Kulinarė pasidalijo patarimais, kaip išvirti gardžią bulvių košę 3 receptai

Bulvė neabejotinai yra populiariausia daržovė, kuri sušildo tiek šaltojo sezono metu, tiek yra vasaros sezono hitas, žinoma, kartu su šaltibarščiais. Tiesa, šviežių lietuviškų bulvių derliaus dar reikės palaukti – įprastai jis į parduotuves atvyksta birželio mėnesį.

Bulvių košė.<br>123rf nuotr.
Bulvių košė.<br>123rf nuotr.
Bulvių košė.<br>123rf nuotr.
Bulvių košė.<br>123rf nuotr.
Bulvių košė.<br>123rf nuotr.
Bulvių košė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 6, 2022, 6:51 PM

„Bulvės yra svarbi mūsų gastronominio pasaulio dalis. Jos puikiai dera ir geriausių restoranų meniu, ir yra neatsiejama greitojo maisto dalis. O namuose gaminama bulvių košė ne vienam kelia sentimentus.

Bulvės išlieka populiarios visus metus. Į mūsų prekybos tinklą jos atkeliauja tiek iš Egipto, tiek iš Prancūzijos tačiau daugiausia, net 80 proc. visų parduodamų bulvių, sudaro būtent užaugintos Lietuvos ūkininkų“, – sako Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Nors bulvės iš Pietų Amerikos į Europą buvo atplukdytos XVI a., užtruko net kelis šimtmečius, kol buvo pripažintos kaip tinkamos maistui. Prancūzijoje netgi buvo išleistas specialus įstatymas, draudžiantis bulves vartoti žmonių maistui – jomis buvo šeriami gyvuliai. 

Ironiška, kad būtent prancūzas, kaip manoma, XVIII a. buvo bulvių košės pradininkas. Tapęs karo belaisviu, galėjo pasirinkti – badauti ar valgyti bulves. Noras išgyventi buvo stipresnis net už Prancūzijoje gajų prietarą, kad bulvės sukelia raupsus. Supratęs, kad nieko jos nesukelia ir dar yra skanios, šis prancūzas pradėjo eksperimentuoti su šakniagumbiais ir taip sukūrė bulvių košę.

Trys bulvių košės idėjos

Bulvių košė neatsiejama nuo dviejų priedų – sviesto ir pieno. Net jei gardinama kitais pagardais, šie du visada lydi tradicinį košės receptą. Tačiau yra dar kelios taisyklės, kurios, pasak Brigitos Baratinskaitės, „Maximos“ kulinarijos žinovės, svarbios ruošiant bulvių košę.

„Tikriausiai visi žino, kad išvirus bulves reikia vandenį nupilti, o bulvėms leisti puode bent kelias minutes apdžiūti.

Visgi dar prieš tai yra keli svarbūs momentai, kurie padės užtikrinti tolygų bulvių virimą. Pirmiausia bulves reikia supjaustyti kuo vienodesnio dydžio gabaliukais. Tada jas sudėti į puodą ir užpilti šaltu vandeniu, kad jam palaipsniui šylant virimas būtų taip pat tolygus“, – pasakoja B.Baratinskaitė.

Pasak maisto gamybos ekspertės, bulvių košės sėkmės paslaptis – jos universalumas. 

„Bulvių košė tinka prie visko: mėsos, žuvies ar jūros gėrybių, net daržovių patiekalų. Visgi įprastai jai tenka nors ir svarbus, bet šalutinis vaidmuo – būti šalia kažko.

Tačiau bulvių košė gali tapti ir pagrindiniu patiekalu, ypač jeigu pagardinsite ją ne tik sviestu, bet ir kitais priedais“, – sako kulinarijos žinovė ir dalijasi keliomis idėjomis, kaip įprastą bulvių košę pagerinti kitomis daržovėmis.

Bulvių košė su brokoliais ir čederiu 

Reikės: 

  • 750 g nedidelių bulvių, 
  • 1 mažo brokolio, 
  • 250 ml pieno, 
  • 30 g sviesto, 
  • 150 g tarkuoto brandinto čederio, 
  • druskos ir juodųjų maltų pipirų

Kaip gaminti 

Bulves perpjaukite per pusę, sudėkite į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu, kad apsemtų. Pasūdykite. Užvirus vandeniui, sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir dar virkite apie 10 minučių. 

Per šį laiką supjaustykite brokolį maždaug centimetro dydžio gabaliukais. Juos penkioms minutėms sudėkite į puodą su bulvėmis. Po to nupilkite vandenį ir leiskite daržovėms puode nudžiūti. Į puodą pilkite pašildytą pieną, dėkite sviesto gabaliuką ir berkite sūrį. Trinkite bulvių košę, kol sūris susigers į daržoves. Pagardinkite druska ir pipirais.

Bulvių košė su pastarnokais, petražolėmis ir žirneliais

Reikės: 

  • 0,5 kg bulvių, 
  • 0,5 kg pastarnorkų, 
  • šaukšto sviesto, 
  • šaukšto kapotų petražolių, 
  • šaukšto kapotų žaliųjų žirnelių, 
  • druskos ir juodųjų maltų pipirų

„Kartais pastarnokai gali turėti itin kietą šerdį, kuri nesuminkštės net ir verdant. Tokiu atveju supjaustykite pastarnoką išilgai ketvirčiais ir išpjaukite kietąją šerdį“, – pataria B.Baratinskaitė.

Kaip gaminti 

Nulupkite pastarnokus. Supjaustykite juos skersai maždaug centimetro dydžio riekelėmis. Nuluptas bulves taip pat supjaustykite 2-3 cm dydžio gabaliukais. Daržoves sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Berkite druskos pagal skonį. Kai vanduo užvirs, sumažinkite kaitrą, uždenkite dangtį ir virkite apie 10 minučių. 

Kaip daržovės išvirė, patikrinkite šakute – ji turėtų lengvai įsmigti. Nukoškite vandenį ir dar apie 10 minučių palaikykite daržoves karštame puode. Trinkite košę su bulvių grūstuvu, tik nepersistenkite, nes košė gali tapti nemaloniai lipni kaip klijai. Įdėkite sviesto, jei dar reikia – ir druskos. Dar kelis kartus pagrūskite. Galiausiai įmaišykite petražoles ir žirnelius, pagardinkite juodaisiais pipirais. 

Bulvių košė su salieru

Reikės: 

  • 0,5 kg saliero šaknies, 
  • 1,2 kg bulvių, 
  • 60 g sviesto, 
  • 120 ml pieno, 
  • kapotų saliero lapų

Kaip gaminti 

Nuskuskite saliero šaknį ir supjaustykite centimetro dydžio gabaliukais. Nuskustas bulves supjaustykite 2 cm dydžio gabaliukais. Saliero šaknį virkite apie 5 minutes pasūdytame verdančiame vandenyje. Sudėkite bulves ir dar virkite apie 20 minučių. 

Nukoškite vandenį, maišykite daržoves kelias minutes puode, kol jos apdžius. Patraukite nuo ugnies, pridėkite sviesto. Su bulvių grūstuvu viską sutrinkite. Supilkite pieną ir vėl trinkite, kol košė bus glotni. Jei reikia, pilkite dar pieno. Galiausiai įmaišykite sukapotus saliero lapus, pagardinkite druska ir maltais pipirais. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.