Traškios cukinijų lazdelės: užkandis, kurį norėsis kartoti visą vasarą

Cukinijos daržuose dera visu pajėgumu. Šios daržovės daugelio yra mėgstamos, o idėjų, ką iš jų paruošti – galybė. Cukinijų galima dėti į troškinius, sriubas, apkepus, kotletus, kepti jas ant grotelių ar iš jų ruošti blynus, pyragus ar net valgyti jas žalias, paruošus gaivias salotas.  

 Traškios cukinijų lazdelės.<br> 123rf nuotr.
 Traškios cukinijų lazdelės.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 27, 2022, 10:23 PM, atnaujinta Jul 25, 2023, 8:18 AM

Dar vienas būdas pasimėgauti cukinijomis – pagaminti traškų užkandį – apkeptas cukinijų lazdeles. Traški plutelė ir minkštas, švelnaus skonio vidus – šiam deriniui sunku atsispirti. Merkite lazdeles į mėgstamą padažą – ir mėgaukitės puikiu vasarišku užkandžiu.

Bet jei norite paruošti išties traškias cukinijų lazdeles, vertėtų žinoti keletą dalykų. Prieš kepant cukinijas turėtumėte jas apibarstyti druska ir palaikyti valandą. Druska padeda pašalinti skysčius iš cukinijų. Tad supjaustytas cukinijas sudėkite į rėtį, apibarstykite druska ir leiskite vieną valandą pastovėti. 

Kad kepamos cukinijos neprisigertų riebalų, prieš kepdami įsitikinkite, kad keptuvė yra tinkamai įkaitusi. Cukinijas sudėjus į šaltą keptuvę, iškepusios jos bus minkštos ir prisigėrusios riebalų, o ne traškios. Tad prieš kepdami pirmąją lazdelių partiją keptuvę pakaitinkite minutę. O kepdami cukinijas stenkitės per daug jų nevartyti.

Dar vienas geras patarimas – į keptuvę nesudėkite per daug cukinijų, palikite tarp jų bent centimetro tarpelius. Tai padės lazdelėms tolygiai apkepti. O iškeptas cukinijų lazdeles dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad jis sugertų aliejaus perteklių.

Traškios cukinijų lazdelės

Reikės:

  • 2 vidutinio dydžio cukinijų
  • 1,25 arbatinio šaukštelio druskos
  • 1 puodelio kvietinių miltų
  • 0,5 arbatinio šaukštelio saldžiųjų paprikų miltelių
  • 0,5 arbatinio šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 2 didelių kiaušinių
  • 2 puodelių džiūvėsėlių (idealu – „panko“ džiūvėsėlių, kurie kepdami išsipučia)
  • alyvuogių aliejaus

Patiekti reikės:

  • citrinos arba mėgstamo padažo

Kaip gaminti 

Cukinijas supjaustykite lazdelėmis. Suberkite į kiaurasamtį, apibarstykite 0,75 arbatinio šaukštelio druskos ir išaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų. Palikite cukinijas neuždengtas kambario temperatūroje valandą, retkarčiais pamaišykite. 

Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, prieskonius, 0,5 arbatinio šaukštelio druskos. Kitame dubenyje  išplakite 2 kiaušinius. Į trečią dubenį suberkite džiūvėsėlius.

Cukinijas sudėkite ant popierinio rankšluosčio, nusausinkite. 

Cukinijų lazdeles po vieną apvoliokite miltuose, tada merkite į kiaušinių plakinį ir galiausiai dėkite į džiūvėsėlius, apvoliokite, kad apliptų iš visų pusių. Paruoštas cukinijų lazdeles dėkite ant didelės lėkštės arba kepimo skardos.

Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus. Dėkite lazdeles vienu sluoksniu ir kepkite, kartais apversdami, kol iš visų pusių lengvai apskrus, po 2–3 minutes iš kiekvienos pusės. 

Iškepusias cukinijų lazdeles perkelkite ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštės. 

Jei reikia, išvalykite keptuvę, tada pilkite vėl 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir kepkite kitą partiją. 

Patiekite iškart su citrina ir mėgstamu padažu – jogurtiniu, česnakiniu, pomidorų ir majonezo, aštrių saldžiųjų paprikų ar kitu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.