Dilgėlių sriuba: pavasaris be jos neįsivaizduojamas

Kai kam tai dar egzotiškai skambantis sriubos pavadinimas, nors tai tik naujai atrasta sena. Dilgėles, žinoma, reikia rinkti tik jaunutes, kol jos dar „nekandžioja“. Ir šią sriubą verdu tik tuomet, kai atsivalgome šviežių dilgėlių lapelių.

 Dilgėlių sriuba.<br>„Kūmutės virtuvė“.
 Dilgėlių sriuba.<br>„Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

May 11, 2022, 1:34 PM, atnaujinta May 2, 2023, 10:37 AM

Po jų atkeliauja rūgštynių sezonas, labai panašiai verdu ir sriubą iš jų.

Dilgėlės neturi intensyvaus skonio, tik savitą kvapą, todėl sriubai reikia kelių ryškesnių skonių.

Juos galima gauti į sriubą dedant rūgšties – labai tinka citrinos sultys ar obuolių actas.

8-10 porcijų reikės:

  • 1 kg jautienos krūtinės su kaulu (galima keisti ir paukštiena)
  • 1-2 vidutinių morkų
  • 1 stiklinės baltųjų ryžių
  • 3-4 saujų šviežių dilgėlių lapelių
  • 50 g sviesto
  • 6 kiaušinių
  • 1 citrinos sulčių arba 4 šaukštų obuolių acto
  • druskos, maltų baltųjų pipirų ir džiovintų krapų (galima naudoti šviežius ar šaldytus)

Kaip gaminti

Miške prisiskinu šviežių dilgėlių, jos turėtų būti ne didesnės nei 6 cm. Jas suberiu į koštuvą, perplaunu šaltu vandeniu ir žirklėmis sukarpau į mažesnius gabaliukus.

Į 5 l puodą pilu 4 l vandens ir dedu mėsą, kaičiu ugnį ir palieku virti apie 40 min. Verdant mėsai, pasiruošiu likusius produktus. Keptuvėje išlydau sviestą ir jame apkepinu dilgėles, palieku atvėsti. Į nedidelį puodą sudedu kiaušinius ir verdu juos apie 7-8 min. nuo užvirimo, tuomet juos užpilu šaltu vandeniu.

Morkas sutarkuoju šiaudeliais.

Po 40 min. virimo mėsą ištraukiu, į sultinį suberiu ryžius, ugnį sumažinu iki minimaliausios. Jiems verdant, mėsą suplėšau plonomis juostelėmis ir grąžinu į puodą. Sudedu morkas, dilgėles, druską, krapus ir pipirus.

Nulupu virtus kiaušinius ir stambia tarka įtarkuoju juos į sriubą, supilu citrinos sultis ar actą, viską gerai permaišau, dengiu dangtį, išjungiu ugnį ir palieku sriubą bręsti 10-15 min.

Tiekiu su skrudinta duona.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.