Kepta višta pagal Mindaugą: nenusivilsite išbandę šį receptą

Per Velykas ant daugelio lietuvių stalo puikuojasi kepta višta. Tačiau višta vištai nelygu. Išskirtinai tik tradiciniais, natūraliais mėsos gaminiais prekiaujančio šeimos verslo atstovas Mindaugas Tamošiūnas sako, kad ūkininkų augintų, laisvai laikytų paukščių mėsa visiškai kitokia ir valgyti ją sveikiau.

 M. Tamošiūnas pasidalijo keptos vištos receptu.
 M. Tamošiūnas pasidalijo keptos vištos receptu.
 Naminė višta.
 Naminė višta.
 Mindaugas Tamošiūnas.
 Mindaugas Tamošiūnas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 12, 2022, 5:28 PM, atnaujinta Apr 12, 2023, 9:31 AM

„Šios vištos vaikšto laisvai didelėje teritorijoje, todėl ir pačios gali paskabyti įvairių žolelių, šaknelių, pasikapstyti ir pasirankioti, ko joms reikia. Lesinamos jos tik natūraliais pašarais, grūdais.

Dėl to jų mėsą ne tik sveikiau valgyti, bet ir skonis kitoks nei esame įpratę valgydami prekybos centruose pirktą vištieną iš didžiųjų fermų“, – sakė M.Tamošiūnas.

Tamošiūnų šeimos krautuvėlėje „Kadaginė“, įsikūrusioje Centriniame Kauno turguje, prekiaujama mėsos gaminiais, paruoštais pagal tradicinius naminius receptus.

Greta natūraliu dūmu rūkytų rankų darbo skilandžių, kumpių, dešrų, virtų vyniotinių ir kitos produkcijos čia galima įsigyti ir Lietuvos ūkininkų augintų šviežių atvėsintų vištų.

Daugelį parduodamų produktų Tamošiūnai ruošia patys, todėl turi sukaupę daugybę laiko patikrintų receptų. Šįkart Mindaugas sutiko pasidalinti kepti skirtu receptu, geriausiai atskleidžiančiu subtilų laisvai laikytos vištos mėsos skonį, kuris puikiai tiks Velykų stalui.

Višta sūryme

Reikės:

  • naminės vištos (2–3 kg),
  • vandens,
  • druskos,
  • citrinos,
  • pipirų,
  • česnakų,
  • prieskoninių žolelių.

Imkite puodą ar kitą gilų indą, į kurį telpa višta. Įdėkite vištą ir užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Tuomet vandenį išpilite į kitą talpą, taip sužinosite, kiek litrų vandens jums reikia.

Pasigaminkite sūrymą: į 1 l vandens dėkite maždaug 2 šaukštus druskos (apie 60 g), gerai išmaišykite, kol ištirps. Tada dėkite pipirus, lauro lapus ir prieskonines žoleles, išsunktas citrinos sultis.

Vištą užpilkite sūrymu, uždenkite ir mažiausiai 9–12 val laikykite šaltoje vietoje (geriausiai apie parą).

Prieš kepant vištą ištraukite iš sūrymo, gerai nudžiovinkite, pagardinkite pipirais, česnakais, mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis.

Pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Galite šalia pridėti stambiai pjaustytų mėgstamų daržovių apšlakstytų aliejumi. Puikiai tiks bulvės, morkos, raudonieji svogūnai.

Kepkite apie 2 val. arba kol vištos vidinė temeratūra pasieks 82 laipsnius.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.