Obuolių vyniotinis pagal Liucijos receptą stebina paprastumu ir puikiu skoniu

Visada maniau, kad išsikepti obuolių štrudelį – labai sudėtingas ir komplikuotas reikalas. Ilgai klydau taip manydama, kol galiausiai išsikepiau šį nuostabų obuolių vyniotinį. Pagal šį receptą štrudelį kepiau mažiausiai 4 kartus ir kiekvieną kartą stebiuosi, kaip toks paprastas kepinys gali būti toks neapsakomai skanus.

 Liucija dalijasi obuolių vyniotinio receptu.<br> „Lithuanian in the USA“.
 Liucija dalijasi obuolių vyniotinio receptu.<br> „Lithuanian in the USA“.
Obuolių vyniotinis.<br> „Lithuanian in the USA“.
Obuolių vyniotinis.<br> „Lithuanian in the USA“.
Daugiau nuotraukų (2)

Liucija Galinytė, tinklaraščio „Lithuanian in the USA“ autorė

Oct 21, 2022, 5:20 PM, atnaujinta Oct 27, 2023, 8:54 AM

Keletas pastabų gaminant štrudelį. Rinkitės minkštesnius saldžius obuolius, nes kepimo metu kietesni nelabai suminkštėja. Obuolius geriausia pjaustyti plonomis skiltelėmis arba juostelėmis.

Štrudelio tešlą reikėtų kočioti tol, kol ji pasidarys labai plona, bet nepersistenkite, kad tešla neišeitų per plona ir sukant štrudelį nesuplyštų. Štrudelis skaniausias turbūt ką tik iškeptas, bet ir pašildytas nepraranda puikaus skonio, tik nebebūna toks traškus. Tiesa, jei turėsite daugiau svečių, kepkite iš dvigubos porcijos du štrudelius.

O jei nemėgstate razinų, jų galite tiesiog nenaudoti.

Obuolių vyniotinis

Tešlai reikės:

  • 200 g miltų
  • 90 ml šilto vandens
  • 2,5 v. š. sviesto
  • 1 žiupsnio druskos

Įdarui reikės:

  • 500 g obuolių (saldesnių)
  • 2,5 v. š. sviesto
  • 3 v. š. rudojo cukraus
  • 1,5 v. š. džiūvėsėlių
  • 1 v. š. razinų
  • 1 a. š. cinamono
  • 1 a. š. brendžio, romo ar konjako

Tešlai sviestą ištirpdykite mikrobangų krosnelėje. Miltus persijokite į dubenį, viduryje padarykite duobutę, į ją supilkite sviestą, vandenį ir įberkite druskos. Maišykite šaukštu, po to minkykite rankomis apie 5–7 min.

Tešla turėtų būti elastinga ir blizgi. Iš jos suformuokite rutulį, dėkite į dubenį, aptepkite šlakeliu aliejaus ir uždenkite virtuviniu rankšluostėliu. Dubenį įstatykite į didesnį dubenį su šiltu vandeniu, palikite 30 min.

Įdarui razinas užpilkite karštu vandeniu, palikite išbrinkti 10–15 min. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Viename dubenyje sumaišykite obuolių skilteles, rudąjį cukrų, razinas, cinamoną ir brendį. Atidėkite į šalį.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.

Ant stalo paberkite šiek tiek miltų. Iškočiokite labai ploną tešlos stačiakampį.

Sviestą ištirpinkite. Juo ištepkite visą tešlos lakštą (naudokite teptuką), likusį sviestą atidėkite į šalį. Tešlos lakštą apibarstykite džiūvėsėliais.

Ant tešlos išdėliokite obuolių riekeles. Tešlos galus šiek tiek užlenkite ir susukite lakštą į ritinį.

Ant skardos patieskite kepimo popieriaus lapą, ant jo dėkite štrudelį. Jį aptepkite likusiu ištirpintu sviestu ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45 min. Kepimo metu štrudelį aptepkite likusiu sviestu dar 2 kartus (maždaug kas 20 min.). Iškepusį palikite šiek tiek pravėsti.

Štrudelį galite patiekti apibarstę milteliniu cukrumi, su ledais ar grietinėle.

Vos tik iškepusio štrudelio paviršius gana traškus, tad pjaustyti reikėtų atsargiai.

„Lithuanian in the USA“

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.