Kraujagysles stiprinanti petražolių arbata ir dar kelios idėjos, kur sunaudoti šias daržo gėrybes

Ruduo – puikiausias metas paskanauti kuo įdomesnių šakninių daržovių, ypač dabar, kai šviežių petražolių šaknų derlius jau papildė ir parduotuvių lentynas. 

 Petražolių arbata.<br> 123rf nuotr.
 Petražolių arbata.<br> 123rf nuotr.
Petražolės.<br> 123rf nuotr.
Petražolės.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 14, 2022, 9:24 AM

Petražolių šaknys nėra tokios žinomos ir populiarios, kaip prieskoninių petražolių lapai, tačiau savo skonio ir nauda sveikatai joms nė kiek nenusileidžia. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad petražolių šaknys nebūtinai patenka į kasdienį pirkėjų krepšelį, bet sveikatai palankesnėmis mitybos tendencijoms neabejingi lietuviai jomis domisi vis labiau.

„Spalį parduotuvių lentynos nepaliauja pildytis įvairiomis šviežio derliaus gėrybėmis. Viena jų – neseniai pasirodžiusios petražolių šaknys. Nors petražolių šaknys nėra kasdien naudojama daržovė, dėl sveikatai teikiamos naudos ir nepaprasto skonio jos neabejotinai sulaukia pirkėjų dėmesio“, – sako V.Budrienė. 

Ką pasigaminti?

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad petražolių šaknys – vidurio Europoje populiari šakninė daržovė. Petražolės šaknies išvaizda primena baltos spalvos morką, o skonis – saliero šaknies, morkos ir pastarnokų mišinį, turintį šiek tiek riešutinio prieskonio. 

„Petražolių šaknys dažnai sutinkamos Šiaurės Vokietijos, Kroatijos, Bulgarijos, Lenkijos virtuvėse. Ši daržovė ne tik skanus, bet ir nebrangus ingredientas. Jos valgomos tiek žalios, tiek termiškai apdorotos. Dažniausiai petražolių šaknys naudojamos paskaninti įvairiausias sriubas ar troškinius. 

Žalios petražolių šaknys dažnai smulkinamos, jomis gardinamos salotos. Įdomu dar ir tai, kad petražolių šaknys dažnai derinamos su petražolių lapais ir patiekiamos kaip garnyras. Petražolių šaknys labai dera prie žuvies, jūros gėrybių, ypač vėžiagyvių“, – pasakoja J.Sabaitienė. 

Naudojamos kaip vaistas, verdamos arbatos

Į racioną svarbu įtraukti ne tik šviežių petražolių, bet ir petražolių šaknų, kurios buvo vertinamos dar viduramžiais. Ir ne veltui, ši daržovė – ne tik skani, bet ir pasižymi naudingų sveikatai savybių gausa. 

100 gramų petražolių šaknies yra vos 55 kalorijos. Jose gausu antioksidantų, vitaminų C, B9. Taip pat randama geležies, magnio, kalio, cinko. Viduržamžiais petražolių šaknimis būdavo gardinami ne tik įvairiausi patiekalai, bet ir gaminami vaistai. Mat šios daržovės vartojimas prisideda prie sklandaus kepenų, inkstų darbo, padeda kovoti su uždegimais. Jų vartojimas taip pat stiprina ir imunitetą. O iš petražolių lapų ar šaknies dažnai buvo verdama ir arbata

„Petražolių arbatai virti naudojami gali būti ir petražolių lapai, ir šaknys. Ją pasigaminti – itin paprasta. Kelis šaukštelius šviežių petražolių lapų arba kelis šaukštelius tarkuotos šaknies reikėtų užpilti karštu vandeniu. Uždengti puodelį ir palaikyti apie 7–10 min. Galiausiai arbatą perkošti ir paskaninti medumi bei citrina. 

Šią arbatą gerti patariama esant ausies uždegimui, ji naudinga virškinimo sistemai, stiprina kraujagysles“, – pasakoja J.Sabaitienė ir dalijasi keliais paprastais ir pigiais receptais su petražolių šaknimis, kuriuos greitai pasigaminsite namuose.

Petražolių šaknų piurė

Reikės:

  • 6-8 petražolių šaknų
  • 3/4 puodelio riebios grietinėlės
  • druskos ir pipirų
  • smulkintų šviežių petražolių papuošimui 

Gaminame

Petražolių šaknis nulupkite, supjaustykite nedidelio dydžio gabalėliais. Ant viryklės uždėkite vidutinio dydžio puodą, pilkite grietinėlę ir dėkite petražolių šaknis. Troškinkite apie 10–15 minučių, kol šaknys suminkštės. Kai petražolių šaknys suminkštės, jas kartu su grietinėle pilkite į trintuvą, viską pagardinkite druska, pipirais ir sutrinkite. Papuoškite smulkintomis petražolėmis, patiekite kaip garnyrą prie žuvies arba mėsos.

Keptos petražolių šaknys su balzaminiu actu

Reikės:

  • 2–4 petražolių šaknų
  • alyvuogių aliejaus
  • balzaminio acto
  • mėgstamų šviežių arba džiovintų žolelių
  • druskos ir pipirų

Gaminame

Petražolių šaknis nulupkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir apvirkite, kol šiek tiek suminkštės. Išimkite iš puodo. Dėkite į kepimo skardą. Apšlakstykite aliejumi ir balzaminiu actu. Įberkite druskos ir pipirų, džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir pakepkite petražolių šaknis apie 10 min., kol jos gražiai apskrus. Pagardinkite šviežiomis žolelėmis. 

Krevetės su bulvėmis ir petražolių šaknimis

Reikės: 

  • 3/4 puodelio kokosų pieno
  • kelių puodelių nuluptų krevečių
  • 8 vnt. petražolių šaknų
  • 4 bulvių
  • žaliosios citrinos
  • saujos smulkintų petražolių
  • kelių skiltelių česnakų
  • aitriosios paprikos
  • alyvuogių aliejaus
  • druskos

Gaminame

Nulupkite ir kubeliais supjaustykite bulves ir petražolių šaknis. Petražolių šaknis pavirkite pasūdytame vandenyje apie 5 minutes, tada suberkite bulves ir viską kartu virkite dar 10–15 minučių, kol suminkštės. Tuo metu į kitą puodą supilkite kokosų pieną, sudėkite tarkuotas česnakų skilteles ir pakaitinkite ant silpnos ugnies. Nusausinkite petražolių šaknis ir bulves, sudėkite jas atgal į puodą ir užpilkite karštu kokosų pienu, dėkite kapotas petražoles, druskos ir 2 šaukštus aliejaus ir viską išmaišykite. 

Didelėje keptuvėje įkaitinkite dar 2 šaukštus aliejaus, suberkite susmulkintą aitriąją papriką ir pakepkite apie minutę. Krevetes pagardinkite druska ir sudėkite į keptuvę, kurioje kepa paprikos. Krevetes iš kiekvienos pusės pakepkite apie kelias minutes, kol šios įgaus rausvą spalvą. Galiausiai jas dėkite į puodą su bulvėmis, petražolių šaknimis ir kokosų pienu, pagardinkite žaliosios citrinos sultimis ir pavirkite apie minutę. Patiekite karštą. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl D. Kuolys rausta iš gėdos?