3 gėrimai, kurie pakeis arbatą ir sušildys tamsiais vakarais

Tamsiais darganotais vakarais ne tik sušilti, bet ir pagerinti nuotaiką padės specialūs žiemos sezono gėrimai. Juose slypi tikra prieskonių audra – nuo viliojančio cinamono iki ekscentriškosios aitriosios paprikos.

„Chai masala“.<br>123rf nuotr.
„Chai masala“.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 8, 2022, 6:29 PM, atnaujinta Jan 2, 2023, 10:22 AM

Ne, išsigąsti nėra ko, nes dedant prieskonių saikingai, skonių variacijos maloniai nustebins. Beje, šie gėrimai tiks į kompaniją ir tingiai įsitaisius ant sofos ar jaukiai namuose žiūrint filmus.

Sušildys ne tik tradicinės arbatos

„Įvairiausių rūšių arbatos pardavimai žiemą išauga, todėl norėdami, kad mėgstamos rūšies arbatos rastų kiekvienas, esame paruošę itin platų asortimentą: nuo egzotika kvepiančių iki tradicinių, vietos ūkininkų užaugintų žolelių arbatų ar klasikinės juodos arbatos. Be to, žiemą išauga ir sezonui būdingų prieskonių, tokių kaip gvazdikėliai, malti imbierai, anyžių sėklos ir cinamonas, pardavimai“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad norint sušilti tamsų vakarą, padėti tai padaryti gali ne tik įvairiausios tradicinės arbatos, bet ir kiti karšti gėrimai.

„Ruošdami šildančius gėrimus galite naudoti įvairiausias natūralias sultis, vaisių ar uogų tyres, prieskonius, tokius kaip gvazdikėliai, cinamonas, imbieras, kardamonas, čiobreliai netgi rozmarinas. Be to, įvairiausius gėrimus pagardinti galima ir džiovintais vaisiais ar uogomis, taip pat ir uogienėmis ar sirupais“, – teigia maisto ekspertė.

Derinkite skirtingus skonius

Pasak V.Juodkazienės, paprasta žalioji arbata puikiai tinka su rozmarinais, o imbierinę arbatą tinka paskaninti apelsinais. Jeigu pabodo tradicinė juoda kava – ją taip pat galima nesudėtingai patobulinti, pavyzdžiui, į puodelį įberti žiupsnelį cinamono, kardamono ar šokolado.

Dar vienas vis labiau populiarėjantis šiltas gėrimas – azijietiška arbata „chai latte“. Ji gaminama iš juodosios arbatos žolelių, pieno ir įvairiausių prieskonių: cinamono, gvazdikėlių, imbiero.

Norint pasigaminti skanų ir sveiką gėrimą, nereikėtų pamiršti ir natūralių saldiklių, tokių, kaip medus ar agavų bei klevų sirupas. Be to, gėrimus pagardinę įvairiausiais prieskoniais, tokiais kaip imbieras, ciberžolė ar cinamonas, ne tik praturtinsite jų skonį, bet ir sustiprinsite imunitetą, mat įvairiausi prieskoniai pasižymi gerosiomis savybėmis: juose gausu antioksidantų, o įvairiausių prieskonių naudojimas gali pakelti nuotaiką.

Mėgstantiems saldėsius nereikėtų pamiršti ir amžinosios žiemos klasikos – karštojo šokolado. Jį ruošiant svarbiausia rinktis aukščiausios kokybės produktus, o norint paįvairinti skonį, galima įdėti ir netikėtų ingredientų, tokių kaip aitriosios paprikos.

„Karštąjį šokoladą paruošti galima iš skirtingų šokolado rūšių. Jeigu norite sodresnio skonio, rinkitės aukščiausios kokybės juodąjį šokoladą, kuriame kakavos būtų didelė dalis, pavyzdžiui, 70 proc. Gėrimą paįvairinti galite ir įvairiais priedais, tokiais kaip vaikystės skonius primenantys zefyrai, plakta grietinėlė, netgi ledai.

Tuo metu aštresni priedai, tokie, kaip aitriosios paprikos, suteiks netikėtų poskonių ir patiks pikantiško skonio mėgėjams“, – sako V.Juodkazienė.

Maisto ekspertė dalijasi ir trimis skirtingais nepamirštamo skonio receptais, kurie sušildys tamsų žiemos vakarą.

Šildančios obuolių sultys su apelsinais

Reikės:

  • 2 l obuolių sulčių
  • 1 apelsino
  • 1 cinamono lazdelės
  • 1 vanilės ankšties
  • 1/4 v. š. džiovintų gvazdikėlių

Kaip gaminti

Į didelį puodą supilkite obuolių sultis, sudėkite griežinėliais supjaustytą apelsi- ną, įmeskite cinamono lazdelę ir vanilės ankštį, viską išmaišykite ir pakaitinkite, bet neleiskite užvirti. Išvirtą gėrimą palikite kambario temperatūroje, kad šiek tiek pravėstų ir skoniai susimaišytų tarpusavyje. Ragaukite dar šiltą.

„Chai latte“

Reikės:

  • 500 ml migdolų gėrimo
  • 2 maišelių juodosios arbatos
  • 3/4 a. š. malto cinamono
  • 1/4 a. š. malto imbiero
  • 1/4 a. š. maltų gvazdikėlių
  • 3 v. š. klevų sirupo

Kaip gaminti

Į puodą supilkite migdolų gėrimą ir užvirkite. Įdėkite juodosios arbatos maišelius, palaukite, kol pienas prisipildys arbatos skonio, ir maišelius pašalinkite. Tuomet sudėkite prieskonius, supilkite klevų sirupą ir viską išmaišykite.

Karštas ir šiek tiek aštrus šokoladinis gėrimas

Reikės:

  • 750 ml avižų gėrimo
  • 250 ml grietinėlės
  • 100 g juodojo šokolado
  • 50 g kakavos miltelių
  • 1 aitriosios paprikos
  • 4 braškių
  • 1 a. š. vanilinio cukraus
  • žiupsnelio druskos

Kaip gaminti

Į puodą supilkite avižų gėrimą, grietinėlę, įdėkite nepjaustytą aitriąją papriką, suberkite kakavą ir, kaitindami ant nedidelės kaitros, maišykite, kol nebeliks kakavos gumulėlių ir skystis užvirs. Nukelkite puodą nuo viryklės, leiskite 10 minučių pastovėti, tuomet ištraukite aitriąją papriką, o gėrimą vėl pakaitinkite. Į puodą suberkite šokoladą, maišykite, kol jis ištirps, pagardinkite žiupsneliu druskos bei vaniliniu cukrumi. Pilkite paruoštą šokoladinį gėrimą į puodelius ir pagardinkite šviežiomis braškėmis. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.