Mėsos marinatai, kurie pravers ne tik per Jonines: išbandykite 3 receptus

2022 m. birželio 23 d. 13:43
Receptas
Vasaros savaitgaliais didmiesčių pakraščiuose ir sodybose nosį kutena gardaus dūmo aromatas – grilyje čirškia mėsos kepsniai ir šašlykai. Visi pasiilgome pasibuvimo gryname ore, tad Joninių savaitgalis – puikus metas atsigriebti ir paeksperimentuoti su skirtingais mėsos ruošimo būdais. 
Daugiau nuotraukų (6)
Tiesa, kartais svečių sulaukiame netikėtai, tad marinuoti mėsos nėra kada.
Prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika sako, kad net jei nepasiruošėme mėsos kepimui iš anksto – ne bėda: kepsnius galima pamarinuoti jau užkūrus ugnį. Svarbu juos gerai įtrinti druska, prieskoniais ir norimais pagardais. 
Kiekvienas marinavimas – smagus eksperimentas
Kiekviena mėsos rūšis turi savo skonį, tad ir marinatai, atrodo, turėtų būti skirtingi. Tačiau mėsos technologas V.Nadzeika sako, kad galima rinktis universalų, visoms mėsos rūšims tinkamą receptą, o namuose neturint ingredientų pabandyti paeksperimentuoti. 
„Pats negalėčiau išskirti vieno mėgstamiausio marinato recepto, nes kiekvieną kartą, ruošdamas kepsnį, eksperimentuoju. Galima išsisukti visiškai paprastai: įtrinti mėsą pipirų mišiniu, druska, aliejumi, citrinos sultimis ir trupučiu mėgstamų prieskoninių žolelių.
Paukštienai siūlyčiau ruošti marinatą panaudojant saldžiarūgščius citrusinius vaisius, tuo metu jautienos marinatas turėtų būti kuo paprastesnis: tik druska ir pipirai. Na, o kiaulienai tinka beveik viskas, tik riebesnei mėsai vertėtų rinktis aštresnius prieskonius, o liesesnei – švelnesnius“, – pataria žinovas. 
Dažnai nežinome, ar geriau grilyje kepti didesnius ar mažesnius mėsos pjausnius? Pradedantiesiems ekspertas siūlo mėsą pjaustyti maždaug 50-60 gramų dydžio gabaliukais, nes jie greičiau iškepa, o pažengusiems kepėjams rinktis didesnius, apie 100 gramų, nes tinkamai iškepti jie bus sultingesni. 
Išbandykime pačius įvairiausius kepsnius
Nors daugelis ilgainiui įgunda kepti mėgstamus kepsnius, kurie atrodo skaniausi, technologas rekomenduoja nebijoti keisti ne tik marinatų, bet ir mėsos rūšių: „Jei kaskart kepate kiaulieną, gal verta išbandyti marinuotas vištienos kulšeles, lašišą ar doradą? Taip pat maloniu skoniu gali nustebinti jautienos maltinukai ar grilintos daržovės.“
Netikėtai pakviestiems į svečius ar draugų sulaukus namuose „Rimi“ kategorijos vadovė Ana Aleksiukienė siūlo užsukti į prekybos centrą, kur galima rasti visko, ko reikia gardiems „burgeriams“: „Turime platų skirtingų skonių jautienos maltinukų asortimentą mėsainiams, tad galima išsirinkti kelių skirtingų rūšių ir paieškoti labiausiai patinkančio. Taip pat galima rinktis ir jau pamarinuotus įvairių mėsos rūšių kepsnius: juos išsikepsite paprastai ir greitai.“
Vasarą marinuotus mėsos kepsnius vežamės į tolimesnes sodybas, tada dažnai iškyla klausimas, ar ilgesnis transportavimo laikas nepakenks mėsos kokybei. Technologas V.Nadzeika teigia, kad marinatas veikia kaip konservantas, tad jei planuojate kepsnius vežtis tolimesnį atstumą, patartina juos pamarinuoti iš anksto.
„Marinuoti mėsą tokiu atveju rekomenduočiau parą. Nors kai kam atrodo, kad kuo ilgiau mėsą marinuosime, tuo ji bus minkštesnė, taip nėra – juk marinuojame su druska, kuri ištraukia drėgmę. Minkštumas priklauso nuo kepimo, mėsos rūšies, taip pat įtakos turi ir gyvulio pašarai, jo laikymas, veislė“, – pasakoja V.Nadzeika.
