3 vaflių receptai – ir gurmanams, ir sveikuoliams

Minkšti, purūs ir numylėti viso pasaulio smaližių. Taip trumpai būtų galima apibūdinti vaflius, kurių pirmojo recepto autoriais tituluojami švedai, šiuos skanėstus kepantys jau daugiau nei 400 metų.

 Vafliai su lašiša ir ikrais.<br> 123rf nuotr.
 Vafliai su lašiša ir ikrais.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2022, 2:32 PM

Tuo metu daugelio pamėgta vaflių versija su uogiene ir plakta grietinėle išpopuliarėjo tik XX amžiaus pradžioje, o dabar, sako lietuviško prekybos tinklo yra mėgstami ne tik desertų mėgėjų. Kokie receptai nustebintų net didžiausius gurmanus?

Atskleidžia tobulų vaflių paslaptis

Daugelyje šalių vafliai jau tapo vienu iš nepakeičiamų pusryčių simbolių, kurį vis labiau pamėgsta ir Lietuvos gyventojai. Apie tai kalbanti „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento vadovė Ernesta Dapkienė priduria: augantį šių skanėstų populiarumą tik patvirtina stebėtinas miltų mišinių jiems kepti prekybos šuolis.

„Šių produktų pernai, lyginant su 2020-aisiais, pardavėme net 77 proc. daugiau. Tai rodo, kad šalies gyventojai noriai eksperimentuoja virtuvėje ir ieško sočių, gardžių, greitai bei lengvai paruošiamų alternatyvų pusryčiams. Tačiau didėja ne tik miltų mišinių pardavimai. Pernai gerokai ūgtelėjo vaflinių tortų, pyragų, batonėlių, vaflių su įdaru ir, kas itin džiugina, sveikesnių šių produktų versijų be glitimo įsigijimas“, – sako E.Dapkienė.

Rinktis skanėstus, kurie atitiktų sveikuoliškos mitybos principus, ragina ir „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Norint tai padaryti, anot jos, verta vafliuose mažinti pridėtinio cukraus kiekį, o desertą gardinti, pavyzdžiui, agavų arba klevų sirupais. Tai, B.Baratinskaitės teigimu, yra puikios, daug saldumo suteikiančios alternatyvos.

„Visgi vaflių pagardai – tik viena medalio pusė. Norint juos išsikepti tobulai, verta žinoti keletą gudrybių. Štai vaflių gamybos meistriškumas prasideda nuo tinkamos keptuvės pasirinkimo. Tačiau net ir turint tobulą vaflinę, svarbu įsidėmėti, kad prieš pilant tešlą ją būtina gerai įkaitinti.

Be to, ruošiant tešlą, kiaušinius reikėtų gerokai suplakti – iki purumo. Tuomet vafliai taps lengvi, minkšti ir itin purūs. Svarbu ir leisti tešlai pailsėti apie 5 minutes iki pirmojo vaflio kepimo. Tuomet iki galo susimaišys visi ingredientai bei atsiskleis tikrasis jų skonis“, – tobulų vaflių paslaptimis dalinasi B.Baratinskaitė.

Tačiau, papildo ji, šie skanėstai gali būti ne tik saldūs ar patiekiami su tradiciniais ingredientais. Kviesdama tuo įsitikinti, kulinarijos ekspertė dalijasi 3 originaliais vaflių receptais.

Smaližiams: su naminiu braškių užpilu ir ledais

Vafliams reikės:

  • 250 g miltų,
  • pusės arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
  • 1 arbatinio šaukštelio druskos,
  • 1 valgomojo šaukšto miltelinio cukraus,
  • 3 kiaušinių,
  • lengvai suplakto 425 ml riebaus pieno,
  • 110 g lydyto sviesto,
  • dar šiek tiek sviesto kepimui.

Braškių užpilui reikės:

  • 75 g medaus,
  • 25 g sviesto,
  • 250 g braškių,
  • 1 citrinos žievelės,
  • 500 ml mėgstamų vanilinių ledų.

