Šioje žuvyje gausu baltymų – visaverčių ir lengvai pasisavinamų. Jie suteikia daugiau sotumo, užtikrina geresnę gliukozės pusiausvyrą, padeda sumažinti uždegimą.
Skumbrės išsiskiria omega-3 riebalų rūgščių kiekiu. Jos yra labai svarbios optimaliai kūno ir smegenų funkcijai, glaudžiai susijusios su mažėjančia daugelio ligų rizika, imuniteto stiprinimu, krūties vėžio prevencija. Reguliarus skumbrių vartojimas gali pagerinti plaukų ir nagų būklę, sumažinti jų trapumą, pagreitinti augimą.
Taigi riebias žuvis (silkes, lašišas ir skumbres) verta valgyti bent du ar tris kartus per savaitę – tai puikus maistas smegenims.
Tyrimai atskleidžia, kad žmonės, kas savaitę valgantys žuvį, turi daugiau pilkosios medžiagos (pagrindinio smegenų funkcinio audinio) tose smegenų dalyse, kurios reguliuoja emocijas ir atmintį.
Skumbrė su burokėliais ir cukinijomis
Reikės:
- 1 skumbrės, tinka šaldyta ar atšildyta
- 2 šviežių burokėlių
- 1 mažos cukinijos
- 2 pomidorų
- 4 ridikėlių
- šviežių rozmarinų šakelių
- avokadų aliejaus pašlakstyti, tiks ir kitas jūsų mėgstamas aliejus
- žuvies prieskonių
- druskos, pipirų pagal skonį
- šviežių krapų pagal skonį
Skumbrę įtriname žuvies prieskoniais ir prismaigstome rozmarinų. Kepame orkaitėje.
Skumbrei iškepus šalia jos dedame burokėlius, apšlakstytus avokadų aliejumi. Pašauname į orkaitę apkepti.
Cukinijas, pomidorus, ridikėlius ir žalumynus susmulkiname norimo dydžio gabalėliais, pagardiname druska, pipirais ir krapais.