Jei mėgstate pyragus valgyti su ledais, tuomet šis pyragas kaip tik jums! Įvairiausių skonių ledai puikiai dera prie amerikietiško stiliaus mėlynių pyrago.
Jeigu planuojate vaišinti daug valgytojų, tuomet būtinai kepkite du pyragus, skanaus!
Amerikietiškas mėlynių pyragas
Matavimui naudojama 240 ml stiklinė
Tešlai reikės:
- 2,5 stiklinės miltų
- 220 g labai šalto sviesto
- 6 valg. š. ledinio vandens
- 1 valg. š. cukraus
- 1 arb. š. smulkios druskos
Įdarui reikės:
- 4 stiklinių mėlynių ( apie 460 g šaldytų arba šviežių)
- 1/3 stiklinės cukraus (jei mėlynės rūgščios, dėkite daugiau cukraus)
- 0,25 stiklinės kukurūzų krakmolo
- 0,5 arb. š. cinamono
- 1 valg. š. šalto sviesto
- 1 kiaušinio + 1 valg. š. pieno pyrago aptepimui
- 1 valg. š. cukraus (pyrago apibarstymui)
Kaip gaminti
Viename dubenyje sumaišome 1,5 stiklinės miltų, druską ir cukrų.
Sviestą supjaustome kubeliais. Ant pjaustymo lentelės paberiame miltų mišinį, suberiame sviesto kubelius ir dideliu peiliu kapojame, kol sviestas beveik tampa trupiniais. Po to suberiame likusius miltus ir vėl kapojame, kol sviestas susijungia su visais miltais.
Viduryje miltų padarome nedidelę duobutę, supilame šaltą vandenį ir peiliu vėl sukapojame, po to suminkome rankomis iki vientisos masės. Suformuojame 3 kamuoliukus ir suspaudžiame į disko formą, kiekvieną tešlos diską suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą bent 2 valandoms arba į šaldiklį 30 min. Tešlą galima pasiruošti ir dieną prieš.
Įdaras: mėlynes sumaišome su cukrumi, krakmolu, cinamonu. Jei naudojate šaldytas mėlynes, tuomet jas atitirpinkite, nupilkite susidariusį skystį ir tik tada sumaišykite su kitais įdaro ingredientais.
Pyrago formavimas: 2 gabalėlius tešlos išimkite 5 min. prieš ruošiant pyrago pagrindą, kad šiek tiek atšiltų. Trupučiu miltų pabarstykite stalviršį, ant kurio kočiosite tešlą. Iš tešlos suformuokite tokio dydžio apskritimą, kokią naudosite kepimo formą. Apskritimas turi visiškai padengti formos dugną ir kraštus. Aš naudojau maždaug 23 cm apvalią kepimo formą nelabai aukštais kraštais.
Apskritimą dėkite į kepimo formą, prispauskite kraštus ir dugną. Palikite tešlos labiau ant kraštų, kad vėliau galėtumėte suformuoti gražų kraštelį. Įdarą supilame ant pyrago pagrindo, išlyginame paviršių.
Likusios tešlos gabalėlį išimame iš šaldytuvo, paliekame porai minučių atšilti, tuomet iškočiojame ir supjaustome pailgomis juostelėmis, uždedame ornamentu ant pyrago. Po to gražiai suformuojame pyrago kraštus.
Kiaušinį suplakame su pienu, atsargiai aptepame visą pyragą.
Į pyrago tarpelius išdėliojame mažus šalto sviesto gabalėlius.
Dedame pyragą 5 min. į šaldiklį, tuo metu įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių. Pyragą kepame 20 min. įkaitintoje orkaitėje, vidurinėje orkaitės dalyje. Po 20 min. apibarstome pyragą cukrumi ir sumažiname orkaitės kaitrą iki 180 laipsnių, kepame dar 35–45 min., kol pyragas gražiai apskrunda. Aš kepiau 35 min. ir visiškai užteko. Pyragas labai gardus karštas su ledais.
Pastaba: jei pyragas labai greitai kepa ir kraštai greitai ruduoja, tuomet galite uždengti kepimo folija.