Suktinukai, kurie idealiai tiks pietums gamtoje: ne veltui jie tokie populiarūs visame pasaulyje

Vis labiau džiuginant šiltiems ir saulėtiems orams norisi kuo daugiau laiko praleisti lauke.  Mėgautis geru vertėtų ne tik vaikštant gamtoje, bet ir ten leidžiant pietų pertraukas. 

 Ryžių popieriaus suktinukai.<br> 123rf nuotr.
 Ryžių popieriaus suktinukai.<br> 123rf nuotr.
 Ryžių popieriaus suktinukai.<br> 123rf nuotr.
 Ryžių popieriaus suktinukai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 19, 2022, 2:46 PM

Kad pietūs gamtoje pavyktų, svarbu pasiimti ne tik pledą, bet ir valgyti rankomis patogius užkandžius, servetėlių, o taip pat šiukšlių maišelį, kad gamtą po savęs paliktumėte tokią pat švarią, kokią ją radote. 

Kulinarijos technologė dalijasi greitai paruošiamu ryžių popieriaus suktinukų receptu bei patarimais, kaip tinkamai paruošti šį vis labiau populiarėjantį ingredientą, atkeliavusį iš Azijos.

Iš Azijos šalių kilęs užkandis

Ryžių popieriaus suktinukai – visame pasaulyje populiarus patiekalas, kitaip dar vadinamas „summer rolls“ arba „spring rolls“. Vietname šie suktinukai vadinami „goi cuon“ ir valgomi kaip šaltas bei sotus užkandis. Jis populiarūs tiek tarp vietinių gyventojų, tiek tarp atvykstančių keliautojų, o skirtingas šio užkandžio variacijas galima rasti pratiškai visose Azijos šalių virtuvėse.

Anot prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, ryžių popieriaus suktinukai ruošiami iš plonų, beveik permatomų ryžių lakštų ir užpildomi skirtingais garnyrais: „Ryžių popierius gaminamas iš ryžių miltų tešlos, iš kurios formuojamas plonas lietinio formos pagrindas. Jis garinamas specialiame puode ir tuomet džiovinamas ant demblio, supinto iš bambukų. Panašiai ryžių popierius gaminamas ir pramoniniu būdu. 

Suktinukams puikiai tinka įvairios daržovės, žalumynai, grybai, vaisiai, ryžių makaronai, žuvis bei jūros gėrybės. Taip pat – traški vištiena ar kitos rūšies mėsa, pavyzdžiui, kepinta kiaulienos šoninė.“

Ingredientus pasiruoškite iš anksto

Ruošiant suktinukus namuose L.Barčaitė pirmiausia pataria jiems pasiruošti visus reikalingus ingredientus: „Morkas, agurkus, baltuosius ridikus, salierų stiebus, avokadus ar kitas mėgstamas daržoves supjaustykite plonais, pailgais šiaudeliais. Petražolių, mėtų ar kalendrų lapelius atskirkite nuo šakelių, o jei norite – susmulkinkite. 

Iš anksto pasiruoškite žuvį, jūros gėrybes, vištieną ar mėsą, išsivirkite stiklinius makaronus. Visus ingredientus atvėsinkite ir tik tuomet vyniokite į ryžių popieriaus lakštus.“

Šiuos suktinukus specialistė rekomenduojama patiekti su įvairiais padažais. 

„Prie suktinukų puikiai tinka sojų, saldžiarūgštis arba kreminis žemės riešutų padažas. Galima išbandyti ir gaivesnį mangų padažą ar aštresnį aitriųjų paprikų skonį. Norintiems dar daugiau netikėtumo siūlyčiau išmėginti saldžiarūgštį bei išties vasarišką padažą su ananasais. Eksperimentuokite su skirtingais ingredientais, atraskite sau labiausiai patinkančias suktinukų versijas ir prie jų derančius padažus“, – rekomenduoja kulinarijos technologė.

Kaip tinkamai paruošti ryžių popierių?

Kad ryžių popierius nebūtų per lipnus ar tiesiog neįplyštų į jį vyniojant pasirinktus ingredientus, ekspertė siūlo pasinaudoti keletu patarimų. 

