Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žuvis ir jūros gėrybės, taip pat ir skirtingų pasaulio virtuvių įkvėpti pagardai pirkėjų yra mėgstami.
„Lašišą lietuviai perka ištisus metus. Tačiau pastebime, kad pirkėjai vis labiau ieško įmantresnių skonių. Pirkinių krepšeliuose atsiduria ir plekšnė, vilkžuvė, įvairiausios jūros gėrybės. Eksperimentuodami virtuvėje lietuviai renkasi įvairiausių kraštų virtuvių, o tarp jų ir Azijos įkvėptus priedus: sojų, aitriųjų paprikų padažus, ryžių actą, prieskonius“, – sako V.Budrienė.
Ruošiama garuose, „wok“ keptuvėje
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad įvairiausios rūšies žuviai, taip pat ir lašišai naujų skonių galima suteikti pasirinkus įvairesnius priedus: sojų, terijakio, austrių ar žuvies padažus, miso pastą.
„Vienas populiariausių būdų ruošti žuvį Japonijoje – kepti ją grilyje. Taip pagaminti žuvį itin paprasta – tereikia ją pamarinuoti druskoje ir iškepti ant ugnies. Kinijoje žuvį mėgstama ruošti garuose arba o gaminti ją „wok“ keptuvėje: kepti aliejuje, ruošti su ryžiais ar azijietiškais makaronais“, – teigia V.Juodkazienė.
Pasak jos, „stir fry“ – nuo seno kinų pamėgtas maisto ruošimo būdas, kai ingredientai kepami greitai, gerai įkaitintame aliejuje, maišant gilioje keptuvėje. Ši technika atsirado Kinijoje, tačiau išplito ir į kitas Azijos bei Vakarų pasaulio šalis.
Neatsiejama šio patiekalo dalis – įvairiausios daržovės: Pekino kopūstai, brokoliai, svogūnai, morkos, padažai. Kaip patiekalo pagrindas puikiai tinka ir lašiša ar kita mėgstama žuvis.
Verdamos sriubos
Dar vienas Azijoje populiarus būdas panaudoti lašišą – virti sriubas. Pavyzdžiui, pietryčių Azijoje verdama lašišos sriuba su pomidorais ir šviežiomis kalendromis. Pirmiausia yra išverdamas vištienos sultinys, tuomet į jį dedami lašišos gabalėliai, azijietiški makaronai, šiek tiek pakepinti pomidorai, česnakinis bei žuvies padažai, sezamų aliejus. Galiausiai ši sriuba patiekiama su žaliosios citrinos skiltele bei šviežiomis kalendromis.
Dar viena Azijoje populiari žuvienė – lašišos ir ryžių sriuba su imbieru. Ją namuose pasigaminti itin paprasta. Pirmiausiai yra išverdami ryžiai. Lašiša yra pagardinama sojų padažu bei sezamų aliejumi. Galiausiai į didelį puodą yra pilamas paruoštas sultinys, dedami kalendrų stiebai, išvirti ryžiai, tarkuotas imbieras. Galiausiai į sriubą dedama ir lašiša. Viskas dar paverdama apie 15 min. ir patiekiama.
V.Juodkazienė dalijasi dar keliais Azijos virtuvių įkvėptais receptais su lašiša.
Lašišos sriuba su azijietiškais makaronais
Reikės:
- saujos mėgstamų azijietiškų makaronų
- supjaustytų gabalėlių lašišos
- 2 šaukštų rapsų aliejaus
- 3 šaukštų smulkiai supjaustyto česnako
- 7 puodelių vištienos sultinio
- puodelio supjaustytų pomidorų
- šaukšto žuvies padažo
- šaukšto mėgstamo aitriųjų paprikų padažo
- 2 arbatinių šaukštelių sezamų aliejaus
- 1 puodelio susmulkintų laiškinių svogūnų
- 1/2 puodelio susmulkintų kalendrų lapų
- kelių skiltelių žaliosios citrinos
Kaip gaminti
Sudėkite makaronus į didelį dubenį, užpilkite verdančiu vandeniu ir pamirkykite, kol suminkštės. Puode įkaitinkite aliejų ir pakepkite česnaką. Į puodą supilkite sultinį ir užvirinkite. Sudėkite pomidorus, žuvies padažą, aitriųjų paprikų padažą ir sezamų aliejų. Sudėkite lašišą, sumažinkite ugnį ir virkite, kol lašiša išvirs – maždaug 5 minutes. Įmaišykite makaronus ir laiškinius svogūnus ir viską patroškinkite dar apie minutę.
Patiekite su šviežiomis kalendromis ir žaliosios citrinos skiltelėmis.
Grilyje kepta lašiša su terijakio padažu
Reikės:
- 800 g lašišos (pjausnių)
- 400 g vyšninių pomidorų su šakelėmis
- 2 citrinų
- 1/4 a. š. šviežiai maltų pipirų
- 1/2 a. š. druskos
- 40 ml tiršto terijakio padažo
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
Kaip gaminti
Nusausinkite lašišos pjausnius popieriniais rankšluosčiais ir pagardinkite druska iš abiejų pusių.
Alyvuogių aliejumi pašlakstykite įkaitusią grilio keptuvę, sudėkite lašišos pjausnius, juos apšlakstykite puse terijakio padažo ir kepkite 4 minutes. Žuvį apverskite, užpilkite likusiu terijakio padažu, apibarstykite pipirais ir kepkite dar 3–4 minutes.
Perkelkite žuvį į lėkštę, o į keptuvę sudėkite vyšninius pomidorus ir citrinų puseles. Kepkite juos 7–8 minutes, kol suminkštės, ir patiekite su lašiša.
Lašiša su sojų padažu ir imbierais
Reikės:
- kelių gabalėlių lašišos
- 3 šaukštų sojų padažo
- 1 šaukšto ryžių acto
- 2 skiltelių susmulkinto česnako
- 2 arbatinių šaukštelių tarkuoto imbiero
- 1 arbatinio šaukštelis medaus
- 1/2 arbatinio šaukštelio „Sriracha“ padažo
- 2 arbatinių šaukštelių aliejaus
- susmulkintų svogūnų laiškų
- skrudintų sezamų sėklų
Kaip gaminti
Nedideliame puode sumaišykite sojų padažą, ryžių actą, česnaką ir imbierą. Užvirinkite ant vidutinės ugnies, tada nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite medaus bei „Sriracha“ padažo.
Lašišą apšlakstykite aliejumi. Įkaitinkite keptuvę, dėkite lašišą ir įkaitintą keptuvę kiškite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Žuvį pakepkite apie 3 minutes. Tuomet ištraukite iš orkaitės, aptepkite gautu padažu ir kepkite apie 6 minutes.
Išimkite iš orkaitės ir uždenkite folija. Leiskite pailsėti 4–5 minutes. Žuvį patiekite su likusiu padažu, ryžiais, smulkintais svogūnų laiškais ir sezamų sėklomis.