7 vištienos marinatų receptai: sultinga mėsa ir maloniai stebinantis skonis

Kai svarstome, ką kepti ant žarijų, vienas pasirinkimų – vištiena. Šią mėsą mėgsta daugelis, ją nesudėtinga paruošti, be to, galima derinti su pačiais įvairiausiais priedais: prie vištienos puikiai dera ne tik pikantiški, bet ir saldūs pagardai, svarbiausia – teisingai pasirinkti skonių balansą. 

 Grilyje kepta vištiena.<br> 123rf nuotr.
 Grilyje kepta vištiena.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-24 14:48, atnaujinta 2022-06-02 12:34

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vištiena – mėgstama pirkėjų ir patenka į populiariausių mėsos rūšių trejetuką.

„Nors kiauliena visais metų laikais išlieka lyderė, vištieną lietuviai taip pat labai mėgsta. O populiariausia sveriamos vištienos parduodama dalis – filė“, – teigia V.Budrienė. 

„Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas sako, kad norint, jog vištiena stebintų skoniu, reikėtų pasigaminti geriausiai jos skonį atskleisiantį marinatą. 

„Ruošdami marinatą įsitikinkite, ar jo pakaks tolygiai padengti mėsą. Geriausia indą, kuriame marinuojasi mėsa, uždengti folija ir padėti į šaldytuvą. Praėjus pusei marinavimo laiko mėsą apverskite. Marinavimo trukmė taip pat priklauso nuo vištienos dalies. Pavyzdžiui, visai vištai pakaks nuo 3 iki 6 valandų, vištienos krūtinėlei, sparneliams ar petukams – vos 30 minučių“, – sako G.Bačkovas. 

Pasak mėsos technologo, dar vienas svarbus dalykas – kepimo laikas. Kad vištiena iškeptų tobulai, svarbu išsiaiškinti, kiek laiko, kurią vištienos dalį kepti. 

Pavyzdžiui, vidutinio dydžio vištienos krūtinėlę reikėtų kepti apie 15 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje kepsninėje. Pusė kilogramo vištienos sparnelių iškepti turėtų per 20 minučių, o kepsninėje kepant visą vištą – nelygu jos dydis, galima kepti nuo 1 val. 45 min. iki 3 val. Kepant vištą ar viščiuką kepsninę įkaitinti reikėtų maždaug iki 180-200 laipsnių temperatūros, pataria jis.

Mėsos technologas dalijasi keliomis vištienos marinatų idėjomis.

7 marinatų idėjos

Citrinos ir pipirų. Citrina – vienas iš ingredientų, puikiai derančių prie vištienos, todėl šį marinatą išbandyti verta kiekvienam. O ir pasigaminti labai paprasta. Sumaišykite citrinos sultis ir tarkuotą citrinos žievelę, įspauskite kelias skilteles česnako, viską paskaninkite druska, aliejumi, grūstais juodųjų pipirų grūdeliais ir prieš marinuojant vištieną marinatą palikite pastovėti mažiausiai 30 minučių. 

Įkvėptas Jamaikos. Jeigu norite egzotiškesnių skonių – verta išbandyti Jamaikos įkvėptą marinatą vištienai: indelyje sumaišykite juoduosius pipirus ir Kajeno, aitriąsias paprikas, ciberžoles, tarkuotą imbierą, šiek tiek šviežių čiobrelių, paprikos miltelių, druską ir žiupsnelį cukraus. Galiausiai į gautą mišinį sudėkite supjaustyto svogūno, pasmulkinto česnako ir įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus. 

Terijakis. Dar vienas marinatas, kuris patiks įmantresnių skonio mėgėjams. Jį pasigaminti taip pat  labai nesudėtinga. Tereikia sumaišyti sojų padažą ir baltojo vyno actą, kelis šaukštelius medaus, sezamų aliejų, kmynų miltelius, susmulkintą imbierą bei česnaką. Padažą prieš dedant ant vištienos šiek tiek palaikykite šaldytuve.

Medaus ir Dižono garstyčių. Dar vienas paprastai pagaminamas marinatas, kuriam tereikia vos 5 ingredientų. Medų ir susmulkintą česnaką sumaišykite su obuolių actu, Dižono garstyčiomis ir alyvuogių aliejumi. Šis marinatas ne tik suteiks vištienai ypatingo skonio, bet ir paminkštins mėsą. 

Pesto. Jeigu mėgstate lengvesnio skonio vištieną – derinkite ją su pesto marinatu. Jį pasigaminti itin paprasta, tereikia į trintuvą pridėti bazilikų, kelias skilteles česnako, alyvuogių aliejaus, kietojo sūrio ir kedro riešutų. Galiausiai viską sutrinti iki vientisos masės ir dėti ant vištienos. 

„Tandoori“. Indijos įkvėptame „tandoori“ marinate vienas pagrindinių ingredientų yra jogurtas. Jis sumaišomas su smulkintu imbieru, „garam masala“ prieskoniais, kmynais, druska, pipirais, šviežiomis susmulkintomis kalendromis, žiupsneliu cinamono, paprikos milteliais ir Kajeno paprikomis. Galiausiai į marinatą dedama susmulkintų svogūnų, česnakų, aliejaus bei citrinos sulčių.  

Saldžiarūgštis su kokosų pienu. Dar vienas ypatingo, Azijos įkvėpto skonio vištienai suteikiantis, tačiau itin lengvai pagaminamas marinatas – saldžiarūgščio aitriųjų paprikų padažo ir kokosų pieno. Kaip jį gaminti – padiktuota pavadinime. Tereikia saldžiarūgštį padažą sumaišyti su kokosų pienu ir įspausti žaliosios citrinos sulčių. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.