Išbandykite triušieną taip, kaip ji ruošiama Kanaruose: produktai paprasti, o skonis – ypatingas

Ispanijai priklausančios Kanarų salos keliautojus žavi gamtos vaizdais, šiluma ir vietine virtuve. Čia galima paskanauti ne tik įvairios šviežios žuvies ar jūros gėrybių. Virtuvėje taip pat gausu skirtingos mėsos valgių, kurių nerasi tipiniuose žemyninės Ispanijos restoranuose. 

 Triušiena „Salmorejo“.
 Triušiena „Salmorejo“.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2022, 4:24 PM

Kuo Kanarų virtuvė išskirtinė bei kaip pasilepinti jos skoniais? Pasakoja ekspertai.

Ruošia unikalų patiekalą 

Tenerifė, Fuerteventūra, Gran Kanarija – šios Kanarų salos lietuvių pamėgtos dėl nuostabaus klimato, užburiančios gamtos bei, žinoma, tradicinės virtuvės. Pastaroji, sako „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, išties turtinga šviežios žuvies, kurios po kelionių šalies gyventojai ieško ir prekybos tinklo parduotuvėse. 

„Atsižvelgdami į savo pirkėjų poreikius ir pomėgius, dar pernai vasarą pradėjome „Ačiū“ lojalumo programos klubų projektą. Vienas jų – žuvies mėgėjų – sulaukė nemažo populiarumo: pastarajam dabar priklauso apie 40 tūkst. mūsų klientų ir šis skaičius nuolatos auga. Rūpindamiesi savo žuvies turgaus, kaip vadiname šiuos prekystalius, kokybe, šviežią žuvį ir jūros gėrybes į parduotuves vežame du kartus per savaitę – antradieniais bei penktadieniais“, – primena E.Dapkienė. 

Be žuvies, Kanarų salos garsėja ir bulvėmis, tik mums jos kol kas yra mažai pažįstamos.

„Šiuose kraštuose yra vienas patiekalas, kurio nepavyks rasti niekur kitur, – sako „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. – Jis vietinių vadinamas „papas arrugadas“ arba raukšlėtosiomis bulvėmis. Spėjama, kad tai tos pačios veislės daržovės, kurias iš savo kelionių atvežė dar Kristupas Kolumbas.“

Šios bulvės yra mažytės, jų odelė – stora. Daržovės verdamos su lupenomis ypač sūriame vandenyje, o, pastarajam išgaravus, ant paviršiaus susidaro druskos kristalai. Dėl jų luobelė ir susiraukšlėja. 

„Tuo šios bulvės yra išskirtinės, vietiniai patiekalo unikalumu didžiuojasi, pagardindami valgį padažu, gaminamu iš įvairiausių prieskoninių žolelių“, – pasakoja B.Baratinskaitė. 

Žuvies mėgėjų rojus 

Visgi Kanarų salų virtuvė unikali ne tik dėl raukšlėtųjų bulvių. Apie tai kalbanti kulinarijos ekspertė priduria: virtuvė patiks ne tik žuvies, bet ir mėsos mėgėjams.

„Kadangi Kanarų salos nepritaikytos auginti didelius galvijus, mėsos patiekalai gaminami iš mažesnių gyvūnų mėsos. Todėl virtuvėje dominuoja kiaulienos, triušienos valgiai. Taip pat paruošti iš ožkų, vištų ar net karvelių mėsos. 

Tačiau labiausiai vietinė virtuvė, žinoma, džiugina žuvies ir jūros gėrybių mėgėjus. Tikra nuodėmė atvykus į Kanarų salas neparagauti moliuskų, krevečių, įvairiausių vėžiagyvių, skirtingos smulkios žuvies. Šiuos patiekalus vietiniai gardina sūrokomis keptomis žaliosiomis paprikomis, pomidorais, rozmarinais, kitais kvapniais prieskoniais bei žolelėmis“, – sako ekspertė. 

Kviesdama pasimėgauti Kanarų salų virtuvės skoniais namuose, ji dalinasi triušienos receptu. Šis valgis, tikina B.Baratinskaitė, yra ne tik gardus, bet ir itin lengvai paruošiamas.

Be to, triušienos lengva įsigyti, o pati mėsa – turtinga baltymų. Šio recepto pagrindas – „Salmorejo“ vadinamas marinatas.

Egzotiškoji Kanarų „Salmorejo“ triušiena 

Reikės: 

  • 400 g triušienos filė, 
  • 2 česnako galvų, 
  • 1 mažos aitriosios paprikos, 
  • 1 stiklinės baltojo vyno, 
  • 3 valgomųjų šaukštų acto, 
  • 1 mažos stiklinės alyvuogių aliejaus, 
  • 1 paprikos, 
  • šiek tiek kmynų, 
  • žiupsnelio druskos. 

Triušieną supjaustykite kubeliais, sudėkite į lėkštę. Atskirai smulkintuvu sutrinkite česnaką, druską, kmynus, aitrųjį pipirą, papriką. Tada į masę supilkite actą, vyną ir aliejų, viską kruopščiai sumaišykite. Turimą masę užpilkite ant triušienos kubelių, palikite marinuotis per naktį. 

Triušienos kubelius šiek tiek apkepkite, sudėkite į molinį puodą, supilkite likusios pasigamintos masės ir troškinkite apie valandą ant silpnos ugnies.

„Ši patiekalą galima gaminti ne tik iš triušienos, bet ir kiaulienos ar vištienos. Kanarų salų gyventojai jį valgo su raukšlėtosiomis bulvėmis, tačiau Lietuvoje jį puikiai papildys valgomieji batatai ir grilyje keptos daržovės“, – išbandyti siūlo B.Baratinskaitė.   

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?