Sveikesnis burokėlių ir šokolado tortas maloniai nustebino skoniu

Nesu sveikuoliškų desertų gerbėja ar labai mokanti juos kepti. Tačiau kartais mėgstu kažką išbandyti kitaip ir pažiūrėti, kas gausis. 

Sveikesnis burokėlių ir šokolado tortas.<br> „Skanaus maisto pasaulis“ nuotr.
Sveikesnis burokėlių ir šokolado tortas.<br> „Skanaus maisto pasaulis“ nuotr.
 „Skanaus maisto pasaulis“ nuotr.
 „Skanaus maisto pasaulis“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Skanaus maisto pasaulis“

Jan 28, 2022, 1:43 PM

Šiaip jau tortus mėgstu gaminti tiksliai pagal receptus, bet šįkart buvo visiška improvizacija, kurios pabaiga – labai laiminga ir pavykusi.

Įprastus miltus pakeičiau kokosų ir migdolų miltais, vietoje baltojo cukraus dėjau rudąjį ir 3 kartus sumažinau jo kiekį, pyliau migdolų pieną ir nedėjau kiaušinio. Tačiau dėjau 2 virtus burokėlius ir geros kokybės šokoladą.

Ar dar kyla klausimų, kad gavosi drėgnas, minkštas ir tikrai sveikesnis desertas?

Sveikesnis burokėlių ir šokolado tortas (20–22cm)

Biskvitui reikės:

  • 2 vid. dydžio virtų burokėlių
  • 100 g kokosų miltų
  • 130 g migdolų miltų
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 0,5 a. š. valgomosios sodos
  • 125 ml aliejaus
  • 385 ml pieno (avižų, migdolų ar įprasto)
  • 70 g kakavos
  • 50 g rudojo cukraus arba 2 v. š. klevų sirupo
  • 30 g juodojo šokolado gabaliukų

Šokoladiniam kremui reikės:

  • 200 g neutralaus skonio kreminio sūrio „Philadelphia“
  • 100–150 g juodojo šokolado

Kaip gaminti 

Pirmiausia nulupau ir sutryniau burokėlius iki vientisos masės. 

Į vieną dubenį supyliau abiejų rūšių miltus, subėriau kakavą, kepimo miltelius ir sodą. Viską gerai išmaišiau.

Į maišytuvo indą supyliau rudąjį cukrų (jei naudosite klevų sirupą, pilkite jį), aliejų bei pieną. Viską keletą minučių paplakiau nedideliu greičiu. Tada sudėjau trintų burokėlių masę ir miltų bei kakavos mišinį. Lėtai išmaišiau, kol viskas gražiai susijungė.

Masę supyliau į 22 cm skersmens apvalią formą, formos dugną išklojau kepimo popieriumi. Kepiau apie 40 min. 

Pastaba: kepinys bus gana minkštas, tai praėjus 30 min. patikrinkite, kaip atrodo. Gali atrodyti, kad dar neiškepęs, bet kraštai pradėję kietėti. Viskas gerai – dar pakepkite keletą minučių, bet neperkepkite. 

Ištraukus iš orkaitės pyragas bus minkštas, bet leiskite formoje visiškai atvėsti, ir jis taps tvirtesnis. 

Kol biskvitas vėsta, pasigaminkime šokoladinį kremą. Kambario temperatūros kreminį sūrį dėkite į indą ir lengvai išsukite šaukštu. Šokoladą supilkite į indą ir garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje ištirpinkite. Šiltą (ne karštą) šokoladą supilkite į kreminio sūrio masę ir gerai išmaišykite. 

Atvėsusį biskvitą dėkite į serviravimo lėkštę, ant jo supilkite šokolado kremą ir mentele lengvai išsklaidykite ant biskvito. 

Puoškite šviežiomis (labai tiks rūgštesnės) uogomis, pistacijų riešutais arba kaip fantazija leidžia.

Skanaus!

„Skanaus maisto pasaulis“

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.