Plikyti pyragaičiai su varškės kremu: Asta Černė pasidalijo vaikystę primenančiu receptu

Odė saldumynams. Taip pristatoma kaunietės Astos Černės, populiaraus maisto tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorės, nauja knyga „Saulėta virtuvė. Saldumynų knyga“ (išleido BALTO leidybos namai). 

 A. Černė dalijasi plikytų pyragaičių su varškės kremu receptu iš naujausios jos knygos.<br> A.Černės ir G.Juodžiukynaitės nuotr.
 A. Černė dalijasi plikytų pyragaičių su varškės kremu receptu iš naujausios jos knygos.<br> A.Černės ir G.Juodžiukynaitės nuotr.
 Plikyti pyragaičiai su varškės kremu.<br> A.Černės nuotr.
 Plikyti pyragaičiai su varškės kremu.<br> A.Černės nuotr.
 Plikyti pyragaičiai su varškės kremu.<br> A.Černės nuotr.
 Plikyti pyragaičiai su varškės kremu.<br> A.Černės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 23, 2022, 9:14 AM, atnaujinta Oct 27, 2023, 8:53 AM

„Beveik visi receptai – nauji, nepublikuoti tinklaraštyje ar socialiniuose tinkluose. Knygą ruošiau beveik dvejus metus – išbandžiau galybę receptų, norėjau atrinkti tuos, kurie patiktų žmonėms“, – pabrėžia Asta, knygoje publikuojanti daugiau nei šimtą receptų šventėms ir kasdienai: pyragų, pyragaičių, keksų, bandelių, tortų ir kitų kepinių bei desertų. Daugiau apie tai skaitykite čia.

Dalijamės Astos receptu iš naujosios knygos.

Plikyti pyragaičiai su varškės kremu

Ne kiekvienas desertas kilsteli „tris metrus iki dangaus“, bet šie plikyti pyragaičiai su varškės kremu – tai tikrai. Gal dėl to, kad sukelia man vaikystės nostalgiją, o gal jie – tiesiog mano desertas? Nenusibostantis, neatsivalgomas, truputį magiškas.

Kantriai budžiu prie orkaitės. Nors šiuos pyragaičius esu kepusi dešimtis kartų, širdyje vis tiek tūno nerimo krislelis – ar pavyks, ar iškils, ar bus skanūs ir dailūs? Nesvarbu, kad žinau visas taisykles, man tiesiog pernelyg rūpi ir pernelyg norisi, jog jie iškeptų tobuli.

Pusvalandis prabėga greitai, tuomet vos vos pravėrusi orkaitę (buities išmintis – paprasčiausiai užkišu orkaitės pirštinę už durelių, kad atsirastų mažas tarpelis orui judėti) palieku pyragaičius vėsti. Jie nemėgsta staigaus temperatūrų skirtumo, todėl ištraukti ką tik iškepusius būtų didelė klaida.

Prie orkaitės grįžtu po valandėlės kitos. Įdarau pyragaičius varškės kremu – jis švelnus, gaivus ir kvepia vanile. Ant dailių pyragaičių nutupia miltelinio cukraus debesis. Norėčiau jų ragauti dabar pat, bet puikiai žinau – valandėlę pastovėję šaldytuve jie bus patys gardžiausi.

Išeis 30 pyragaičių. Paruošite per 1 val. + vėsinsite 1 val. ar ilgiau. Kepsite 30 min.

Plikytai tešlai reikės:

  • 1/2 stiklinės (125 g) pieno
  • 1/2 stiklinės (125 g) vandens
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 1 šaukšto cukraus
  • 1/4 šaukštelio druskos
  • 100 g sviesto
  • 1 stiklinės (140 g) miltų
  • 4 kiaušinių

Kremui:

  • 300 g varškės (9 proc.)
  • 1 1/4 stiklinės (312 g) riebios (35–36 proc.) grietinėlės
  • 3/4 stiklinės (150 g) cukraus
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto

Paruoškite plikytą tešlą. Į nedidelį puodą supilkite pieną, vandenį ir vanilės ekstraktą, suberkite cukrų ir druską, sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą. Kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol cukrus ir sviestas ištirps, masė užvirs ir ims smarkiai kunkuliuoti. Tada vienu ypu suberkite visus miltus ir maišydami mediniu šaukštu kaitinkite, kol tešla sukibs į rutulį. Maišydami pakaitinkite ją dar porą minučių, kad išgaruotų nereikalinga drėgmė ir tešla būtų sausesnė. Nukaiskite puodą, tešlą perkelkite į dubenį ir šiek tiek atvėsinkite. Tuomet vieną po kito į ją įplakite kiaušinius. Turi išeiti glotni, blizgi ir tiršta tešla, nuo šaukšto krentanti gabalais (o ne nubėganti), perbraukus per tešlos
paviršių pirštu ar šaukšteliu turi likti griovelis.

Pagal receptą plikytai tešlai reikia keturių kiaušinių, bet gali būti, kad ketvirto reikės tik pusės (jeigu kiaušiniai labai dideli). Todėl jį geriau išplakite dubenėlyje ir į tešlą įmaišykite dalimis, po šaukštą. Jeigu matysite, kad tešla jau tapo tokia, kokios reikia, kiaušinio likučio į ją nepilkite. Arba visus kiaušinius išplakite dubenėlyje ir į tešlą pilkite po samtelį, kaskart ją išplakite. Taip dar lengviau sumaišysite reikiamo tirštumo tešlą.

Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnų (kaitinimas iš viršaus ir iš apačios). Dvi skardas išklokite kepimo popieriumi.

Iškepkite pyragaičius. Paruoštą plikytą tešlą sudėkite į konditerinį maišelį žvaigždutės formos antgaliu ir kepimo skardose išspauskite maždaug 4 cm skersmens ir 3 cm aukščio į viršų siaurėjančius taisyklingos formos pyragaičius (tešlą spauskite konditerinį maišelį sukdami ratu).

Tarp pyragaičių palikite tarpus, nes kepdami jie pūsis ir didės. 

Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 min. Tuomet orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 160 laipsnių ir kepkite dar 15 min. Kepinius palikite atvėsti praviroje orkaitėje (užtruks apie valandą). Tik neatverkite
jos pernelyg plačiai ir jokiu būdu neišimkite iš orkaitės ką tik iškeptų pyragaičių, nes jie sukris (plikytos tešlos kepiniai yra labai jautrūs temperatūrų skirtumams).

Paruoškite varškės kremą. Dubenyje varškę labai gerai sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos kreminės tekstūros. Kitame inde grietinėlę elektriniu plakikliu išplakite iki minkštų putų. Suberkite cukrų, supilkite vanilės ekstraktą ir išplakite iki standumo. Sudėkite varškę ir dar trumpai paplakite, kad ji įsimaišytų.

Įdarykite pyragaičius. Paruoštą kremą sudėkite į konditerinį maišelį plonu antgaliu, juo bakstelėkite į atvėsusių pyragaičių apačią ir įspauskite kremo. Tada apibarstykite juos milteliniu
cukrumi, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent valandą. Atvėsęs ir sutvirtėjęs kremas bus pats gardžiausias!

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.