Pasiūlymai vegetarams
Dažnai vegetarai vietoje mėsos renkasi ant grilio kepti daržovių iešmelius: cukinijas, paprikas, raudonuosius svogūnus – juos galima kepti tiesiog pabarsčius druska, pipirais ir apšlaksčius aliejumi bei prieskoninėmis žolelėmis. 
„Jei nusipirkote sojos paplotėlių, pagal instrukciją juos išvirkite pasūdytame vandenyje, paskui vandens perteklių nuspauskite ir pamarinuokite su aliejumi, sojos padažu, citrinos sultimis, smulkintomis česnakų skiltelėmis, medumi ir garstyčiomis. Taip pat galima dėti tarkuotos imbiero šaknies“, – pataria A.Aleksiukienė.
„Rimi“ siūlo paeksperimentuoti ir kaskart mėsai ruošti vis kitokį marinatą.
Šalavijų marinatas su apelsinais
Puikiai tiks švelniai mėsai – triušienai ar paukštienai.
Marinatui reikės:
  • 1  apelsino;
  • 100 ml natūralių apelsinų sulčių;
  • 6 šaukštelių alyvuogių aliejaus;
  • 1 vnt. česnako skiltelės;
  • 1 šaukšto šviežių šalavijų;
  • 1 šaukšto šviežių rozmarinų;
  • 0,5 šaukštelio juodųjų pipirų;
  • 0,5 šaukštelio druskos.
Kaip gaminti  
Nutarkuokite apelsino žievelę arba nulupkite tik oranžinę žievelės dalį ir supjaustykite ją šiaudeliais. Nulupkite likusią baltąją dalį, kad liktų gražus geltonas apelsinas. Atsargiai išpjaustykite apelsino minkštimą, kad neliktų plėvelių.
Nedideliame dubenyje sumaišykite supjaustytą šiaudeliais apelsino žievelę, apelsinų sultis, minkštimą, alyvuogių aliejų, rozmarinus, šalavijus, česnaką, druską ir pipirus. 
Rozmarinų ir citrinų marinatas
Jis tiks vištienai ir avienai. 
Marinatui reikės:
  • 30 ml citrinų sulčių;
  • 1 šaukšto citrinos žievelės;
  • 1vnt česnako skiltelės;
  • 2 šaukštų šviežių rozmarinų;
  • 6 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 1 žiupsnio pipirų;
  • 1,5 šaukštelio druskos.
Kaip gaminti 
Stambiai supjaustytas česnako skilteles suberkite į didelį dubenį.
Nuplaukite citriną ir plonai nulupkite geltoną žievelę. Išspauskite citrinos sultis. Susmulkinę šviežius rozmarinus taip pat suberkite į dubenį. Įmaišykite alyvuogių aliejaus, druskos bei pipirų.
Į dubenį dėkite mėsą ir pavoliokite, kad visas mėsos gabaliukas pasidengtų marinatu.
Įvyniokite į plastikinį maišelį, palikite šaldytuve marinuoti nuo 30 minučių iki 2 valandų. 
Petražolių ir kalendrų marinatas 
Jis tinka marinuoti baltą žuvį, vištieną, jautieną.
Marinatui reikės:
  • 50 g šviežių petražolių;
  • 40 g šviežių kalendrų;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 0,5 raudonųjų paprikų miltelių; 
  • 0,5 maltų juodųjų pipirų;
  • 0,5 šaukštelio druskos;
  • 125 ml alyvuogių aliejaus.
Kaip gaminti
Petražoles ir kalendras sukapokite, tada suberkite į dubenį kartu su susmulkintu česnaku ir viską gerai išmaišykite.
Į žolelių mišinį įberkite druskos, pipirų, raudonųjų paprikų miltelių ir dar sykį gerai išmaišykite.
Lėtai supilkite alyvuogių aliejų. Mentele permaišykite, kad aliejus tolygiai pasiskirstytų. Palikite pastovėti kambario temperatūroje, kad išryškėtų skonis. 
Mėsą įtrinkite marinatu ir palikite pastovėti porą valandų arba geriausia – per naktį.
marinatasMėsos^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.