Užkandžiai su krevetėmis ir stalą papuoš, ir valgytojus pradžiugins

Kas gali labiau papuošti stalą nei jūros gėrybės? Ypač krevetės, kurios pasižymi ne tik nepaprastu skoniu, bet ir puikiai atrodo lėkštėje. Be to, jos greitai pagaminamos bei dera su įvairiausiomis daržovėmis.

Kiaušiniai su krevetėmis.<br> 123rf nuotr.
Kiaušiniai su krevetėmis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 24, 2022, 4:23 PM, atnaujinta May 2, 2023, 11:04 AM

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai nebijo naujų skonių, todėl jūros gėrybės dažnai pasirodo pirkinių krepšeliuose.

„Silkė, karpis, lašiša – tradicinės žuvys, kurios populiarios kasdien, bet taip pat dažnai puikuojasi ir ant šventinio stalo. Visgi pastebime, kad pastaruoju metu pirkėjai linkę labiau eksperimentuoti su receptais, renkasi gurmaniškesnius ingredientus, midijas ar virtas krevetes su kiautu“, – teigia ji. 

Žuvis ir jūros gėrybės – tikras kulinarų malonumas. Tai, ko gero, paprasčiausiai ir greičiausiai paruošiamas maistas – sveiki ir maistingi jūros gelmių patiekalai gali būti patiekiami vos per 20 minučių. 

Taip pat nereikia pamiršti, kad jūros gėrybės ne tik taupys laiką, bet ir stiprins sveikatą. 

Universaliai panaudojamos

Krevetėmis galima gardinti įvairiausias salotas – jos ypač tinka su pomidorais, agurkais, smidrais, įvairiausiais žalumynais, netgi su mangais. Jeigu norite greitai ir lengvai pagaminamo patiekalo, galite paruošti grietinėlėje arba tiesiog česnakiniame svieste troškintų krevečių ir patiekti jas su paprasčiausia paskrudinta duona. 

Be to, jas drąsiai galima derinti ir su kiaušiniais. Tereikia išskobti virtų kiaušinių trynius, juos sumaišyti su majonezu, druska, pipirais, citrinos sultimis, mėgstamais prieskoniais ar šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis. Tuomet gauta mase įdaryti kiaušinius ir viską papuošti keptomis krevetėmis. 

Krevečių skonis atsiskleidžia pagardinus jas česnaku, šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, pavyzdžiui, petražolėmis, kalendromis, krapais, citrinos sultimis ar aštresniais prieskoniais. Be to, jas galima valgyti ir visai žalias, vos pamarinavus citrinų sultyse.

Jeigu mėgstate lengvesnį maistą – iš krevečių galite pasigaminti ir sriubą. Pavyzdžiui, tailandietišką „Tom yum“ sriubą. Jai prireiks specialios tailandietiškos kario pastos, krevečių, vištienos, sultinio, kokosų pieno, įvairiausių pagardų: aitriųjų paprikų, svogūnų, česnakų, žuvies padažo, žaliosios citrinos sulčių, šviežių kalendrų. Jeigu mėgstate, tokią sriubą galite pagardinti ir grybais, azijietiškais makaronais. 

Na, o jeigu įsigijote virtų krevečių su kiautu – jas išlukštenę kiautų neišmeskite, pataria prekybos tinklo atstovai. Iš jų galite išvirti nepaprasto skonio sultinį, kurį panaudoti galėsite virdami įvairiausias žuvienes, ramenus ar kitas mėgstamas sriubas. 

Ir nors krevetės dera prie daugelio patiekalų ir išties yra labai lengvai paruošiamos, kelias taisykles jas ruošiant žinoti pravartu. 

Gaminant krevetes svarbiausia jų neperkepti. Mat netinkamai jas paruošus tekstūra gali tapti tarsi guminė. Krevečių kepimo laikas priklauso nuo jų dydžio: mažas ir vidutines krevetes kepti reikėtų vos apie  3–4, didesnes – 5–8 minutes. Kad krevetės yra paruoštos, rodo pasikeitusi spalva: jos tampa rausvos.

Trys receptai, pagal kuriuos paruošite nepaprasto skonio užkandžius su krevetėmis. 

Kiaušiniai su krevetėmis

Reikės:

  • 5 kiaušinių
  • 10 krevečių
  • 1 skiltelės česnako
  • ½ žaliosios citrinos
  • 2 v. š. majonezo
  • 1 v. š. sviesto
  • žiupsnelio druskos, pipirų

Gaminame

Kiaušinius kietai išvirkite, nulupkite, perpjovę pusiau, išimkite trynius ir sudėkite juos į dubenį. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir sudėkite smulkiai pjaustytą česnako skiltelę. Pakepinkite 2 minutes ir sudėkite krevetes – kepkite, kol uodegėlės pradės riestis į vidų. 

Į dubenį su tryniais įdėkite majonezo, įspauskite citrinos sulčių, užberkite prieskonių ir viską išmaišykite. Paruoštą masę dėkite į kiaušinio puseles ir papuoškite kepta krevete.

Krevečių kokteilis

Reikės:

  • 200 g išlukštentų krevečių
  • 120 g majonezo
  • 2 v. š. kečupo
  • 4 v. š. citrinų sulčių
  • 1 a. š. Vorčesterio padažo
  • 1/4 a. š. druskos
  • 1/4 a. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 50 g raudonųjų svogūnų
  • 100 g salierų stiebų
  • 100 g salotų lapų
  • 1 citrinos

Gaminame

Į indą sudėkite majonezą, kečupą, Vorčesterio padažą, supilkite citrinų sultis, įberkite druskos ir pipirų ir viską gerai išmaišykite. Krevetes suberkite į verdantį vandenį ir porą minučių pavirkite, tuomet nupilkite vandenį ir leiskite krevetėms atvėsti. Kelias krevetes atidėkite, o likusias susmulkinkite. 

Salotas suplėšykite nedideliais gabalėliais (pasilikite porą stambesnių lapų), salierus supjaustykite plonomis juostelėmis, o svogūną – kubeliais. Salotas, salierus, svogūnus ir krevetes sumaišykite, sudėkite į traures ir užpilkite paruoštu padažų. Kokteilius papuoškite salotų lapais, krevetėmis ir citrinos griežinėliais.

Smidrų salotos su krevetėmis ir dumblių traškučiais

Reikės:

  • 300 g smidrų
  • 2 laiškinių svogūnų
  • 150 g  krevečių
  • 1 jūrų dumblių lapelio 
  • 30 ml alyvuogių aliejaus 
  • žiupsnio rupios jūros druskos
  • 150 ml saulėgrąžų aliejaus kepimui
  • 1 citrinos sulčių

Gaminame

Pašalinkite krevečių galvas ir kietus smidrų galus. Į puodą verdančio vandens įberkite žiupsnį druskos ir apie 2 minutes virkite nuplautus smidrus. Nupilkite likusį vandenį ir nusausinkite smidrus. 

Į įkaitintą keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir sudėkite krevetes, iškepkite. 

Giliame puode įkaitinkite saulėgrąžų aliejų ir trumpai pakepinkite suplėšytus dumblių gabaliukus. Kai dumbliai iškils į vandens paviršių, perkelkite juos ant popierinio rankšluosčio. 

Laiškinius svogūnus susmulkinkite. Salotų inde sumaišykite visus paruoštus ingredientus, įmaišykite dar žiupsnelį druskos, apšlakstykite citrinos sultimis ir patiekite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.