4 salotų padažai: išbandykite ir klasikinius, ir dar nebandytus receptus

Pavasaris – metų laikas, kai vis dažniau norisi šviežių daržovių. Gaminant šviežių daržovių salotas reikėtų nepamiršti ir vieno svarbiausių ingredientų – padažo. Įvairiausius padažus pagaminti visai nesudėtinga – tereikia tinkamomis proporcijomis sumaišyti mėgstamus ingredientus.

 Padažai salotoms.<br> 123rf nuotr.
 Padažai salotoms.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 23, 2022, 1:40 PM, atnaujinta Apr 16, 2023, 5:03 PM

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lentynose vos pasirodžiusios šviežio derliaus gėrybės sulaukia itin didelio pirkėjų dėmesio, o joms pagardinti dairomasi ir įvairesnių padažų.

„Atėjus pavasariui pirkėjai vis daugiau dėmesio kreipia į sveikatingesnę mitybą, stengiasi į savo racioną įtraukti kuo daugiau sveiko, šviežio maisto, įvairiausių daržovių. Pastebime, kad pirkėjai yra ištikimi klasikinėms vietos augintojų užaugintoms daržovėms: pomidorams, agurkams, salotoms. Didelio dėmesio pavasarį sulaukia ir ridikėliai, morkos, svogūnai, šviežio derliaus bulvės“, – teigia V.Budrienė.

Gaminant salotas svarbi ne tik daržovių įvairovė, bet ir tinkamai parinktas padažas. Įvairūs padažai salotoms gali būti gaminami ir iš riebesnių ingredientų – majonezo ar grietinės.

Kad majonezas ar grietinė įgautų gaivos, šiuos ingredientus galima pagardinti šlakeliu citrinos ar žaliosios citrinos sulčių, taip pat ir įvairiausiomis prieskoninėmis žolelėmis – krapais, petražolėmis, bazilikais, o, pavyzdžiui, prie grietinės puikiai tinka ir mėtos.

Visgi pavasarį salotas norisi gardinti lengvesniais padažais, tokiais kaip klasika tapęs užpilas iš alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto ar citrinos sulčių. Jeigu norite aštresnio padažo, jį galite pagardinti nedideliu šaukšteliu garstyčių.

Įvairiausias salotas taip pat galima gardinti ir graikišku jogurtu arba žolelių pagrindų ruoštais padažais, o norint jas padaryti dar išskirtinesnes, padažo pagrindui galima naudoti trintą avokadą, padažus pasaldinti ne tik tradiciniu medumi, bet ir agavų ar klevų sirupu.

Jeigu mėgstate egzotiškesnius skonius, padažą salotoms galite pasigaminti iš šlakelio ryžių acto arba žaliosios citrinos sulčių, sezamų aliejaus, žuvų padažo, sojų padažo, medaus, smukintų imbierų, aitriųjų paprikų.

Jeigu norisi, į tokį padažą galima įberti ir smulkintų svogūnų laiškų ar kalendrų. Šis Azija kvepiantis pagardas puikiai tiks prie morkų ir agurkų salotų.

Ieškantiems dar neįprastesnių skonių galima pasigaminti Azijoje taip pat populiarų riešutų sviesto padažą. Dažniausiai jis ruošiamas iš kelių šaukštų riešutų sviesto, ryžių acto, aliejaus, sojų padažo, smulkintų imbierų. Jeigu mėgstate, tokį padažą galite pagardinti česnakais, aitriosiomis paprikomis, šviežiomis žolelėmis.

„Iki“ dalijasi net keturiais iš skirtingų pasaulio virtuvių atkeliavusiais padažų salotoms receptais, kuriuos lengvai pritaikysite ir savo virtuvėje.

