Tik jau ne šį kartą. Tie, kurie mane pažįsta, stebi mano receptus ir pagal juos kepa, tikrai patvirtins: dauguma jų labai paprasti ir lengvai pagaminami.
Cinamono kvapas, riešutų traškumas, uogų rūgštelė, kriaušių saldumas – viskas puikiai dera šiame nuostabiame pyrage. Gaminimo eiga lengva, pyragas greitai pagaminamas ir yra tobulo skonio.
Kviečiu būtinai pabandyti išsikepti, vaišinti artimuosius arba mėgautis patiems. Ir, kaip visada, nepamirškite interpretuoti savaip – uogas keiskite tokiomis, kokias turite, riešutus – taip pat. O jei nėra kriaušių, puikiai tiks ir obuoliai.
Skanaus!
Lazdyno riešutų ir kriaušių pyragas (20 cm)
Tešlai reikės:
- 200 g miltų
- 150 g sviesto
- 3 kiaušinių
- 2 a. š. kepimo miltelių
- 120 g cukraus
- 150 g grietinės (bet kokio riebumo)
- žiupsnelis druskos
Riešutų trupiniams reikės:
- 50 g sviesto
- 50 g rudojo cukraus
- 75 g miltų
- 50 g kapotų (arba maltų) lazdyno riešutų
- 1 a. š. cinamono
Įdarui reikės:
- 3 vidutinio dydžio kriaušių
- saujos gervuogių (tinka avietės, slyvos, vyšnios)
- 20 g sviesto
- 1 v. š. rudojo cukraus
Kaip gaminti
Pirmiausiai pasigaminame įdarą. Kriaušes nulupame, supjaustome nedideliais gabaliukais ir kartu su sviestu bei ruduoju cukrumi lengvai apkepame – karamelizuojame. Kriaušių gabaliukai turi lengvai suminkštėti, bet neištižti. Paliekame atvėsti.
Gaminame riešutų trupinius. Lazdyno rieštutus (su odele ar be jų, jūsų pasirinkimas) sumalame arba sukapojame nedideliais gabaliukais. Sviestą ištirpiname ir į jį beriame rudąjį cukrų, cinamoną, miltus bei lazdyno riešutus. Viską išmaišome, kol gauname trupinius.
Dabar gaminame pyrago tešlą, bet prieš tai įjungiame orkaitę, kad ji įkaistų. Kepsime 175–180 laipsnių temperatūroje. Tešlai minkštą sviestą kartu su cukrumi išplakame iki vientisos purios baltos masės. Po vieną mušame kiaušinius, kiekvieną jų gerai įmaišydami į sviesto masę. Atskirame inde sumaišome miltus, druską bei kepimo miltelius ir pilame (įsijojame) į sviesto ir kiaušinių masę. Tuo pat metu dedame ir kambario temperatūros grietinę. Mentele arba plaktuvu viską išmaišome iki vientisos tirštos tešlos.
Pasiruošiame 20 cm skersmens formą, kurios dugną išklojame kepimo popieriumi. Daugiau nei pusę pyrago tešlos dedame į formą. Gali atrodyti, kad bus tiršta ir sunkiai dėsis, bet mentele atsargiai paskirstykite per visą formą. Kai jau tešla bus paskirstyta, berkite ploną riešutų trupinių sluoksnį. Tada sudėkite likusią tešlos dalį, o ant viršaus apkeptus kriaušių gabaliukus bei gervuoges arba turimas uogas. Lengvai paspauskite. Liko paskutinis darbas – suberkite ant pyrago viršaus likusius riešutų trupinius.
Pyragas paruoštas, tad dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame apie 1 val 20 min. 175–180 laipsnių temperatūroje.
Pyragui iškepus leidžiame jam visiškai atvėsti formoje. Su juo puikiai tiks šaltų ledų arba graikiško jogurto šaukštelis.
Pastabos:
- jei vidury kepimo pyrago viršus imtų degti (nors tikrai taip neturėtų būti), pyragą uždenkite folija;
- kepimo laikas priklauso nuo orkaitės, bet reikėtų patikrinti mediniu pagaliuku – pyragas iškepęs jei jis sausas;
- pyragas ne per saldžiausias, tad jei norite saldžiau, didinkite cukraus kiekį.
Skanaus!