želatinos,
  • 2 pakelių želės,
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus,
  • paprasto cukraus ir uogų pagal skonį.

Nors prie šio skanėsto gamybos iš viso užtruksite vos pusvalandį, tačiau kai ką pasiruošti verta dar iš vakaro. Šiuo atveju tortui reikės ne tik baltos, pagamintos jogurto pagrindu, bet ir spalvotos želės. Būtent pastarąją reikėtų paruošti ir leisti sustingti kuo anksčiau – ją tiesiog užpilkite vandeniu, pridėkite uogų ir ramiai palikite pastovėti. O vėliau šiai sustingus – supjaustykite kubeliais. Taupant laiką, iš vakaro vertėtų pasiruošti ir želatiną, kurią reikia užpilti 200 ml vandens.

Vėliau į jogurtą suberkite vanilinį cukrų, šiek tiek paprasto cukraus ir viską išplakite plaktuvu. Vietoj cukraus galima naudoti kiek kitokio skonio suteikiantį medų ar klevų sirupą. Svarbiausia nepamiršti, kad priedo kiekis priklauso nuo naudojamo jogurto – kuo jis labiau vaisinis, tuo mažiau reikės kitų saldžių priedų.

Išbrinkusią želatiną pašildykite, kol ištirps. Tuomet į ją pilkite jogurto mišinį ir nuolat maišykite. Gautą mišinį pamažu pilkite į formą, į ją dėkite spalvotus želė gabaliukus ir galiausiai leiskite sutvirtėti šaldytuve ar balkone, jei lauke nespaudžia didelis šaltukas.

„Panašiai, atskirai paruošiant ir atšaldant skirtingų spalvų bei skonių žėlę, galime ruošti ir kelių sluoksnių įvairiaspalvį tortą. Vietoje vaisinio jogurto naudoti saldintą sutirštintą pieną. Taip pat įnešti naujų skonių galima pridedant įvairių vaisių ar uogų. Jei neturite laiko, ant stalo puikiai atrodys spalvotoje žėlėje „sustingę“ vaisiai ir uogos. Svarbiausia neriboti savo fantazijos, tik tuomet naujametinė naktis bus kur kas įsimintinesnė“, – pataria ekspertė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda