Naminiai sūdyti ar rūkyti lašiniai pagal Renatos receptą: nesigailėsite išbandę

Ar žinote, kad lašinius mokslininkai neseniai reabilitavo, ir šiuo metu jie laikomi sveiku produktu? Tik va bėda – mažuosius kiaulių ūkius, kuriuose paršelius šerdavo natūraliai produktais, naikina. Ir vis sunkiau gauti tų tikrų lašinių.

 Naminiai sūdyti ar rūkyti lašiniai.<br>„Kūmutės virtuvė“.
 Naminiai sūdyti ar rūkyti lašiniai.<br>„Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Mar 4, 2022, 1:29 PM, atnaujinta Feb 28, 2023, 9:29 AM

Todėl kai tik yra galimybė nusipirkti sveikai augusios kiaulaitės, būtinai imame lašinių paltį, dalį sūdome, dalį rūkome.

Šviežius lašinukus su juoda rugine duona ir raugintais ar marinuotais agurkėliais pas mus valgo vyrai, talkoje, gamtoje, kelionėje. Bandelių įdarui tokie lašinukai netinka, netgi mėgstantiems riebiai būna per riebu, tam labiau tinkama šoninė.

O štai lietiniai blynai, kepti ant tokiais lašiniais pateptos keptuvės, patinka visiems.

Kviečiu pabandyti. Ir net jei neturite rūkyklos, namuose galite pasigaminti lašinukų su dūmo kvapu – tereikės vieno papildomo ingrediento.

Reikės:

  • 3 kg šviežių lašinių su oda
  • 1 kg druskos
  • 1 šaukštelio maltų kmynų
  • 1 šaukštelio džiovintų petražolių
  • 1 šaukštelio džiovintų raudonėlių
  • 1 šaukštelio smulkintų džiovintų kadagio uogų
  • 2 šaukštelių rūkytos paprikos miltelių (sūdytam variantui)

Lašinius supjaustau plytos didumo gabalais, nuplaunu, nusausinu popieriniais rankšluosčiais, gabalus sudedu į puodą ir užberiu druska.

Ją gerai įtrinu į lašinius, beriu rūkytos paprikos miltelius, juos tolygiai paskirstau, puodą dengiu dangčiu ir statau rūsy ar ant šaldytuvo lentynos.

Penkias šešias dienas lašinukus reikia kartą per dieną prisiminti, ištraukti puodą ir, nuėmus dangtį, gabalus pavartyti, palaistyti druskos tirpalu (jei toks susidaro) arba tiesiog dar kartą pamaigyti gabalus, kad druska ir paprika kuo tolygiau pasiskirstytų.

Po penkių–šešių dienų lašinius traukiu lauk, sudedu ant popierinio rankšluosčio apdžiūti, tuomet įtrinu prieskonių mišiniu. Jei norisi lengvo dūmo poskonio, naudoju rūkytos paprikos miltelius. Taip paruoštus lašinius susuku į kepimo popierių ir laikau šaldytuve. Po 2–3 dienų jau ragaujame, laikomi šaltai taip ruošti lašiniai puikiai laikosi 3–4 mėnesius.

Jei gaminame rūkytus, kiekvieną gabalą įvynioju į marlę ar specialų tinklelį mėsai rūkyti ir siunčiu vyrą į rūkyklą. Esame rūkę šlapia obelim, slyva, bet gardžiausias – alksninis dūmas.

Mūsų rūkykla karštoji, todėl lašinius dūmyjam tik kelias valandas, kitaip visi riebalai suvarvėtų šuniui ant uodegos...

Rūkytus lašinius laikau rūsyje, o neturint šaltų patalpų visada išgelbės šaldytuvas.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.