Pasigaminkite kiniškų koldūnų: nenusivilsite išbandę šį receptą

Makaronai, ledai, sušiai, kečupas. Daugelis nustebtų sužinoję, kad šie produktai kilo ne iš Italijos, Japonijos ar JAV virtuvių, o pirmąkart buvo pagaminti Kinijoje. Tačiau tai – tik dalis staigmenų, kuriomis garsėja Rytų milžinės kulinarinės tradicijos.

Kiniški koldūnai – „gyoza“.
Kiniški koldūnai – „gyoza“.
Kiniški koldūnai – „gyoza“.<br>123rf nuotr.
Kiniški koldūnai – „gyoza“.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 8, 2022, 2:26 PM

Tiesa, kinų virtuvės skoniai Lietuvoje neretai apsiriboja saldžiarūgščia vištiena, troškintomis kiaulienos juostelėmis ir kitais įprastais patiekalais. Visgi tikrasis šios šalies gastronominis pasaulis yra be galo spalvingas, ryškus bei originalus.

Kuo žavinga kinų virtuvė ir kaip jos patiekalus skaniai paruošti namuose, pasakoja lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto žinovai.

Vertinama prieštaringai

Kinų restoranų Lietuvoje yra išties nemažai, jie šalyje populiarūs jau ne vieną dešimtmetį. Tačiau skeptikų tokios vietos neretai vertinamos neigiamai dėl cukraus, druskos ir krakmolo perteklinio naudojimo siekiant patiekalus labiau pritaikyti vietiniams skoniams.

Visgi visų šių priedų galima išvengti ar bent sumažinti kiekį, jei gaminama namuose. Tereikia įsigyti tradicinių kinų virtuvės ingredientų, pavyzdžiui, kiaušininių makaronų ar spindulinių pupuolių, kurios dar vadinamos žaliosiomis kinų pupelėmis, siūlo Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

„Tradicinių kiniškų produktų, prieskonių, kokybiškų padažų bei pačių įvairiausių ingredientų dabar lengva rasti kiekvienoje parduotuvėje visiškai šalia namų. Tad norint išbandyti kinų virtuvės patiekalus, nebūtina keliauti į restoranus. Jais gali tapti kiekvieno mūsų namai. Juo labiau kad pastaruosius metus žmonės vis daugiau gamina patys ir naujų skonių ieško ne kelionėse, o namuose“, – sako E.Dapkienė.

Svarbios kelios taisyklės

Anot „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovės Brigitos Baratinskaitės, pasigaminti skanius ir sveikus kinų virtuvės patiekalus lengva tuomet, kai vadovaujamasi keliomis pagrindinėmis taisyklėmis.

„Šioje šalyje maistui ruošti naudojama daug daržovių. Todėl jas reiktų šiek tiek pakepinti, prieš tai supjausčius šiaudeliais. Puikus daržovių pasirinkimas – cukinijos, baklažanai, morkos, kurių patiekalams verta naudoti tikrai gausiai.

Kita svarbi sveiko kinų maisto ruošimo gudrybė – liesesnės mėsos pasirinkimas. Tam, pavyzdžiui, idealiai tinka kalakutiena. Šią mėsą reiktų kepti nedideliame kiekyje aliejaus, geriausia – patroškinti. Taip pat verta naudoti jūrų gėrybes, o maistą gausiai praturtinti česnakais. Jie patiekalams suteiks nepaprastą aromatą bei skonį“, – rekomenduoja „Maximos“ kulinarijos žinovė.

Ji taip pat siūlo nepamiršti ir padažo. Tradicinis kiniškas gaminamas iš sojų padažo, rudojo cukraus, neretai įdedama aitriųjų paprikų, acto, aliejaus, sezamų sėklų, medaus, citrinų sulčių.

„Savo asortimente skiriame ypatingą dėmesį etninėms virtuvėms. Pirkėjai yra atradę ne tik įvairius kinų virtuvės padažus, bet ir makaronus ar specialius grybus – baltuosius ir juoduosius fungus grybus, kurie itin populiarūs Kinijoje“, – pastebi ir E.Dapkienė.

Tuo metu B.Baratinskaitė kviečia pasinaudoti patarimais ir leistis į tikrą rytietišką nuotykį.

Gūsis Rytų egzotikos: aštrūs kiniški koldūnai („gyoza“) su kalakutiena

Reikės:

  • 250 g maltos kalakutienos,
  • 16 „gyoza“ šaldytos tešlos gabalėlių,
  • 1 susmulkintos raudonosios aitriosios paprikos,
  • 2 arbatinių šaukštelių smulkintos imbiero šaknies,
  • 1 arbatinio šaukštelio kiniško prieskonių mišinio,
  • 2 valgomųjų šaukštų austrių padažo,
  • 1 valgomojo šaukšto aliejaus,
  • pusės stiklinės vandens.

Pirmiausia – įdaras: sumaišykite kalakutieną, aitriąją papriką, prieskonius, austrių padažą ir imbierą. Dėkite jo po du šaukštelius į kiekvieną tešlos gabalėlį, sudrėkinkite kraštus, kad galėtumėte gerai užlipdyti.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite koldūnus suklijuota dalimi į viršų, primažinę ugnį įpilkite vandens. Uždenkite dangčiu, patroškinkite apie 5 minutes. Dangtį nuimkite, dar patroškinkite porą minučių, kol vanduo išgaruos, o koldūnų apačia apskrus.

„Šį patiekalą ypač gardu valgyti su sojų arba tradiciniu saldžiarūgščiu padažu. Pastarąjį pasigaminti galima nedideliame kiekyje aliejaus pakaitinus ir pakepinus sezamo sėklas. Tada įpilti porą valgomųjų šaukštų tamsaus sojų padažo, įdėti tiek pat medaus ir citrinos sulčių. Taip turėsime karamelinės spalvos bei nuostabaus skonio ir kvapo pagardą“, – pasakoja „Maximos“ kulinarijos žinovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.