3 baklažanų receptai – ir lengvai vakarienei, ir sveikam užkandžiui

Keliones primenantys baklažanų patiekalai – tai, ko reikia praskaidrinti nuotaiką ir pamaloninti skonio receptorius. Šis pomidoro giminaitis yra lengvai paruošiama daržovė, neįtikėtinai universali įvairių patiekalų sudedamojo dalis, praturtinanti jų tekstūrą ir skonių paletę. 

 Keptų baklažanų užtepėlė „Baba ganoush“.<br> 123rf nuotr.
 Keptų baklažanų užtepėlė „Baba ganoush“.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2022, 1:28 PM

Baklažanus galima kepti ant grotelių, keptuvėje, orkaitėje, virti arba troškinti, o vėliau iš jų gaminti užtepėles, užkandžius ar tiesiog pasimėgauti su šlakeliu tyro alyvuogių aliejaus ir žiupsneliu prieskonių.  

„Baklažanas yra viena tų daržovių, kurias lietuviai prisijaukino keliaudami ir atrasdami šiltųjų kraštų virtuves. Dabar daržovių asortimentas be jų nebeįsivaizduojamas, o ir populiarumas vis auga. Pavyzdžiui, šiemet pirkėjai baklažanų įsigijo maždaug dešimtadaliu daugiau nei praėjusiais metais. 

Šviežio derliaus baklažanai parduotuvių lentynas pasiekia visus metus, mat šilto klimato šalyse šios daržovės dera nuolat“, – kalba Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Žalių baklažanų net neragaukite

Ruošiant baklažanus svarbu žinoti keletą  taisyklių. Viena esminių – baklažanai nevalgomi neapdoroti, mat juose yra nuodingos medžiagos solanino, kuri gali sukelti nemalonių pojūčių, kartumo jausmą, tačiau mažomis dozėmis nėra pavojinga ir lengvai neutralizuojama daržoves termiškai apdorojant ar marinuojant. 

„Aišku, kartą paragavus žalių baklažanų, daugiau to pakartoti nesinorėtų – dėl solanino baklažanai karsteli. Šį kartumą paprasta panaikinti: supjaustytus baklažanus reikia pasūdyti ir palaikyti bent 5 minutes, leisti druskai ištraukti karčias sultis. Taip pat juos galima pamirkyti sūdytame vandenyje. 

Beje, abu būdai padeda iškepti baklažanus taip, kad jie neprisigertų riebalų, kai kepame keptuvėje  aliejuje“, – pasakoja  Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto departamento gamybos direktorė.

Turintiems grilį ji pataria išbandyti baklažano deginimo metodą – kepti nepjaustytą baklažaną ant didelės kaitros, kol jo odelė pajuos ir apanglės. Vėliau baklažanas perpjaunamas išilgai, jo minkštimas išskobiamas ir gali būti naudojamas įvairiausiems patiekalams.  

Keptų baklažanų užtepėlė „Baba ganoush“

Reikės: 

  • baklažano, 
  • 2 šaukštų tahinio (sezamų sėklų) pastos, 
  • 3 sutraiškytų skiltelių česnako, 
  • 2 valg. šaukštų citrinos sulčių, 
  • alyvuogių aliejaus, 
  • druskos ir pipirų pagal skonį, 
  • papuošti – šviežių žalumynų, pavyzdžiui, petražolių. 

Kaip gaminti

Baklažaną perpjaukite išilgai, pabarstykite druska jo minkštimą, o po 5-10 min. druską nuvalykite ir apšlakstykite baklažaną aliejumi, pagardinkite prieskoniais. 

Kepkite orkaitėje (200 laipsnių temperatūroje), kol suminkštės. Tuomet išskobkite minkštimą, įdėkite į indą drauge su tahinio pasta, česnaku, citrinos sultimis ir viską sutrinkite. 

Šią užtepėlę, panašią į humusą, gardu valgyti su morkų, cukinijų, salierų lazdelėmis ir mėgstama šviežia duona. 

Keptų baklažanų salotos 

Reikės: 

  • po šaukštelį druskos, česnako miltelių ir aitriųjų paprikų prieskonių, 
  • po pusę arbatinio šaukštelio kmynų ir ciberžolės, 
  • 2 baklažanų, 
  • 1 valg. šaukšto ir 1 arb. šaukštelio alyvuogių aliejaus, 
  • indelio konservuotų avinžirnių, 
  • 2 agurkų, 
  • 1 raudonojo svogūno, 
  • 1 raudonosios paprikos, 
  • ketvirtadalio puodelio susmulkintų kalendrų, 
  • trečdalio puodelio ryžių acto, 
  • 1,5 valg. šaukšto medaus, 
  • trečdalio puodelio kapotų žemės riešutų.

Kaip gaminti

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Mažame dubenyje sumaišykite prieskonius: druską, česnako, aitriųjų paprikų miltelius, kmynus ir ciberžolę. 

Nuplaukite ir plonai supjaustykite baklažanus. Juos ištepkite puse prieskonių mišinio ir šaukštu aliejaus. Kepkite apie 20 minučių arba kol iškeps, tada leiskite atvėsti. 

Avinžirnius nuplaukite ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Vidutinio dydžio dubenyje juos išmaišykite su likusiais prieskoniais ir šaukšteliu alyvuogių aliejaus.

Agurkus nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Susmulkinkite svogūną, papriką ir kalendras. Sudėkite į atskirą dubenėlį. Sumaišykite ryžių actą, medų ir ketvirtadalį arbatinio šaukštelio druskos – supilkite padažą į agurkų mišinį. 

Ant kiekvienos lėkštės pirmiausia dėkite agurkų mišinio, tada avinžirnių ir galiausiai skrudintus baklažanus. Papuoškite smulkintomis kalendromis ir žemės riešutais. Patiekite su mėgstama duona.

Baklažanų suktinukai su ispanišku „mojo“ padažu

„Mojo“ padažui reikės:

  • ketvirčio puodelio migdolų be odelių, 
  • 1 česnako skiltelės, 
  • apie 185 g konservuotų keptų paprikų, 
  • ketvirčio  šaukštelio maltų kmynų, 
  • 2 šaukštelių vyno acto, 
  • ketvirčio puodelio tyro alyvuogių aliejaus, 
  • ketvirčio puodelio vandens, 
  • druskos pagal skonį. 

Baklažanų suktinukams reikės: 

  • 2 vidutinių baklažanų, 
  • kokosų aliejus, 
  • druskos ir pipirų pagal skonį, 
  • skrudintų migdolų, 
  • fetos sūrio, 
  • papuošti – smulkintų kalendrų. 

Kaip gaminti

Paruoškite padažą: nusausinkite paprikas ir sutrinkite elektriniu plaktuvu su kitais ingredientais. Skonį galite pareguliuoti acto ir druskos kiekiu. 

Įkaitinkite orkaitę. Supjaustykite baklažanus išilgai plonomis riekelėmis. Jas sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kiekvieną riekelę patepkite plonu kokosų aliejaus sluoksniu, pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite 5 minutes, tuomet apverskite ir kepkite dar 3 minutes (kol suminkštės). 

Dėkite baklažano riekeles ant pjaustymo lentelės siauresniaisiais galais nuo savęs. Užtepkite po šaukštą  padažo ant platesniųjų galų ir susukite riekeles link savęs. Ant serviravimo lėkštės supilkite likusį „mojo“ padažą ir sudėkite baklažanų suktinukus. Papuoškite migdolais, feta ir kalendromis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.