V. Kurpienė pasidalijo triušienos troškinio su daržovėmis receptu – išbandykite ir jūs

Triušiena – liesa mėsa, didžioji dalis kalorijų yra iš baltymų ir labai mažai iš riebalų. 100 g šios mėsos yra 173 kalorijos, vos 3,5 g riebalų ir net 33 g baltymų.

V. Kurpienė pasidalijo triušienos troškinio  su daržovėmis receptu. <br>Rūta Rylaitė
V. Kurpienė pasidalijo triušienos troškinio  su daržovėmis receptu. <br>Rūta Rylaitė
V. Kurpienė pasidalijo triušienos troškinio  su daržovėmis receptu. <br>Rūta Rylaitė
V. Kurpienė pasidalijo triušienos troškinio  su daržovėmis receptu. <br>Rūta Rylaitė
Daugiau nuotraukų (2)

Vaida Kurpienė, dietistė, knygos „Liekna visam gyvenimui“ autorė

Mar 6, 2022, 7:44 PM, atnaujinta Mar 6, 2023, 7:25 PM

Triušienoje daug geležies, cinko, vario, fosforo ir seleno, taip pat niacino (vitamino B3), o vitamino B12 100 g šios mėsos net 3 kartus daugiau nei suaugusiam žmogui reikalinga paros norma.

Triušiena rekomenduojama turintiems geležies trūkumą, anemiją, virškinamojo trakto sutrikimų. Tinka ir mažiems vaikams – kaip viena pirmųjų mėsos rūšių paragauti.

Prieš gamindami triušieną atšildykite iki kambario temperatūros.

Jos paruošimas panašus į vištienos. Priekinė triušio dalis su mažesnėmis šlaunelėmis būna liesesnė, o užpakalinė – riebesnė. Greičiausiai iškepsite liesą juosmeninę ar priekinę dalį. Kiti gabalėliai labiau tinka kepti puode ar troškinti.

Patogiausia gaminti supjaustytas vienodas triušienos dalis, nes visoms dalims – juosmeninei, priekinei ir užpakalinei – reikia skirtingo kepimo laiko.

Prieš kepant orkaitėje supjaustytą triušį galima apkepti karštoje keptuvėje, tuomet mėsa bus sultingesnė.

Kad gaminant mėsa labai neišsausėtų, patariama ją troškinti daržovių ar vištienos sultinyje kartu su dideliu kiekiu daržovių, padažu su kokosų pienu. Kitas variantas – troškinti padaže su produktais, turinčiais rūgšties: puikiai tinka pomidorai su alyvuogėmis, svogūnai. Prieš patiekdami triušieną leiskite jai pailsėti savo sultyse.

Prieskoniai

Triušiena – labai švelni mėsa, todėl saikingai vartokime prieskonius ją gardindami. Šiai mėsai tinka pipirai ir druska, tik berti ją reikia prieš pat pašaunant į orkaitę ar puodą, česnakai, čiobreliai, krapai, laurų lapai, mairūnai, petražolės, rozmarinai.

Triušienos troškinys su daržovėmis

Reikės:

  • riebesnių triušio užpakalinių blauzdelių
  • 2 svogūnų
  • 2 didelių morkų, tinka ir saliero gumbas
  • naminio vištienos sultinio (jei jis su druska, papildomai druskos nebereikia)
  • kokosų pieno (jį galima pilti, jei norisi riebesnio patiekalo)
  • česnakų, petražolių ir rozmarinų (juos galima naudoti džiovintus arba šviežius, ką turite, tik rozmarinų dėkite saikingai)
  • jaunų bulvyčių ir rozmarinų prie jų
  • galima lengvai pašlakstyti ypač tyru alyvuogių aliejumi
  • druskos ir pipirų

Į kepimo indą dėkite mėsą, apkaišykite daržovėmis, pilkite sultinį su prieskoniais. Pašaukite į orkaitę, kepkite garuose +99 laipsnių temperatūroje. Jei tokios orkaitės neturite, puikiai tiks kepti maiše ar troškinti ketaus puode. Kepkite apie valandą, nes daug mėsos.

Tikrinti, ar iškepė, paprasta – smeikite į mėsą šakutę ar peilį, jei lengvai pavyksta, kepinį galima traukti. Jei turite mėsos termometrą, kepkite, kol vidinė triušienos temperatūra pasieks 71 laipsnį.

Vaikams prie triušienos galima iškepti jaunų bulvyčių su šviežiais rozmarinais. Kepkite bulves atskirame inde orkaitėje šalia triušio. Iškeptas sutraiškykite šakute ir užpilkite sultiniu nuo triušienos troškinio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.