„Tinginys“ pagal V. Kurpienės receptą: mėgausitės – ir sąžinė negrauš

Dietistė Vaida Kurpienė, knygos „Liekna visam gyvenimui“ autorė, pasidalijo „Tinginio“ be glitimo receptu – išbandykite ir jūs.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-01 15:35, atnaujinta 2022-12-28 12:52

Gamybai reikės:

* 220 g stambių avižinių dribsnių. Avižos turi daug skaidulų, kurios padeda didinti sotumą, mažinti cholesterolį ir maitinti mūsų gerąsias bakterijas.

* 190 g juodojo šokolado. Gaminant naudotas šokoladas, turintis 80 proc. kakavos. Kuo mažiau kakavos šokolade, tuo saldesnis bus desertas. Dauguma tyrimų rodo, kad 2–8 savaites vartojant saikingais kiekiais kakavos produktus žmonėms, sergantiems aukštu kraujospūdžiu, rodmenys (sistolinis kraujospūdis) gali sumažėti net 4 mmHg, o apatinis skaičius (diastolinis) – apie 2 mmHg. Atrodo nedaug, bet juk tai tik vienas produktas. Teigiama, kad kakava gerina žarnyno sveikatą ir mažina stresą, visa tai gali netiesiogiai sustiprinti imuninę sistemą. O tiesiogiai stiprina kakavoje esantys antioksidantai flavonoidai. Tiesa, tai negalioja, jei su kakava vartojamas didelis kiekis cukraus.

* 400 ml kokosų gėrimo (anksčiau vadintas kokosų pienu), 18 proc. riebumo. Jei riebesnis, šiek tiek praskieskite vandeniu. Kas pasakytų, kad kokosų aliejus yra saldus? Jis toks nėra, tačiau kai vartojamas kartu su avižomis, derinys pastiprina vienas kito saldumą. Kai kurių tyrimų duomenimis, kokosuose esantys tam tikro tipo lipidai (lauro rūgštis) gali palaikyti imuninę sistemą. Teigiama, kad ši rūgštis veiksmingai slopina Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae ir Mycobacterium tuberculosis augimą. Žinoma, vien kokosų pienu pasitikėti neverta, bet organizmui padėti reikia visada.

* saujelės kepintų lazdynų riešutų be odelių. Galima keisti ir kitais savo mėgstamais riešutais, tik juos vos pakepinkite, kad atsiskleistų saldumas ir odelės lengvai nusivalytų. Riešutai suteikia sotumo ir dėl savo sudėties gali sumažinti tam tikrus širdies ligų rizikos veiksnius.

Šis skanėstas yra kiek kitoks, nei esame pratę. Nesaldus, šokoladinis ir be pieno produktų, glitimo. Nors šie produktai vertingi, vis daugėja žmonių, negalinčių jų vartoti. O ir kitiems verta paįvairinti savo racioną įvairesniais produktais.

Šis „Tinginys“ skirtas labiau užkandžiui, tad jo galima valgyti daugiau nei deserto. Tačiau jei norisi mažiau, bet saldžiau, galima tokia versija: prieš gaminimo pabaigą suberkite nuplautus susmulkintus džiovintus vaisius arba įdėkite medaus, agavų sirupo ar stevijos pagal skonį. „Tinginys“ yra iš vos keturių produktų.

„Tinginio“ gaminimo eiga paprasta, puikiai tinka gaminti su vaikais. Net jei nė karto nesate gaminę – tikrai pavyks.

Pašildome kokosų pieną puode, tik neužverdame.

Sudedame smulkiai sulaužytą šokoladą ir maišydami ištirpiname kokosų piene.

Kokosinį šokoladą supilame ant avižinių dribsnių ir gerai išmaišome.

Sausoje keptuvėje pakepiname nuvalytus lazdynų ar kitokius riešutus ir sudedame į paruoštą masę.

Viską dar kartą gerai permaišome.

Atvėsiname. Jeigu norime formuoti dešros pavidalo „Tinginį“, leidžiame masei šiek tiek atvėsti ir tada suformuojame norimą formą su kepimo popieriumi.

Paliekame skanėstą sustingti. Kitu atveju gautą masę supilame į formą ir dedame į šaldytuvą 5 valandoms arba iki kitos dienos.

Tai „Tinginys“ tiems, kurie mėgsta subtilų juodojo šokolado skonį, kurie mėgaujasi jo kartumu. Visas saldumas tik iš šokolado!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.