„Ryžių lakštus išpakuokite tik tuomet, kai pasiruošite visus pagardus suktinukams, nes popierius yra itin trapus ir greitai džiūsta. Prieš vyniojant suktinukus pasiruoškite dubenį ar didesnę lėkštę su šiltu vandeniu. Kiekvieną ryžių popieriaus lakštą sušlapinkite, kad suminkštėtų. Tačiau merkite juos vos keletui sekundžių, antraip lakštai taps itin lipnūs ir juos bus sunku formuoti. Suktinukus vyniokite tvirtai, bet atsargiai, kad ryžių popierius neplyštų“, – patiekalo paruošimo subtilybes atskleidžia L.Barčaitė ir priduria, kad ryžių popierių galima pakeisti ir salotų lapais. 

Kad taptų šiek tiek minkštesni ir į juos pavyktų lengviau įsukti įdarą, salotų lapus kelias sekundes nuplikykite karštu vandeniu.

Kulinarijos technologė įsitikinusi, kad pietums lauke labiausiai tinka tokie patiekalai, kuriuos lengva bei saugu transportuoti ir patogu valgyti rankomis. 

„Sumuštiniai, tortilijos, vaisių ir salotų indeliai, humusas, daržovių užtepėlės, kišai ar ryžių popieriaus suktinukai puikiai tiks patogiems pietums gamtoje. Namuose iš anksto pasiruoškite pietų dėžutę, pasiimkite patogų pledą ir su gardžiais užkandžiais pietų pertraukas leiskite gamtos apsuptyje“, – teigia L.Barčaitė.

Ji dalijasi lengvai paruošiamu užkandžiu: ryžių popieriaus suktinukais su vištiena ir ananasų padažu.

Ryžių popieriaus suktinukai su vištiena ir ananasų padažu

Suktinukams reikės:

  • 500 g viščiukų šlaunelių mėsos
  • 1 šaukštelio maltos raudonosios saldžiosios paprikos
  • 1 šaukštelio raudonėlių
  • 1 šaukštelio žaliosios citrinos sulčių
  • 2 pakuočių ryžių popieriaus
  • 0,5 vnt. „Iceberg“ salotos
  • 1 vnt. morkos
  • 1 vnt. agurko
  • 20 g kalendrų
  • 100 g stiklinių makaronų
  • druskos ir pipirų pagal skonį

Padažui reikės:

  • 1 vnt. ananaso
  • 1 vnt. aitriosios paprikos
  • 1 vnt. svogūno „Shallot“
  • 0,5 vnt. žaliosios citrinos sulčių
  • 1 šaukštelio tarkuoto česnako
  • 4 šaukštų medaus

Gaminimo eiga

Dubenyje sumaišykite viščiukų šlaunelių mėsą su saldžiąja paprika ir raudonėliu, druska, pipirais ir žaliosios citrinos sultimis. Palikite marinuotis apie 30 minučių.

Vištieną kepkite ant grotelių arba orkaitėje, kol iškeps. Iškeptą vištieną padėkite į lėkštę atvėsti. Atvėsusią supjaustykite juostelėmis.

Stiklinius makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės.

Morką nuskuskite ir supjaustykite juostelėmis. „Iceberg“ salotą susmulkinkite. Agurką supjaustykite šiaudeliais. Imkite ryžių popieriaus lapus, sudrėkinkite vandeniu, dėkite ant jo salotų, morkų, agurkų, kalendrų lapelių, vištienos, virtų stiklinių makaronų ir formuokite suktinuką.

Pasigaminkite padažą. Valgomąjį svogūnėlį „Shallot“ nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Ananasą nulupkite, susmulkinkite minkštąją dalį kubeliais. Aitriąją papriką perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklytes ir susmulkinkite. Į puodą sudėkite visus padažui skirtus produktus, išmaišykite ir virkite apie 20 minučių ant silpnos kaitros. Padažą sutrinkite virtuviniu trintuvu.

Suktinukus patiekite su padažu. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.