Gaivus, lengvas ir be galo gardus jogurtinis tortas: Liucija dalijasi receptu

Lietuvoje galima rasti kokių tik nori tortų – su grietinėlės ar grietinės kremais, su plikytais kremais, morenginių, jogurtinių, kavos, medaus ir panašiai. Net pačiai galva susisuka prisiminus, kiek tortų rūšių yra Lietuvoje.

 Jogurtinis tortas su vaisiais.<br> „Lithuanian in the USA“.
 Jogurtinis tortas su vaisiais.<br> „Lithuanian in the USA“.
 Jogurtinis tortas su vaisiais.<br> „Lithuanian in the USA“.
 Jogurtinis tortas su vaisiais.<br> „Lithuanian in the USA“.
 Jogurtinis tortas su vaisiais.<br> „Lithuanian in the USA“.
 Jogurtinis tortas su vaisiais.<br> „Lithuanian in the USA“.
 Jogurtinis tortas su vaisiais.<br> „Lithuanian in the USA“.
 Jogurtinis tortas su vaisiais.<br> „Lithuanian in the USA“.
Daugiau nuotraukų (4)

Liucija Galinytė, tinklaraščio „Lithuanian in the USA“ autorė

Sep 2, 2022, 5:18 PM, atnaujinta Aug 28, 2023, 2:15 PM

Tačiau Amerikos parduotuvėse rasti tokių tortų labai sudėtinga. Lengviausia išeitis – kepti tortą namuose. Tada tikrai žinai, kad tortas bus rimtas.

Jogurtinius tortus Lietuvoje prisimenu kaip gaivius, lengvus ir be galo skanius. Būtent toks šis ir išėjo – nereikia nei pridėti, nei atimti.

Prieš kepant tortą turiu kelis patarimus. Kremo saldumą reguliuokite pagal savo skonį ir jogurto saldumą. Nepabijokite įdėti daugiau cukraus, jeigu atrodo, kad reikia. Sirupo saldumą ar rūgštumą taip pat reguliuokite pagal save, nelygu, kokio saldumo ir rūgštumo yra sirupas, likęs nuo konservuotų persikų.

Taip pat nepamirškite atsargiai elgtis su želatina, kad tirpinama mikrobangėje krosnelėje želatina neperkaistų ir maišoma į kremą būtų pakankamai atvėsusi, bet dar skysta (kad galėtumėte plona srovele pilti į kremą).

Ech, atrodo tiek žingsnelių ir patarimų, bet jau geriau perskaityti ir žinoti, negu po to kur nors suklysti.

Produktams matuoti naudojama 240 ml stiklinė. 10 porcijų.

Jogurtinis tortas

Biskvitui reikės:

  • 4 kiaušinių
  • 130 g (0,5 stiklinės) cukraus
  • 100 g (3/4 stiklinės) miltų
  • 8 v. š. šilto vandens
  • 1,5 v. š. krakmolo
  • 1,5 a. š. kepimo miltelių
  • 2 žiupsnių druskos

Kremui reikės:

  • 400 ml plakamosios grietinėlės, šaltos (35 proc. riebumo)
  • 300 ml persikų skonio jogurto
  • 1 mažos skardinės konservuotų persikų puselių saldžiame sirupe
  • 120–150 g (1 saujos) braškių
  • 6 v. š. cukraus
  • 60 ml (1/4 stiklinės) vandens
  • 20 g želatinos

Sirupui reikės:

  • sirupo, likusio nuo konservuotų persikų
  • 1 stiklinės šilto vandens
  • 4–5 v. š. cukraus
  • 0,5 citrinos (sulčių)

Papuošti reikės:

  • 160 ml (2/3 stiklinės) plakamosios grietinėlės (35 proc. riebumo)
  • 3–4 v. š. miltelinio cukraus
  • 0,5 a. š. vanilės ekstrakto ar vanilinio cukraus
  • 1–2 saujų braškių

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.