Riešutų sviesto padažas

Reikės:

  • 3 v. š. riešutų sviesto
  • 2 a. š. ryžių acto
  • pusės žaliosios citrinos sulčių
  • 3 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 a. š. sojų padažo
  • 2 a. š. medaus
  • 1 a. š. rudojo cukraus
  • 2 skiltelių česnako
  • 2 g šviežių petražolių
  • žiupsnelio raudonosios paprikos miltelių
  • 1 cm imbiero šaknies
  • žiupsnelio druskos

Gaminame

Į elektrinį maisto smulkintuvą sudėkite supjaustytą imbiero šaknį bei visus kitus ingredientus, išskyrus petražolių lapelius, ir maišykite, kol masė taps vientisos kreminės konsistencijos. Petražolių lapelius susmulkinkite ir įmaišykite į paruoštą padažą. Dabar galite gardinti mėgstamas salotas! Šis padažas puikiai tiks su mėlynuoju kopūstu, šiaudeliais pjaustytomis morkomis, žaliomis pupomis, geltonąja paprika arba šiek tiek apvirtu brokoliu.

„Tzatziki“ padažas

Reikės:

  • 200 g natūralaus graikiško jogurto
  • 1 agurko
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 a. š. žaliosios citrinos sulčių
  • šiek tiek žaliosios citrinos žievelės
  • 4 g šviežių krapų
  • žiupsnelio druskos, pipirų

Gaminame

Agurką nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Į dubenėlį supilkite graikišką jogurtą, sudėkite smulkintas česnako skilteles bei krapus ir įtarkuokite žaliosios citrinos žievelės. Padažą pagardinkite citrinos sultimis, druska ir pipirais. Viską gerai išmaišykite, paragaukite ir, jei reikia, įdėkite daugiau prieskonių.

Jei norisi daugiau gaivumo, įpilkite dar šlakelį žaliosios citrinos sulčių. Lengvumu dvelkiančiu „Tzatziki“ padažu gardinkite salotas, pagamintas iš lapinių „kale“ kopūstų, mėlynojo svogūno, geltonosios paprikos, agurkų ir pomidorų.

Pesto padažas

Reikės:

  • 70 g šviežių baziliko lapelių
  • 50 g tarkuoto kietojo sūrio
  • 40 g kedrų riešutų
  • 120 ml alyvuogių aliejaus
  • 2 didelių skiltelių česnako
  • 2 žaliųjų citrinų
  • žiupsnelio druskos, pipirų

Gaminame

Baziliko lapelius nuplaukite ir kruopščiai nusausinkite. Į elektrinį maisto smulkintuvą sudėkite baziliką, kedrų riešutus, česnaką, įspauskite žaliosios citrinos sulčių ir viską sutrinkite iki vientisos masės.

Gautą mišinį perpilkite į dubenį, įberkite kietojo sūrio, įpilkite alyvuogių aliejaus, jei norite intensyvesnio skonio, įberkite žiupsnelį druskos bei pipirų ir viską gerai išmaišykite. Pesto padažas praturtins špinatų ar kitų lapinių salotų, vynuoginių pomidorų, gerai prinokusių avokadų ir mocarelos salotas.

Naminis majonezas

Reikės:

  • 2 kiaušinių
  • 2 v. š. citrinos sulčių
  • 2 a. š. garstyčių
  • 450 ml rapsų aliejaus
  • žiupsnelio druskos

Gaminame

Šviežius ir kokybiškus kiaušinius gerai nuplaukite ir įmuškite į dubenį. Į tą patį indą suberkite smulkiai pjaustytą česnaką, sudėkite garstyčias, supilkite citrinos sultis ir rapsų aliejų. Rankinį maisto trintuvą įstatykite į dubenį su ingredientais ir trinkite. Nekilnokite įrankio aukštyn – žemyn, plakite sukamaisiais judesiais. Kai pastebėsite, kad dubens dugne pradeda susidaryti majonezas, po truputį kelkite trintuvą į viršų, kol visi ingredientai susimaišys ir taps vientisa tiršta mase. Jei reikia, naminį majonezą pagardinkite druska. Šiuo padažu gardinkite sočias bulvių, morkų, žiedinių kopūstų, žirnių ir saliero salotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.