Metas išbandyti: marinuoti ridikėliai ir dar du netikėti pavasariški receptai

Ridikėliai yra viena ankstyviausių daržovių, todėl kai tik parduotuvių lentynose pasirodo švieži šių rausvų gražuolių ryšulėliai, žinome – atėjo pavasaris. Ridikėliai ne tik gražūs, spalvingi ir skanūs – ši daržovė yra naudinga ir sveikatai. 

 Marinuoti ridikėliai.<br> 123rf nuotr.
 Marinuoti ridikėliai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 20, 2022, 5:27 PM

Be to, ridikėliai universaliai panaudojami virtuvėje – jie suteikia gaivumo, todėl tai puikus garnyras prie įvairiausių patiekalų. 

Plačios kulinarinės galimybės

„Šviežių daržovių derlius šiemet į parduotuves atkeliavo prieš pat prasidedant kalendoriniam pavasariui. Nors didelį daržovių pasirinkimą pirkėjams siūlome ištisus metus, pastebime, kad pirkėjai šviežio derliaus kasmet laukia, o įvairiausios daržovės sudaro didelę kasdienio pirkinių krepšelio dalį. Parduotuvėse jau dabar galima rasti lietuviškų trumpavaisių agurkų, iš Pietų atkeliavusių ridikėlių, morkų, svogūnų ir kitų daržo gėrybių“, – teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

„Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė sako, kad Lietuvoje populiariausi apvalios formos, ryškia rožine odele, o viduje visiškai balti ridikėliai. Tačiau šių daržovių būna įvairių spalvų ir formų – juodų, violetinių, baltų, ryškiai raudonų ir vos rausvų, pereinančių iš vienos spalvos į kitą bei didelių, mažų, apvalių, pailgų, plonų, storų ir dar daugybė kitokių. Svarbiausia taisyklė, kurią verta įsidėmėti, yra ta, jog tamsesnės spalvos ridikėliai dažniausiai būna kartesni, o šviesesnės spalvos – saldesni.

„Kulinarinės ridikėlių galimybės yra kur kas platesnės nei galite įsivaizduoti. Ridikėlius dažniausiai dedame į salotas arba supjaustome ir patiekiame kaip garnyrą šalia kepsnio, tačiau šia daržove galima gardinti padažus, galima naudoti gaminant sumuštinius ar mėsainius, ridikėliai puikiai tinka šaltose vasariškose sriubose. Negana to, juos galima virti, kepti, marinuoti ar paprasčiausiai kramsnoti kaip sveiką užkandį. Nors dažniausiai valgome šakninę daržovės dalį, nepamirškite ir lapų – dėkite juos į salotas, omletus, kiaušinienes ir žaliuosius kokteilius“, – sako J.Sabaitienė. 

Ji dalijasi ir dar keliais įdomiais faktais apie šią nepaprasto skonio daržovę. 

Įdomi istorija. Ridikėliai priklauso bastutinių šeimai, o lotyniškas šios daržovės pavadinimas, išvertus į lietuvių kalbą, reiškia „veisiamieji kopūstai“. Nors dažniausiai ridikėliai auga pavasarį, juos auginti galima ištisus metus, todėl Romos laikais ši daržovė buvo naudojama kaip piniginis atsiskaitymo vienetas. Tačiau tai ne vienintelis įdomus faktas – pavyzdžiui, egiptiečių vergams ridikėliai buvo kasdienės mitybos dalis, o senovės graikai juos aukojo dievams.

Ridikėliai nuo pat pradžių, kai kinai prieš 3000 metų pradėjo juos auginti, buvo laikomi svarbiais pagalbininkais sveikatai. Jie iki šiol populiarūs Rytų, o ypač indų medicinoje. Kaip ir daugumoje daržovių, daugiausia naudingų medžiagų slypi ridikėlių odelėje, todėl jų nelupkite. 2003 m. Japonijoje užfiksuotas didžiausias per visą istoriją užaugęs ridikėlis. Jis svėrė net 31,1 kg.

Maistinių medžiagų gausa. Ridikėliuose yra vos keletas kalorijų, todėl jie puikus pasirinkimas, jei praktikuojate mažo kaloringumo mitybą. Juose gausu skaidulų, vitaminų C, K ir B, geležies, cinko, magnio bei kalio. Negana to, ridikėliai turi daug antioksidantų, tokių kaip zeaksantinas, liuteinas ir beta karotenas, kurie padeda užtikrinti tinkamą apsauginės organizmo funkcijos veiklą.

