Šefas Deivydas Praspaliauskas siūlo du lengvai paruošiamus mėsos receptus: patiks ir išrankiausiems gurmanams

Saulė vis labiau įšildo žemę, bet ir toliau norisi valgyti tvirtai ir sočiai. Ir, žinoma, skaniai! Į pagalbą skuba žinomas šefas Deivydas Praspaliauskas – siūlo du lengvai paruošiamų, bet ir išrankiausiems gurmanams įtiksiančių patiekalų iš „Norfos“ mėsinės mėsos receptus.

Šefas Deivydas Praspaliauskas – siūlo du lengvai paruošiamų, bet ir išrankiausiems gurmanams įtiksiančių patiekalų iš „Norfos“ mėsinės mėsos receptus.
Šefas Deivydas Praspaliauskas – siūlo du lengvai paruošiamų, bet ir išrankiausiems gurmanams įtiksiančių patiekalų iš „Norfos“ mėsinės mėsos receptus.
„Norfos“ mėsinės maltos jautienos ir kiaulienos vėrinukas su pomidorais.
„Norfos“ mėsinės maltos jautienos ir kiaulienos vėrinukas su pomidorais.
„Norfos“ mėsinės sausai brandintos jautienos antrekotas su baklažanų padažu.
„Norfos“ mėsinės sausai brandintos jautienos antrekotas su baklažanų padažu.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 23, 2022, 10:00 AM

Puikios kokybės mėsa jau seniai yra tapusi savotiška „Norfos“ parduotuvių visoje Lietuvoje vizitine kortele: į šio tinklo parduotuves pirkėjai užsuka nusipirkti visuomet šviežios kiaulienos, jautienos, paukštienos ir kitokių rūšių mėsos.

Tikra „Norfos“ parduotuvių žvaigždė – sausai brandinta jautiena. Norintiems išsikepti skanų jautienos kepsnį pakanka tik įsigyti sausai brandintą antrekoto, nugarinės ar išpjovos kepsnį – ir pusė darbo padaryta!

Pasak „Norfos“ vyriausiojo mėsininko Dainiaus Bartošiaus, jautieną pastaruoju metu pamėgo ne tik sveiko gyvenimo būdo šalininkai, bet ir žmonės, ieškantys išskirtinės kokybės ar skonio. Mėsos, kurioje mažai riebalų ir cholesterolio, tačiau itin daug naudingųjų medžiagų.

Tačiau labai svarbu, kokią jautieną pasirinksime, – nuo to priklausys ne tik kepsnio skonis, bet ir mėsos minkštumas.

Mėsos kepėjams į pagalbą atėjo mėsininkai, pradėję brandinti mėsą, – sausuoju būdu brandinama mėsa laikoma 1,5 laipsnio temperatūroje ir 85 proc. drėgmės aplinkoje mažiausiai dvi savaites. „Brandinant sausuoju būdu mėsa netenka iki 30 procentų svorio, dėl to suintensyvėja jos skonis. Mėsa įgauna brandinto kumpio ar ilgai išlaikyto sūrio poskonį“, – atskleidė D.Bartošius.

Brandinimo metu mėsoje vyksta fermentacijos procesai – ardomas tarpraumeninis audinys ir skaidomi mėsos baltymai, dėl to jie tampa lengviau virškinami, o mėsa – minkštesnė, sultingesnė ir lengviau paruošiama.

Jai nereikia ypatingų prieskonių, vien druskos ar pipirų, ir tik tinkamai iškepti – ir jau gardžiuositės restorano vertu kepsniu. O jei norite ko nors įdomesnio, D.Praspaliauskas siūlo sausai brandintos jautienos antrekoto su baklažanų padažu receptą – nenusivilsite išbandę.

O štai kiauliena – nuo seno tautiečių labai mėgstama mėsa.

„Kiauliena yra viena lengviausiai pasisavinamų mėsos rūšių. Joje yra daug nervų sistemai ir bendrai savijautai naudingų B grupės vitaminų. Taip pat daug baltymų, geležies, kalcio ir kitų mineralinių medžiagų, vitaminų A, D, kitų.

Kiaulių mėsoje ir lašiniuose mokslininkai randa tam tikrų rūgščių ir seleno, padedančių žmogui kovoti su bloga nuotaika, kuri apninka tamsiuoju metų laiku“, – keletą priežasčių, kodėl verta rinktis kiaulieną, išvardijo D.Bartošius.

