Trys pietų darbe idėjos: džiaugsis ir skrandis, ir piniginė

Pietų pertrauka – svarbi kasdienės rutinos dalis. Vieni renkasi pietauti kavinėse ir restoranuose, o kiti, norėdami sutaupyti, atsineša užkandžių į darbą. 

Iš anksto suplanavus darbo savaitės pietus galima išleisti kone perpus mažiau pinigų, nei kasdien lankantis maitinimo įstaigose.<br>123rf nuotr.
Iš anksto suplanavus darbo savaitės pietus galima išleisti kone perpus mažiau pinigų, nei kasdien lankantis maitinimo įstaigose.<br>123rf nuotr.
Makaronų salotos su tunu.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Makaronų salotos su tunu.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Avinžirnių salotos su feta.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Avinžirnių salotos su feta.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Buritai su gvakamole ir vištiena.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Buritai su gvakamole ir vištiena.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 8, 2019, 11:05 AM

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ gamybos vadovės Aistės Rasmussen, iš anksto suplanavus darbo savaitės pietus galima išleisti kone perpus mažiau pinigų, nei kasdien lankantis maitinimo įstaigose.

Patarimas skubantiems: įdarbinkite biuro virtuvėlę

Dienos pietūs miesto kavinėje ar restorane gali atsieiti vidutiniškai nuo 4 iki 10 eurų. Nesunku suskaičiuoti, kiek daug pinigų išleidžiate, jei kiekvieną dieną pietaujate restoranuose, kur taip pat papildomai dažniausiai užsisakote gėrimus ir paliekate arbatpinigių aptarnaujančiam personalui. O jei po darbo dar nusprendžiate pavakarieniauti kavinėje kartu su draugais?

A.Rasmussen sako, kad darbe valgant pačių pasigamintą maistą iš tiesų galima išleisti gerokai mažiau.

„Jei sekmadienį suplanuosite, ką norite valgyti kitą savaitę pietums ir protingai apsipirksite, tikrai galite sutaupyti. Be to, kai kuriuos patiekalus  galima pasigaminti didesniais kiekiais ir taip sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko“, – pataria „Rimi“ gamybos vadovė.

A.Rasmussen tikina, kad paprastai pagaminamų ir nebrangių patiekalų gali pasiruošti ir tie, kurie maisto gamybai turi nedaug laiko. Skanias salotas galima greitai pasigaminti ir darbovietės virtuvėlėje, jei tam neturėjote laiko iš vakaro ar ryte. Specialistė pataria nepamiršti ir užkandžių – įsidėti šviežių ar džiovintų vaisių, riešutų.

„Yra patiekalų, kurių sudedamosios dalys neatsieina net 10 eurų, bet jų užtenka pavalgyti net tris ar keturis kartus“, – teigia ji.

Specialistė dalijasi keliais nebrangių ir sočių patiekalų receptais, kuriems paruošti nesugaišite daug laiko.

Makaronų salotos su tunu (porcijos kaina – apie 1,7 Eur)

Trims porcijoms pagaminti reikės:

300 g visagrūdžių makaronų,

1 skardinės konservuotų tunų savo sultyse,

150 g vyšninių pomidoriukų,

pusės raudonojo svogūno,

1 nedidelio agurko,

petražolių,

balzaminio acto,

alyvuogių aliejaus,

druskos ir pipirų.

Išvirkite makaronus, perplaukite šaltu vandeniu ir leiskite jiems visiškai atvėsti. Kol makaronai vėsta,  perpjaukite perpus pomidoriukus, susmulkinkite svogūną, agurką ir petražoles. Sumaišykite daržoves ir makaronus, sudėkite nukoštą tuną, pilkite vieną valgomąjį šaukštą balzaminio acto, kelis šaukštus alyvuogių aliejaus, dėkite žiupsnelį druskos ir pipirų, gerai išmaišykite.

Avinžirnių salotos su feta (porcijos kaina – apie 2 Eur)

Dviem–trims porcijoms pagaminti reikės:

1 skardinės konservuotų avinžirnių,

150 g vyšninių pomidoriukų

1 nedidelio raudonojo svogūno,

100 g fetos,

šviežių mėtų,

šviežių bazilikų,

alyvuogių aliejaus,

citrinos sulčių,

druskos, pipirų.

Susmulkinkite svogūną, perpus perpjaukite pomidoriukus. Juos dėkite į dubenį, kartu suberkite nusunktus ir nuplautus avinžirnius. Susmulkinkite saujelę mėtų ir bazilikų, juos taip pat suberkite į dubenį. Pilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus, įspauskite pusės citrinos sultis, dėkite žiupsnelį druskos ir pipirų, gerai išmaišykite. Ant viršaus sutrupinkite fetą.

Buritai su gvakamole ir vištiena (porcijos kaina – apie 2,5 Eur)

Trims–keturioms porcijoms pagaminti reikės:

visagrūdžių tortilijų,

1 skardinės konservuotų pomidorų,

1 skardinės konservuotų raudonųjų arba juodųjų pupelių,

1 didelio svogūno,

2 skiltelių česnako,

1 raudonosios paprikos,

1 didelio arba 2 mažesnių avokadų,

1 vidutinio dydžio pomidoro,

200 g ryžių,

200 g vištos šlaunelių mėsos (nebūtina),

maltos saldžiosios paprikos,

maltos aitriosios paprikos,

maltos rūkytos paprikos (nebūtina),

maltų kalendrų,

druskos, pipirų,

aliejaus kepti.

Išvirkite ryžius, tuo metu susmulkinkite svogūną ir česnaką, paprikas, nukoškite ir nuskalaukite konservuotas pupeles. Pakaitinkite vidutinio dydžio puodą ir įpilkite šlakelį aliejaus, jame kelias minutes pakepinkite svogūnus. Tuomet dėkite arbatinį šaukštelį maltų saldžiųjų paprikų, tiek pat maltų kalendrų, pusę šaukštelio maltų rūkytų paprikų ir pagal skonį – aitriųjų paprikų. Svogūnus su prieskoniais pakepkite dar kelias minutes, tuomet sudėkite česnaką ir smulkintą raudonąją papriką.

Šiek tiek apkepus, sukrėskite skardinę konservuotų pomidorų ir pupeles. Leiskite viskam troškintis apie 20 min., vis pamaišykite. Prieš baigiant troškintis pagal skonį dėkite druskos ir pipirų.

Kol troškinasi daržovės, pasigaminkite gvakamolę – šakute sutrinkite avokadus, išėmę sėklas supjaustykite pomidoro minkštimą, sumaišykite su avokadais, dėkite druskos ir pipirų. Jei norisi pikantiškesnio skonio – įpjaustykite šiek tiek raudonojo svogūno ir įspauskite žaliųjų citrinų sulčių.

Jei buritą valgysite su vištiena, ją reikėtų supjaustyti nedideliais gabalėliais ir keptuvėje apkepti su šiek tiek druskos ir pipirų. Kai viskas paruošta, belieka tik suvynioti įdarą į tortiliją. Ją dėkite ant lėkštės, ant viršaus kraukite norimą kiekį troškinio, ryžių, gvakamolės ir vištienos, užlenkite apatinę dalį, tada kraštus ir mėgaukitės!

Beje, nešantis buritus į darbą patartina įdaro iš karto į tortiliją nevynioti. Geriau viską neštis atskirai, kad tortilija išlaikytų šviežią skonį ir tekstūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.