Fokačija su alyvuogėmis – užkandis, kuris patiks net išrankiausiems

Fokačija – itališka duonelė, kuri nuostabiai tinka vakarui su vyno taure, alyvuogėmis, sūriu ir kitais lengvais užkandžiais. 

Fokačija.<br>„Lithuanian in the USA“.
Fokačija.<br>„Lithuanian in the USA“.
Fokačija.<br>„Lithuanian in the USA“.
Fokačija.<br>„Lithuanian in the USA“.
Fokačija.<br>„Lithuanian in the USA“.
Fokačija.<br>„Lithuanian in the USA“.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lithuanian in the USA“

Mar 17, 2022, 2:25 PM, atnaujinta Mar 15, 2023, 4:25 PM

Įdarą duonelei galite rinktis pagal save. Man labai skanu su juodosiomis alyvuogėmis, bet galite kepti su žaliosiomis alyvuogėmis, alyvuogėmis su įvairiais įdarais, karamelizuotais svogūnais, šviežiomis žolelėmis ir pan. 

Taip pat fokačijos padas puikiai tiks kepti picai. 

Duoneles galite kepti tik su aliejumi, o po to pasišildyti orkaitėje ar mikrobangėje su sūriu ir mėgstamais priedais arba kepti iškart su visais priedais. 

Duonele galite mėgautis keletą dienų iš eilės, tik reikia laikyti sandariame inde ar maišelyje, kad nesudžiūtų. 

Fokačija su alyvuogėmis (8 porcijos)

Tešlai reikės:

  • 465 g miltų
  • 7 g sausų mielių
  • 300 ml šilto vandens
  • 3 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 arb. š. smulkios druskos

Žolelių aliejui reikės: 

  • 2,5 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 1,5 česnako skiltelės
  • 1/3 arb. š. džiovintų rozmarinų
  • 0,5 arb. š. džiovintų raudonėlių
  • 1/4 arb. š. džiovintų čiobrelių

Antram žolelių aliejui reikės:

  • 2,5 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 1,5 česnako skiltelės
  • 1/3 arb. š. džiovintų rozmarinų
  • 1/4 arb. š. džiovintų čiobrelių
  • 1/5 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1/3 arb. š. saldžiųjų paprikų miltelių
  • ¼ arb. š. aitriųjų paprikų

Įdarui: 

  • 2 saujų juodųjų alyvuogių be kauliukų

Kaip gaminti

Į šiltą vandenį supilame mieles, išmaišome, kol mielės ištirpsta, uždengiame indą virtuviniu rankšluostėliu ir paliekame šiltoje vietoj 15 min., kad mielės suputotų.

Miltus supilame į didelį dubenį, sumaišome su druska. Viduryje padarome duobutę, į ją supilame mieles, šiek tiek pamaišome šaukštu, tada supilame aliejų ir toliau maišome, kai nebesimaišo – minkome rankomis. Minkyti reikėtų apie 5–7 min., kol tešla taps elastinga, minkšta, bet šiek tiek kibs prie rankų.

Iš tešlos suformuojame rutulį, dedame į miltais pabarstytą dubenį, truputį miltų užberiame ant tešlos, uždengiame dubenį virtuviniu rankšluostėliu ir paliekame kilti 1 val. šiltoje vietoje. Tešla turi pakilti dvigubai.

Ant kepimo skardos pabarstome miltų.

Atskiruose indeliuose sumaišome žolelių aliejus.

Tešlą supjaustome į 4 dalis. Stalą pabarstome miltais, iš kiekvienos dalies suformuojame apie 1 cm storio kvadratinę ar apvalią duonelę, po to perkeliame ant kepimo skardos. Ant skardos dar kartą formuojame duonelę, svarbu, kad duonelės neliestų viena kitos ir bekepant nesuliptų. Suformavę duoneles jas uždengiame virtuviniu rankšluostėliu, paliekame kilti 15 min.

Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių.

Alyvuoges perpjauname išilgai perpus.

Teptuku 2 duoneles ištepame vienos rūšies aliejumi, kitas dvi – kitos rūšies aliejumi. Norima tvarka išdėliojame alyvuoges ant duonelių. Fokačijas kepame įkaitintoje orkaitėje apie 20 min., kol duonelės vos parunda. Skanaus!

Galite kepti ir vieną didelę fokačiją su abiem arba vienu padažu.

Jei nenorite storos fokačijos, galite tešlą plonai iškočioti ir kepti dideles, plonas fokačijos duoneles.

„Lithuanian in the USA“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.