Keptos bulvės pagal švedišką receptą: paruošti paprasta, o rezultatas – fantastiškai puikus

Koks nuostabus dalykas yra bulvė. Nepaprastai jas mėgstu, o smagiausia tai, kad iš pačios paprasčiausios bulvės galima paruošti tikrai nekasdieniškus ir labai gardžius patiekalus!

 Švediškai keptos bulvės.<br> „Food for soul“.
 Švediškai keptos bulvės.<br> „Food for soul“.
 Švediškai keptos bulvės.<br> „Food for soul“.
 Švediškai keptos bulvės.<br> „Food for soul“.
Daugiau nuotraukų (2)

„Food for soul“

2022-06-20 13:50, atnaujinta 2023-06-19 11:32

Šį kartą Haselbacko bulvės („Hasselback Potatoes“), kurios vadinamos tradiciniu švedų patiekalu. O joms paruošti ir pagaminti tikrai nereikia nei daug laiko, nei specialių įgūdžių. 

Traški plutelė ir minkštas vidus – fantastika, kuri dažnai kartosis mūsų namuose!

Ingredientai:

  • vidutinio dydžio bulvės, geriausia taisyklingos formos ir plona odele. Aš naudojau 6 vnt.
  • druska, pipirai
  • sodo žalumynai

Padažui, kuriuo aptepsime bulves, reikės:

  • aliejaus
  • sviesto
  • česnako

Kaip gaminti

Pailgas vidutinio ir panašaus dydžio bulves kruopščiai nuplauname bei nusausiname. Imame du pagaliukus, aš naudojau dvi medines storesnes menteles ir dedame iš abiejų bulvės pusių. Pjaustome labai plonais griežinėliais. Pagaliukai, pvz., skirti sušiams arba storesnės mentelės neleis peiliui pilnai perpjauti bulvės. Jeigu bulvės apačia nelygi, kad gražiai gulėtų skardoje, galima šiek tiek apačią nupjauti  peiliu. 

Krupščiai supjaustytas bulves dedame į skardą, išklotą kepimo popieriumi, aptepame šiek tiek alyvuogių aliejumi ir dedame į įkaitintą iki 190 laipsnių orkaitę. Leidžiame pirmas 15 min. bulvėms kepti. 

Per tą laiką pasigaminame nuostabų padažą aptepimui, kuris suteiks bulvėms fantastiško skonio. Į puodą pilame 5 šaukštus aliejus, dedame 2 šaukšus sviesto, nuluptas ir sutraiškytas peiliu 3–4 galvutes česnako, jei turime – prieskoninių džiovintų žolelių. Maišydami ant nedidelės ugnies paverdame 2–3 min., kol atsiskleis česnako kvapas. Česnako galvutes arba sutraiškykite arba susmulkinkite, kitaip aromato nepajusite. Padažą perkošiame per smulkų tinklelį. 

Praėjus pirmoms 15 min. ištraukite bulves iš orkaitės ir aptepkite padažu gumine šluotele iš visų pusių. Dėkite atgal į orkaitę ir kepkite dar apie 20 min., tuomet aptepimo procedūrą kartokite ir užberkite druskos bei pipirų. Skiltelės bus jau prasivėrusios, tad prieskoniai papuls lengviau, jeigu reikia, atsargiai praskleiskite neaštria peilio puse, kad prieskoniai papultų į bulvės vidų. 

Tuomet dar kepkite apie 20–30 min. arba kol gražiai apskrus. Puoškite sodo žalumynais.

Tai tikrai gali būti ir kaip pagrindinis patiekalas  ir kaip garnyras. Be to, visada galite į skiltelių tarpus įdėti sūrio, kumpio ar kitų norimų ingredientų. 

„Food for soul“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.