Tinkamas pasirinkimas. Kad iš parduotuvės parsineštumėte pačius šviežiausius ir skaniausius ridikėlius, prieš pirkdami įvertinkite keletą svarbiausių detalių. Ridikėlių odelė turėtų būti lygi, žvilganti ir, svarbiausia, be keistų dėmių. 

Geriausia rinktis ridikėlius su lapais, kurie turėtų būti šviesi žali, nepageltę. Jei ridikėlis atrodo sausas, vadinasi, jis jau stovi kurį laiką – tokie ridikėliai pasižymi intensyvesniu kartumu. 

Nusipirkus šių sveikų šakninių daržovių, ne mažiau svarbu žinoti, kaip juos laikyti. Visų pirma, nupjaukite ridikėlių lapus, o valgomuosius gumbelius nuplaukite ir gerai nusausinkite. Tuomet ridikėlius sudėkite į vakuuminius maišelius, kurių dugne įklokite po skiautę popierinio rankšluosčio. Taip paruoštus ridikėlius šaldytuve galite laikyti maždaug savaitę. 

J.Sabaitienė dalijasi ir trimis receptais, kuriuose išradingai panaudosite ridikėlius. 

Kreminis rikotos padažas su ridikėliais ir mėtomis

Reikės:

  • 200 g rikotos
  • 2 v. š. grietinės
  • ½ puodelio mėtų lapelių
  • 1 puodelio ridikėlių lapų
  • 30 g tarkuoto kietojo sūrio 
  • 1 skiltelės česnako
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio druskos ir pipirų
  • 5–6 ridikėlių

Kaip gaminti 

Visus ingredientus sudėkite į elektrinį trintuvą ir trinkite, kol padažas taps norimo tirštumo. Paragaukite ir, jei reikia, įberkite daugiau prieskonių. Prieš patiekdami, papuoškite padažą šviežiais ridikėliais.

Marinuoti ridikėliai

Reikės:

  • 300 g ridikėlių
  • 500 ml vandens
  • 150 ml obuolių acto
  • 1 a. š. druskos
  • 2 a. š. cukraus
  • 1 a. š. juodųjų pipirų žirnelių
  • 1 a. š. kalendrų sėklų

Kaip gaminti 

Ridikėlius nuplaukite, nupjaukite lapus ir supjaustykite plonais griežinėliais. Puode užvirkite vandenį, įpilkite obuolių acto, įberkite druskos, pavirkite, kol druska ištirps ir, nukėlę nuo viryklės, palaukite, kol šiek tiek pravės. 

Ridikėlių griežinėlius sudėkite į du stiklainius, užpilkite paruoštu marinatu, į kiekvieną įdėkite šiek tiek pipirų bei kalendrų sėklų. Stiklainius užsukite ir palaukite, kol ridikėlių marinatas visiškai atvės. Marinuotus ridikėlius laikykite šaldytuve ir suvartokite per savaitę.

Ridikėlių salotos su bulguru ir gražgrastėmis

Reikės:

  • 150 g bulguro kruopų
  • 250 g ridikėlių
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 saujos šviežių petražolių
  • 2 v. š. susmulkintų česnako laiškų
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • ½ a. š. druskos
  • 3 v. š. vandens
  • 1 citrinos sulčių

Kaip gaminti 

Bulguro kruopas užpilkite vandeniu, įberkite druskos ir virkite apie 10 minučių. Ridikėlius nuplaukite, nupjaukite lapus, bet jų neišmeskite. 

Didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite susmulkintą česnaką bei ridikėlius, įpilkite 2-3 šaukštus vandens ir pakepinkite, kol ridikėliai šiek tiek suminkštės. Keptuvės turinį suberkite į salotų dubenį, sumaišykite su atvėsusiomis bulguro kruopomis, suberkite susmulkintus ridikėlių lapus, petražoles bei česnakų laiškus ir gerai išmaišykite. 

Galiausiai salotas pagardinkite citrinos sultimis, pasūdykite, dar kartą išmaišykite ir skanaukite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.