„Norfos“ parduotuvėse rinkdamiesi kiaulieną galite neabejoti jos šviežumu – pirkėjus mėsa pasiekia praėjus vos 24 valandoms po to, kai kiaulės yra paskerdžiamos Šilalės rajone įsikūrusioje skerdykloje.

Pasak mėsininko, kiaulienos patiekalų populiarumą lemia sezoniškumas. Šaltuoju sezonu dažniau verdamos sočios sriubos, gaminami troškiniai, orkaitėje kepami didesni mėsos kepsniai, populiari ir šaltiena. O šiltuoju sezonu dominuoja įvairūs kepsniai, kepami grilyje, kepsninėje, šašlykai.

Tačiau visais sezonais populiarūs išlieka patiekalai iš smulkintos (maltos) mėsos, nes juos nesudėtinga paruošti, tam sugaištama palyginti mažai laiko.

Pristigusiems idėjų, ką paruošti iš maltos kiaulienos ir jautienos, „Norfos“ pirkėjams pasiūlė D.Praspaliauskas – maltos jautienos ir kiaulienos vėrinukas pagaminamas tikrai greitai ir nesudėtingai, tad puikiai tiks tiek kasdieniams pietums ar vakarienei, tiek savaitgaliui.

„Norfos“ mėsinės sausai brandintos jautienos antrekotas su baklažanų padažu

Reikės:

  • 1 nedidelio baklažano
  • šviežių žolelių
  • sausai brandinto jautienos antrekoto
  • šaukšto sviesto
  • pusės pomidoro
  • pusės baltojo svogūno
  • šaukštelio garstyčių
  • skiltelės česnako
  • druskos
  • pipirų
  • alyvuogių aliejaus

Antrekotą iš abiejų pusių apibarstykite prieskonių mišiniu ir įtrinkite. Dėkite į gerai įkaitintą keptuvę su alyvuogių aliejumi. Apibarstykite druska ir pipirais ir apkepkite iš kiekvienos pusės po 2 minutes. Dėkite antrekotą į skardelę ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, maždaug 10 minučių arba kol iškeps iki norimo iškepimo lygio.

Paruoškite padažą. Nupjaukite baklažano odą ir susmulkinkite jį kubeliais. Į įkaitusią keptuvę, kurioje kepė antrekotas, dėkite sviesto ir sudėkite baklažanus.

Susmulkinkite česnako skilteles, svogūną, berkite į keptuvę su baklažanais ir troškinkite. Baklažanams pakepus 3–4 minutes dėkite dar sviesto, druskos ir pipirų. Iš viso baklažanus troškinkite 10 minučių.

Likus 2–3 minutėms iki antrekoto kepimo pabaigos ant baklažanų suberkite pusę smulkinto pomidoro, apibarstykite šviežiomis smulkintomis žolelėmis ir baikite troškinti. Ant iškepusio kepsnio sudėkite padažą ir patiekite.

„Norfos“ mėsinės maltos jautienos ir kiaulienos vėrinukas su pomidorais

Reikės:

  • 200 g maltos kiaulienos ir jautienos
  • pusės svogūno
  • saujos vyšninių pomidorų
  • 2 skiltelių česnako
  • gabalėlio sviesto
  • maltų kuminų
  • „Chipotle“ – rūkytų Chalapos aitriųjų paprikų
  • džiovintų rozmarinų
  • žiupsnelio rūkytos paprikos miltelių
  • petražolių
  • 1 a. š. austrių padažo
  • alyvuogių aliejaus

Smulkiai sukapokite svogūną, berkite ant maltos mėsos. Dėkite kuminų, „Chipotle“ paprikos, džiovintų rozmarinų ir rūkytos paprikos. Paskaninkite austrių padažu, druska ir pipirais. Viską gerai išmaišykite.

Keptuvėje įkaitinkite truputį alyvuogių aliejaus, ant medinio iešmelio suformuokite vėrinuką, gerai suspauskite ir dėkite į keptuvę. Apkepkite po dvi minutes iš abiejų pusių ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, 10 minučių.

Kol vėrinukas kepa, pasiruoškite pomidorus.

Supjaustykite česnako skiltelę, sumulkinkite petražoles ir dėkite ant vyšninių pomidorų. Apšlakstykite trupučiu alyvuogių aliejaus, apibarstykite druska, pipirais.

Likus keletui minučių, iki vėrinukas iškeps, įkaitintoje keptuvėje apkepkite pomidorus su česnakais ir petražolėmis, paskaninkite juos trupučiu sviesto. Į lėkštę dėkite pomidorus, ant jų – vėrinuką ir patiekite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.