Rekomenduoja D. Praspaliauskas: kepta bulvė su šaltai rūkyta šonine ir kiaulienos nugarinės kepsnys

Norint pagaminti gerą patiekalą, reikia kokybiškų produktų ir tinkamo recepto. Ir viena, ir kita siūlo prekybos tinklas „Norfa“, bendradarbiaujantis su vienu geriausių šefų Lietuvoje Deivydu Praspaliausku. Šviežia ir kokybiška mėsa jau tapo „Norfos“ parduotuvių vizitine kortele – čia apsipirkti užsuka visi geros lietuviškos mėsos gerbėjai.

Deivydas Praspaliauskas.
Deivydas Praspaliauskas.
Keptos bulvės su šaltai rūkyta „Norfos“ mėsinės šonine.
Keptos bulvės su šaltai rūkyta „Norfos“ mėsinės šonine.
Kepta „Norfos“ mėsinės kiaulienos nugarinė su keptomis daržovėmis.
Kepta „Norfos“ mėsinės kiaulienos nugarinė su keptomis daržovėmis.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 2, 2022, 9:00 AM, atnaujinta Mar 23, 2023, 8:29 AM

Tradiciškai viena populiariausių ir perkamiausių – kiauliena. Kiaulienoje gana daug riebalų, dėl to ji, palyginti su kitų rūšių liesesne mėsa, yra skanesnė, švelnesnė, lengviau paruošiama. Ypač vertinamas šios mėsos marmuriškumas, kai puikiai dera riebūs ir liesi sluoksniai.

„Norfos“ parduotuvėse rinkdamiesi kiaulieną galite neabejoti jos šviežumu – pirkėjus mėsa pasiekia praėjus vos 24 valandoms po to, kai kiaulės yra paskerdžiamos Šilalės rajone įsikūrusioje skerdykloje.

Mėsos šviežumą „Norfos“ parduotuvėse užtikrina ir tai, kad skerdenos nėra sandėliuojamos šaldytuvuose. Kiekviena parduotuvė užsisako mėsos pagal poreikį, parduotuvės mėsinėje ji pjaustoma ir malama kelis kartus per dieną įvertinus tos dienos poreikį. Tad perkant galima neabejoti nei šviežumu, nei kokybe.

Pasak „Norfos“ vyriausiojo mėsininko Dainiaus Bartošiaus, kiekviena kiaulienos dalis dėl skirtingos mėsos struktūros, riebalų ir skiriamojo audinio pasiskirstymo tarp raumenų pasižymi skirtingomis skoninėmis savybėmis.

Dėl to tam tikros dalys naudojamos skirtingiems patiekalams ruošti.

Sprandinėje yra daugiausia riebalinio ir skiriamojo audinio, pasiskirsčiusio tarp raumenų, dėl to paruošta mėsa būna sultingesnė. Iš sprandinės gaminami kepsniai, šašlykai, kepami didesni jos gabalai.

Mentės mėsa taip pat turi daug skiriamojo audinio, bet ji yra šiek tiek kietesnė nei sprandinė, todėl ją reikia ilgiau marinuoti. Mentės mėsa tinka troškinti, šašlykams, malti.

Nugarinė dalis yra mažiausiai riebalų ir skiriamojo audinio turinti kiaulienos dalis, dėl to jos mėsa yra šiek tiek sausesnė. Nugarinės dalies mėsa dažniausiai naudojama kepsniams, suktinukams gaminti, taip pat gali būti kepami didesni jos gabalai su įvairiais įdarais ar prismaigstyti lašinukų.

Kiaulienos galinės dalies kumpio mėsa, kuri turi palyginti mažai skiriamojo audinio ir riebalų, naudojama troškinti, guliašui ruošti, malti.

Karkoje ir kulninėje yra labai daug skiriamojo audinio, todėl jose ypač gausu kolageno, kuris verdant virsta želatina, – jos dažniausiai naudojamos šaltienai ruošti, bet taip pat gali būti kepamos ar iš jų sukami vyniotiniai.

Kiaulienos mėgėjai yra ypač pamėgę šoninę, kurią sudaro sluoksniais pasiskirstę raumenys ir lašiniai. Šoninė naudojama kepti, virti, vyniotiniams gaminti, iš jos daromi šonkauliukai – nepamainomas grilio patiekalas.

Parduotuvių vitrinose galima rasti įvairiausių kiaulienos dalių – nuo kojų, galvų iki sprandinės, išpjovų ir kitų brangių dalių. Tad šeimininkėms ar šeimininkams telieka išsirinkti patiekalą, kurį norisi gaminti, ir užsukti į „Norfą“.

Virtuvės meistras D.Praspaliauskas sukūrė nemažai patiekalų iš „Norfos“ mėsinės kiaulienos. Siūlome išbandyti ir jums – nesudėtinga ir tikrai gardu.

Kepta „Norfos“ mėsinės kiaulienos nugarinė su keptomis daržovėmis

Reikės:

  • 120 g kiaulienos nugarinės
  • pusės baltojo svogūno
  • 3 pievagrybių
  • pusės morkos
  • šaukštelio sviesto
  • saujos šviežių špinatų
  • druskos
  • pipirų
  • alyvuogių aliejaus
  • indiškų prieskonių

Nugarinę supjaustykite plonais kepsneliais.

Į įkaitintą keptuvę pilkite truputį alyvuogių aliejaus, dėkite nugarinės kepsnelius, apibarstykite druska, pipirais, indiškais prieskoniais. Kepkite po 2–3 minutes iš abiejų pusių.

Stambiais gabalėliais supjaustykite baltąjį svogūną, pievagrybius, morką. Dėkite kepti į keptuvę, kurioje kepa kiauliena. Viską pakepkite maždaug 2 minutes, suberkite į skardelę ir dėkite kepti į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 5 minutes.

Ištraukę iš orkaitės mėsą su daržovėmis vėl suberkite į keptuvę. Ant viršaus berkite šviežius špinatus ir pakaitinkite. Kai špinatai suminkštės, patiekalą galite patiekti.

Keptos bulvės su šaltai rūkyta „Norfos“ mėsinės šonine

Reikės:

  • 2 bulvių
  • 50 g mėlynojo pelėsinio sūrio
  • alyvuogių aliejaus kepti
  • gabalėlio poro
  • 2 skiltelių česnako
  • šaltai rūkytos „Norfos“ mėsinės šoninės

Nuskuskite bulves ir supjaustykite plonais griežinėliais. Sudėkite į dubenėlį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir pipirais. Gerai išmaišykite, kad bulvės gerai pasidengtų prieskoniais ir alyvuogių aliejumi.

Suglauskite pusę bulvių skiltelių vieną prie kitos ir persmeikite dviem mediniais iešmeliais. Tą patį padarykite su likusiomis skiltelėmis.

Susmulkinkite česnaką, baltąją poro dalį, supjaustykite šoninę ir gabalėlį mėlynojo pelėsinio sūrio. Viską gerai išmaišykite.

Bulvių iešmelius dėkite ant atskirų folijos lapų, apibarstykite šoninės, sūrio, porų ir česnakų mišiniu, suvyniokite į foliją ir pašaukite į 160 laipsnių orkaitę 40 minučių.

Išimkite iš orkaitės, atverkite foliją, orkaitės temperatūrą padidinkite iki 200 laipsnių ir dėkite bulves kepti dar 5 minutėms, kad paviršius apskrustų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.