Šalta pomidorų sriuba sužavėjo nuo pirmojo šaukšto

Ar jums yra tekę įsimylėti iš pirmo žvilgsnio? O nuo pirmo šaukšto? Su manim abu dalykai įvyko praėjusį rudenį...

 Šalta pomidorų sriuba.<br> „Kūmutės virtuvė“.
 Šalta pomidorų sriuba.<br> „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Jun 9, 2022, 1:28 PM, atnaujinta Jun 4, 2023, 5:35 PM

Ruošiau pomidorus žiemai, maliau juos, truputį sūdžiau, vos vos pakaitinau ir pilsčiau į stiklainius.  Kadangi šaltsriubes gaminu dažnai, nepaisant jokių sezonų, tuo pačiu metu kepiau bulvių juostas ir dubeny maišiau kefyrą su šaldytais svogūnų laiškais, krapais, agurkų tarkiais. 

Ir kilo išganinga mintis – įpilti trintų pomidorų. Paragavus pirmą šaukštą, mintimis grįžau į vaikystę, kai mama ruošdavo pomidorų ir svogūnų salotas su grietine, bet man rūpėdavo tik tas skystis, kuris likdavo salotų dugne.

Tai štai lygiai tokį patį skonį išgavau, įmaišydama pomidorus į šaltibarščių ruošinį. Tobula.

Pomidorinė šaltsriubė

6 porcijoms pasiruošiu:

  • 1,5 l kefyro
  • 2 trumpavaisius agurkus
  • 100 g svogūnų laiškų
  • 30 g krapų
  • 3 kiaušinius
  • 3 bulves
  • 1 šaukštelį druskos
  • 3 vidutinius pomidorus
  • aliejaus kepimui arba vandens virimui

Variacijos – bulvių galite nekepti, galite virti, o galima valgyti ir visai be bulvių. Galima naudoti konservuotus pomidorus, bet gardžiausia su šviežiais, svarbu, kad jie būtų gerai sunokę. O svogūnų laiškus galima keisti smulkiai kapota svogūno galva.

Pomidorus prie žiedkočio įpjaunu kryžiuku, sudedu į gilesnį indą ir užpilu iki pat viršaus verdančiu vandeniu, palieku 10 minučių. Tuo metu nuskutu bulves, jei ruošiuosi kepti, daržovių skustuku pripjaustau ilgų juostų, jei virti – vidutinio dydžio kubeliais. Kepu aliejuje iki apskrudimo, truputį pasūdau, o verdu, kol tampa laisvai įbedamos šakute. 

Tuo pačiu metu išverdu kiaušinius.

Pomidorus nulupu ir dedu į virtuvinio kombaino indą su S peiliais ir sumalu iki vientisos masės. Tą patį darau, jei naudoju konservuotus pomidorus savo sultyse.

Į dubenį sudedu kapotus krapus ir svogūnus, įtarkuoju agurkus, supilu kefyrą, pomidorus, dedu druską ir išmaišau.

Laikau šaldytuve. Tiekiu su bulvėmis ir pagardinus porciją šaltsriubės pusele kiaušinio.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.