Ant apvalios kepimo formos (naudojau 20 cm skersmens išardomą formą) dugno paklokite kepimo popierių. Formos dugną ir kraštus ištepkite trupučiu sviesto.

Biskvitui baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius sudėkite į vieną dubenį kartu su cukrumi, plakite elektriniu plaktuvu. Tada supilkite vandenį ir plakite apie 3 minutes, kol masė padvigubės. Kitame dubenyje išplakite kiaušinių baltymus su žiupsniu druskos. Plakite, kol baltymai pasidaro standūs ir nekrenta iš apversto dubens.

Kitame dubenyje miltus sumaišykite su krakmolu, kepimo milteliais ir žiupsniu druskos. Miltus persijokite 2 kartus. Lėtai ir pamažu įmaišykite miltus į trynių masę (aš naudoju guminę mentelę). Po to atsargiai ir lėtai įmaišykite baltymus. Pusę tešlos supilkite į kepimo formą, išlyginkite paviršių ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 20–22 minutes. Ar biskvitas iškepęs, patikrinkite mediniu dantų krapštuku.

Iškepusį biskvitą išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti 5 minutes, tada išimkite iš kepimo formos, palikite visiškai atvėsti ir atsargiai perpjaukite perpus. Taip pat iškepkite antrąjį biskvitą ir perpjaukite perpus. Jei norite, galite kepti biskvitą iškart dviejose formose arba kepti 1 biskvitą ir perpjauti į 3 dalis.

Visas sirupo sudedamąsias dalis sumaišykite viename indelyje ir atidėkite į šalį. Sirupo saldumą reguliuokite pagal savo skonį. Aš dėjau daugiau cukraus, nes mano naudotas sirupas ir jogurtas nebuvo itin saldūs.

Kremui jogurtą palikite kambario temperatūroje, kad nebebūtų šaltas. Grietinėlę suplakite elektriniu plaktuvu, kol pradeda truputį tirštėti, sudėkite cukrų ir plakite, kol pasidaro tiršta (tik neperplakite).

Mažame indelyje želatiną užpilkite vandeniu, palikite išbrinkti 5–10 minučių. Tada pašildykite mikrobangų krosnelėje 10–15 sekundžių, kad želatina ištirptų (sekite šildymo laiką ir neperkaitinkite, kitaip želatina nestings). Želatiną truputį atvėsinkite ir plona srovele supilkite į jogurtą, nuolat maišydami elektriniu plakikliu. Po to atsargiai ir lėtai įmaišykite grietinėlę (aš naudojau guminę mentelę). Kremą trumpam palikite šaldytuve (nepalikite per ilgai, kitaip kremas sustings).

Persikus nusausinkite, supjaustykite nedideliais kubeliais. Braškes taip pat supjaustykite mažais kubeliais.

Torto sluoksniavimas: ant tos pačios kepimo formos dugno ir kraštų (kurioje kepėte biskvitus) patieskite kepimo popierių.

Dėkite pirmąjį biskvitą, apšlakstykite sirupu (sirupo nepagailėkite, bet apšlakstykite atsargiai, kad nebėgtų per biskvito kraštus). Tepkite trečdalį kremo, išdėliokite trečdalį vaisių, uždėkite antrąjį biskvitą, aplaistykite sirupu, tepkite pusę likusio kremo ir išdėliokite pusę vaisių.

Dėkite trečiąjį biskvitą, sulaistykite sirupu, tepkite kremą, išdėliokite likusius vaisius ir uždėkite paskutinį biskvitą, jį sulaistykite sirupu (sirupo gali ir likti). Tortą dėkite į šaldytuvą ir palikite bent 4 valandoms ar pernakt.

Torto papuošimas: viename inde išplakite grietinėlę su milteliniu cukrumi ir vanilės ekstraktu. Tortą išimkite iš formos, puoškite grietinėle ir braškėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.