Lietiniai su plėšyta mėsa ar suvožtiniai: greitai paruošiami patiekalai pagal V. Radzevičiaus receptus

Plėšyta mėsa – klasikinis amerikietiško grilio patiekalas. Jo ištakos veda iki didžiųjų atradimų amžiaus, kai iš Ispanijos atvykę Amerikos naujakuriai kurį laiką maistui augino tik kiaules arba sumedžiodavo šernus. 

 Lietiniai.<br> 123rf nuotr.
 Lietiniai.<br> 123rf nuotr.
V.Radzevičius.<br> Pranešimo autorių nuotr.
V.Radzevičius.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Suvožtiniai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Suvožtiniai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Plėšyta mėsa.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Plėšyta mėsa.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 25, 2022, 10:41 AM

Ypatingą mėsos ruošimo būdą vietiniai nusižiūrėjo iš indėnų genčių, gaminusių mėsą ant atviros ugnies. Per kelis šimtmečius plėšytos mėsos ruošimo būdai keitėsi, bet patiekalo populiarumas išliko.

Keliautojas, kulinaras ir „Lidl“ virtuvės šefas Vytaras Radzevičius pasakoja, kad šiandien plėšoma mėsa paprastai ruošiama ją lėtai rūkant arba ilgai kaitinant lėto virimo puode (angl. slow cooker). Tiesa, norintys skanių patiekalų, bet neturintys laiko ilgoms mėsos ruošimo valandoms, anot jo, gali rinktis jau pagamintus plėšytos mėsos produktus ir juos pritaikyti savo mėgstamuose patiekaluose. Teminės amerikietiškos skonių savaitės „McEnnedy“ metu „Lidl“ parduotuvėse galima įsigyti ne tik ilgai virtos plėšomos kiaulienos, bet ir plėšomos vištienos šlaunelių mėsos.

Kadangi gaminimas užtrunka, dažniausiai žmonės ruošia nemažą plėšytos mėsos kiekį. Tas pats galioja ir pakuotėms, kurių turinio pakanka ne vienai ir ne dviem porcijoms. Tad lieka vienas svarbus klausimas – kaip viską sunaudoti skaniai, nenuobodžiai ir tvariai.

Čia pagelbės planavimas: jei iš anksto nusimatysite ne vieną patiekalą, kurį norite pagaminti, bet – visos savaitės meniu, tikrai viską suvalgysite iki paskutinio kąsnio. Pavyzdžiui, vieną dieną galite mėgautis makaronais ar tortilijomis su plėšyta mėsa, kitą pasigaminti salotas su mėsos likučiais arba panaudokite juos bulvių košės apkepui. 

Penktadienio vakarą paskaninti galėsite sūriu, plėšyta mėsa ir aštriais pipirais užkeptais kukurūzų traškučiais ar tiesiog ją šaltą dėdami ant sumuštinių.

V. Radzevičius sako, kad nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti netikėta, plėšytą mėsą galima idealiai suderinti ir su saldžiais skoniais. Pavyzdžiui, sluoksniuoti plėšytą mėsą su putliais amerikietiško stiliaus blyneliais ir aplieti juos kanadietišku „McEnnedy“ klevų sirupu. Ieškantiems dar daugiau įkvėpimo V.Radzevičius siūlo į receptų su plėšyta mėsa sąrašą įtraukti dar du paprastai pagaminamus ir gardžius patiekalus: suvožtinius bei įdarytus lietinius.

Plėšytos mėsos suvožtiniai

Paskrudinkite dvi mėgstamos duonos riekeles, aptepkite vieną riekelę majonezu, užklokite salotos lapu, išskleiskite plėšytą mėsą. Pasirinktinai uždėkite mėgstamų skanumynų, pavyzdžiui, konservuotų agurkų griežinėlių, svogūno žiedų, pomidorų riekelių ar saulėje džiovintų pomidorų, apibarstykite mėgstamais pipirais ir užvožkite viską kita duonos riekele.

Viršutinę duonos riekę taip pat galima pertepti majonezu (arba švelniomis garstyčiomis). Nesvarbu, kurį „McEnnedy“ plėšytos mėsos variantą bepasirinktumėte, ar plėšytą kiaulieną, ar vištieną, toks suvožtinis bus itin sultingas ir traškus iš išorės. Gaminant tokį suvožtinį, fantazijai ribų nėra. Galite sukurti savo firminį ir kiekvieną kartą unikalų skonį.

Lietiniai su plėšytos mėsos įdaru

Pirmiausiai išsikepkite lietinių per visą keptuvę. Tešlą šiems lietiniams gaminkitės skystą. Išplakite kiaušinį, įberkite žiupsnelį druskos ir šaukštelį cukraus, taip pat įpilkite šaukštą aliejaus, vandens ir viską gerai išmaišykite.

Tada palaipsniui berdami miltus ir maišydami masę, pasigaminkite gan skystą tešlą. Ji turi būti tokia, kad būtų galima ją lieti samteliu ir sukiojant keptuvę blynas išsiskleistų per visą kepimo plotą. Keptuvę prieš tai reiktų įkaitinti su nedideliu kiekiu riebalų. Tam tinka aliejus, sviestas, kiaulienos taukai ir net gabalėlis lašinių, kuriais lengva keptuvę įtrinti. Kai kepamas blynelis sutirštės ir sutvirtės, jį reikia apversti ir baigus kepti – atidėti į šoną.

Beje, jei taip kepdami išmoksite lietinius apversti ore, išmetę juos virš keptuvės – vaikų dėmesys garantuotas. Bet tam reikia treniruočių.

Kai paplotėliai iškepti, paruoškite įdarą: svieste pakepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus, burokine tarka sutarkuotas morkas, sudėkite plėšytą mėsą, druskos, pipirų ir smulkiai pjaustytų petražolių. Viską pakepinkite tolygiai maišydami.

Iškeptą įdarą dėkite ant blynelių, suvyniokite juos į ritinėlį ir ant sviesto keptuvėje apkepkite abi puses, kol blyneliai apskrus iki aukso spalvos.

Patiekite šį patiekalą su sviesto ir grietinėlės padažu arba tiesiog tirpdytu sviestu ir šaukštu grietinės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.