Duona su raugu taip užburia valgytojus, kad kepalėlio nelieka dar tą pačią dieną

Ši duona nėra kažkuo labai ypatinga. Tiesiog kvietinė duona, dailus kepalėlis su traškia plutele, o minkštu vidumi, didelėmis, korėtomis skylėmis. Bet valgytojus ji užburia. 

 Duona su raugu.<br> „Kviečiu į virtuvę“.
 Duona su raugu.<br> „Kviečiu į virtuvę“.
Daugiau nuotraukų (1)

„Kviečiu į virtuvę“

Oct 2, 2022, 11:00 AM, atnaujinta Oct 3, 2023, 10:01 AM

Kiek kartų esu ją kepusi, žinokite kepalėlis rytojaus niekad nesulaukia. 

Duona „Sourdough“ (su raugu)

Reikės:

  • 50 g aktyvaus kvietinio raugo;
  • 400 g kvietinių miltų;
  • 100 g visagrūdžių kvietinių miltų;
  • 375 g vandens;
  • 10 g druskos.

Raugas turi būti aktyvus. 

Išėmus iš šaldytuvo jį pamaitiname ir laukiame, kol suaktyvės. Jis turėtų pakilti ir būti purus viršuje. Tai gali užtrukti iki 4–6 val.  

Ruošiame tešlą duonai. 

Vandenyje ištirpiname raugą. Supilame miltus ir gerai išmaišome. Uždengiame virtuviniu rankšluosčiu ir leidžiame apie 1 val pastovėti.

Tešlos paviršių pabarstome druska. Tarsi pabadome pirštais į tešlą, druską subesdami į vidų. Sukdami dubenį ratu tešlą minkome nuo kraštų lenkdami ją į vidurį. Uždengiame rankšluosčiu ir paliekame dar 0,5 val pastovėti. 

Duonos lankstymas.  

Paėmę vieną duonos kraštą lengvai tempiame į viršų ir užklojame iki vidurio. Tą patį padarome su likusiais 3 kraštais.  Užklojame rankšluosčiu ir leidžiame duonai ilsėtis. Tą kartojame kas 1 val. iš viso 3 kartus.  

Po mūsų lankstymų turėtų pasikeisti duonos tešlos tekstūra. Ji turėtų būti glotni, minkšta.

Duonos formavimas. 

Ant miltuoto paviršiaus išverčiame tešlą. Jos kraštus sulenkiame pradedant viršumi, apačia ir pabaigiant šonais. Tešlą apverčiame siūle į apačią ir uždengią dubeniu palaikome apie 15 min. 

Lininį rankšluostuką įtriname ryžių miltais, kad neprikibtų tešla. Audinį įtiesiame į kildinimo krepšelį. Pabarstome manų kruopomis. Kepaliuką perkeliame į krepšelį, siūle į viršų. 

Perkeliame į šaldytuvą 8–14 val.

Duonos kepimas.

Orkaitę kartu su ketaus puodu kaitiname iki 250 laipsnių 30 min. Ant kepimo popieriaus išverčiame duonos kepalėlį. Nuvalome manų  ir miltų perteklių. 

Įpjauname duonos paviršių statybiniu peiliuku ar „britvele“ – peiliu nebandykite, tikrai nepavyks. 

Kepaliuką perkeliame į puodą. Uždengiame dangčiu ir kepame 20–25 min. Puodą atidengiame, sumažiname kaitrą iki 225 laipsnių ir pabaigiame kepti dar 20–25 min. 

Išimame duoną ir padedame ant grotelių. Atvėsiname. Vėsdama duona „kalba“, šis laikas sunkiausias, nes reikia išlaukti, kol duona atvės.

Norint pradėti kepti duoną, rekomenduoju paskaityti 2virejai.lt įrašą. Viskas parašyta glausčiai apie raugą, duonos kepimą ir t.t. visos žinios, kurių gali prireikti norint iškepti duoną su raugu.

„Kviečiu į virtuvę“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.