Kartais atrodo, jog namuose gamintos salotos ne tokios gardžios kaip restorane. Maisto gamybos ekspertė dalinasi keliomis paprastomis taisyklėmis, kurios padės patobulinti salotas, ir siūlo išbandyti namų gamybos padažus.
Geros salotos prasideda nuo tinkamo pasiruošimo – itin svarbu ne tik kruopščiai nuplauti daržoves, bet ir tinkamai jas nusausinti. Jeigu salotų lapai bus drėgni, jie gali subliūkšti ir prarasti traškumą.
Salotose svarbu naudoti įvairias daržoves, nebijoti maišyti skirtingų skonių ir tekstūrų – jos atsiskleidžia, kai pastarieji susipina į vieną.
Renkantis salotų lapus, galima naudoti kelias rūšis skirtingų žalumynų. Traškumui puikiai tinka romaninės arba aisbergo salotos, jas galima maišyti su rukola arba špinatais – pastarosios turi pipirinį poskonį. Nors parduotuvėje dažnai parduodami jau sumaišyti salotų lapų rinkiniai, tai galima lengvai padaryti ir namuose.
„Vasaros metu parduotuvėse pirkėjai randa išskirtinai didelį šviežių daržovių pasirinkimą. Jau ankstyvą pavasarį dalis daržovių keliauja tiesiai iš Lietuvos ūkių. Šiltojo sezono metu populiarėja ne tik daržovės, bet ir įvairūs salotų pagardai – padažai, aliejai ir actai, garstyčios, daigai ar sėklos“, – sako Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.
E.Dapkienė pastebi, jog balzaminio acto kremo, grūdėtų ar Dižono garstyčių bei įvairių actų pardavimų augimą vasaros metu gali lemti ir grilio sezonas: „Nors tai – dažnai sutinkami ingredientai salotose, jie puikiai pasitarnauja ir marinuojant mėsą, žuvį ar daržoves.“
Skonį lemia salotų priedai
Salotų skonį lemia priedai, su kuriais jos gaminamos ir patiekiamos. Prieskonius naudoti patartina ne tik padažui, bet ir daržovėms. Supjaustytas ir į dubenį įdėtas daržoves reikėtų pabarstyti druska ir pipirais dar iki pilant ant jų padažą.
Pasak Brigitos Baratinskaitės, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto departamento gamybos direktorės, gardinant salotas žolelėmis, geriausia tai daryti naudojant ne džiovintus prieskonius, o šviežias žoleles – kalendras, petražoles, mėtas ar bazilikus.
„Salotas galima gardinti ne tik šviežiomis žolelėmis, bet ir sėklomis, daigais – jie paįvairins skonių paletę bei suteiks naudingų maistinių savybių. Porų arba garstyčių daigus naudokite, jei mėgstate aštrumą ir pikantišką poskonį. Norint švelnaus skonio ir traškios struktūros – puikiai tiks saulėgrąžų arba brokolių daigai. Salotas puikiai papildys kepintos sezamo sėklos ar kanapių branduoliai, norint traškumo – kepintos saulėgrąžos, moliūgų sėklos ar anakardžiai“, – sako B.Baratinskaitė.
Naminis salotų padažas – nepamainomas skonio elementas, kuris perkelia namuose gaminamas salotas į kitą lygį. Iš šviežių ingredientų pagamintas naminis padažas yra vitaminų ir antioksidantų šaltinis.
Nors daugelį salotų padažų pagaminus galima šaldytuve laikyti iki kelių savaičių, B.Baratinskaitė pataria esant galimybei gaminti ir patiekti šviežią padažą, kadangi tuomet ingredientai išlaikys daugiau teigiamų savybių bei nepraras vitaminų.
Ji rekomenduoja išbandyti penkis lengvai pagaminamus salotų padažų receptus, kuriuos gaminti užtrunka vos penkias minutes.
Žolelių padažas
Reikės:
- saujelės petražolių,
- pusės saujelės sumaišytų kitų šviežių žolelių (kalendrų, čiobrelių, baziliko, mėtų, šalavijų),
- 6 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus,
- 2 šaukštų obuolių acto arba citrinos sulčių,
- 2 šaukštų medaus arba klevų sirupo,
- 2 arbatinių šaukštelių Dižono arba grūdėtų garstyčių,
- pusės arbatinio šaukštelio druskos.
Gaminame
Sumaišykite visus ingredientus plaktuve iki vientisos masės. Paragaukite, jeigu reikia, įberkite daugiau druskos, įpilkite daugiau acto ar medaus. Padažą sandariame indelyje, šaldytuve galima laikyti iki dviejų savaičių. Prieš patiekdami suplakite, nes žolelės nusėda ant dugno.
Česnakinis padažas su žaliąja citrina
Reikės:
- 5 šaukštų alyvuogių aliejaus,
- žaliosios citrinos žievelės,
- 4 šaukštų šviežių žaliosios citrinos sulčių,
- skiltelės smulkinto česnako,
- 2 šaukštų medaus,
- 2 šaukštų riebios grietinėlės,
- druskos ir pipirų.
Gaminame
Supilkite visus ingredientus į plaktuvą ir pagardinkite druska, pipirais. Plakite iki vientisos kreminės masės. Laikykite šaldytuve, kol patieksite su salotomis. Padažą patartina suvartoti per tris dienas.
Jogurtinis padažas
Reikės:
- 200 g graikiško jogurto,
- 4 šaukštų alyvuogių aliejaus,
- 4 šaukštų Dižono garstyčių,
- 3 arbatinių šaukštelių medaus,
- 2 šaukštų citrinos sulčių,
- 2 šaukštų obuolių acto,
- skiltelės smulkinto česnako,
- druskos ir pipirų.
Gaminame
Išmaišykite visus ingredientus dubenyje. Jeigu padažas per aitrus – įdėkite dar šaukštelį medaus. Salotų padažo likučius laikykite sandariai uždarius šaldytuve ne ilgiau nei 10 dienų.
Balzaminio acto „Vinaigrette“ padažas
Reikės:
- 4 šaukštų balzaminio acto,
- 4 šaukštų alyvuogių aliejaus,
- 2–3 šaukštų medaus,
- 2 arbatinių šaukštelių Dižono garstyčių,
- pusės arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių,
- 1 skiltelės česnako,
- druskos ir pipirų.
Gaminame
Sudėkite visus ingredientus į plaktuvą, pagardinkite druska, pipirais ir sumaišykite iki vientisos masės. Iki patiekimo laikykite šaldytuve. Sandariame indelyje šaldytuve galima laikyti iki dviejų savaičių.
Riešutinis kario padažas
Reikės:
- pusės skardinės kokosų pieno,
- 4 šaukštų šviežių žaliosios citrinos sulčių,
- 2 šaukštų natūralaus riešutų sviesto,
- 2 arbatinių šaukštelių raudonojo kario pastos,
- skiltelės smulkinto česnako.
Gaminame
Visus ingredientus sudėkite į plaktuvą ir išplakite iki vientisos masės. Padažą sandariai šaldytuve galima laikyti savaitę.