Pirmiausia išsikepkite vaflius. Jiems gaminti įkaitinkite vaflinę iki vidutinės temperatūros ir įkaitinkite orkaitę iki 140 laipsnių. Tada dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cukraus pudrą. Įmuškite kiaušinius, supilkite pieną ir sudėkite sviestą. Viską gerai išmaišykite.

Tuomet ištepkite vaflinę gabalėliu ištirpinto sviesto ir į kiekvieną vaflinės duobutę įpilkite po truputį tešlos. Uždarykite dangtį ir kepkite penkias minutes arba kol vafliai taps auksinės spalvos bei traškūs. Išimkite juos, padėkite ant skardos orkaitėje, kad būtų šilti, kol sunaudosite likusią tešlą.

Braškių sirupui gaminti į puodą supilkite medų, penkis šaukštus vandens, sudėkite sviestą, braškes ir tarkuotą citrinos žievelę. Virkite penkias minutes. Patiekdami sudėkite vaflius į lėkštes, ant viršaus užpilkite braškių sirupo, pagardinkite vaniliniais ledais. Galite apšlakstyti klevų sirupu. Skanaus!

Sveikuoliams: su graikiniu jogurtu ir mangais

Reikės:

  • poros kiaušinių,
  • 2 puodelių pieno,
  • pusės puodelio graikinio jogurto,
  • 1 valgomojo šaukšto medaus,
  • 2 puodelių pilno grūdo miltų,
  • 1,5 valgomojo šaukšto kepimo miltelių,
  • žiupsnelio druskos,
  • 1 mango.

Pirmiausia įkaitinkite vaflinę. Tada vidutinio dydžio dubenyje suplakite kiaušinius, pieną, graikišką jogurtą ir medų. Tuomet suberkite miltus, kepimo miltelius ir druską. Maišykite iki vientisos masės. Kepkite vaflius: patepkite vaflinę sviestu, kepkite apie 3 minutes. Išimkite, sudėkite į lėkštę, ant viršaus uždėkite pjaustyto mango. Mėgaukitės!

Gurmanams: su krevetėmis, kreminiu sūriu ir ikrais

Reikės:

  • 1 kiaušinio,
  • 200 g grietinės,
  • 40 g lydyto sviesto,
  • 120 g miltų,
  • 125 ml gazuoto vandens,
  • žiupsnelio druskos,
  • 500 g nuluptų krevečių,
  • 5 valgomųjų šaukštų „Philadelphia“ kremo,
  • 1 raudonojo svogūno,
  • 3 arbatinių šaukštelių mėgstamų ikrų,
  • šviežių laiškinių česnakų,
  • 5 citrinos griežinėlių.

Pirmiausia atskirkite kiaušinio baltymą nuo trynio. Kiaušinio baltymą maišykite iki standumo apie 2 minutes. Kitame inde sumaišykite grietinę, kiaušinio trynį, vandenį ir 30 g ištirpinto sviesto. Maišykite lėtai, iki vientisos masės. Tada persijokite miltus, suberkite druską, viską sudėkite į turimą masę, maišykite dar maždaug 1 minutę. Tuomet įmaišykite kiaušinių baltymus.

Įkaitinkite vaflinę iki aukštos temperatūros. Patepkite ją sviestu, pilkite tešlą, kepkite vaflius, kol jie taps auksinės spalvos – maždaug 3 minutes. Tada vieno vaflio vidurį aptepkite valgomuoju šaukštu kreminio sūrio. Ant viršaus uždėkite 100 g nusausintų nuluptų krevečių. Susmulkinkite raudonąjį svogūną ir laiškinius česnakus, juos uždėkite ant krevečių. Ant viršaus užberkite pusę arbatinio šaukštelio ikrų, uždėkite po citrinos griežinėlį. Taip paruoškite visus vaflius. Ragaukite!

„Šie receptai tik įrodo, kad visų mėgstami kepiniai gali būti ne tik saldūs ar valgomi vien pusryčiams. Siūlyčiau drąsiai eksperimentuoti ir išbandyti jūsų skoniui artimiausius vaflių variantus“, – kalba kulinarijos ekspertė.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.