Išbandykite kitokius blynus – iš daržovių: 3 originalūs receptai

Pagalvojus apie nesaldžius blynus, dažnu atveju lietuviai pirmenybę yra linkę teikti tradiciniams bulviniams blynams. Kai kurie receptai siūlo naudoti tik bulves, kiti – maišyti su įvairiomis daržovėmis. 

 Daržovių blyneliai.<br> iStock nuotr.
 Daržovių blyneliai.<br> iStock nuotr.
 Korėjietiški blyneliai.<br> 123rf nuotr.
 Korėjietiški blyneliai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 28, 2022, 9:35 AM

O kas, jeigu bulves blynuose apskritai pakeisime kitomis daržovėmis? Štai keletas patarimų, kaip paįvairinti rudens stalą gardžiais bei egzotiškais daržovinių blynų receptais.

Pasak „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovės Brigitos Baratinskaitės, greitas ir nesudėtingas patiekalas lengvai ir sveikai vakarienei ar pietums – daržovių blynai. Tai ir puikus būdas panaudoti šaldytuve užsilikusias daržoves – kopūsto galvą, gabalą moliūgo, savo patiekalo nesulaukusius porus. 

„Nuo Lietuvos iki Etiopijos – blynai visame pasaulyje džiugina įvairiausiais skoniais ir formomis. 

Prancūzai gamina plonus ir burnoje tirpstančius lietinius, olandai mažus blynelius, o štai Japonijoje ir Kinijoje blynus gamina su kopūstais ar netgi raugintomis daržovėmis. 

Žydiškoje tradicijoje įvairių daržovių blyneliai yra įprasta raciono dalis. Tad galima drąsiai eksperimentuoti ir daržovių blynus kepti ne tik iš bulvių“, – sako B.Baratinskaitė.

Maisto ekspertė teigia, jog kepant blynus iš nekrakmolingų daržovių, labai svarbu naudoti rišančius ingredientus – kiaušinius, miltus, o pastaruosius galima keisti džiūvėsėliais arba ispaninių šalavijų sėklomis, avižų miltais.

„Kai kurias daržoves prieš tai patariama termiškai apdoroti, pavyzdžiui, moliūgus pakepti, kol suminkštės, kopūstus, porus – apvirti. 

Tarkuotas daržoves, pavyzdžiui, morkas, cukinijas, visada patartina apibarstyti druska ir palikti pastovėti, kad išbėgtų kuo daugiau sulčių.

Susmulkintas daržoves būtina gerai nusausinti – galima net įvynioti į audeklą ir išspausti visą likusį skysti. Tik taip pavyks iškepti traškius, nepavandenijusius blynus“, – pataria B.Baratinskaitė ir dalijasi trimis originaliais daržovinių blynų receptais.

Korėjietiški daržovių blyneliai

Reikės: 

  • 300 ml vandens, 
  • 200 g kvietinių miltų, 
  • 2 šaukštų kepimo miltelių, 
  • mėlynojo kopūsto, 
  • morkos, 
  • saujelės svogūnų laiškų, 
  • raudonojo svogūno, 
  • mažiau nei pusės poro, 
  • žiupsnelio druskos ir aliejaus pagal poreikį.

Padažui: 

  • šaukšto sojų padažo, 
  • šaukštelio cukraus, 
  • šaukšto acto ir vandens, 
  • šlakelio sezamų aliejaus, 
  • žiupsnelio sezamų sėklų.

Gaminame 

Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Į miltus iš lėto maišydami pilkite vandenį, kol tešla taps vientisa. Plonais šiaudeliais supjaustytas daržoves berkite į tešlą ir gerai išmaišykite. 

Įkaitinkite nedidelę keptuvę su aliejumi, krėskite šaukštą daržovių masės ir gražiai mentele paskirstykite po keptuvę (keptuvė turi pasidengti maždaug centimetro sluoksniu). Vieną blyną kepkite apie 5 minutes, kol jis gražiai apskrus ir bus tvirtas. 

Kol kepa blynai, indelyje sumaišykite visus padažo ingredientus. Blynus supjaustykite vieno kąsnio kvadratėliais ir patiekite su padažu.

„Gamindami šiuos blynus, nebijokite eksperimentuoti su ingredientais. Jeigu neturite mėlynojo kopūsto, keiskite jį paprastu arba kininiu, o raudonąjį svogūną galite pakeisti ir paprastu. Jeigu norite šiek tiek saldumo, įmaišykite raudonąją papriką“, – pataria žinovė.

Morkų ir cukinijų blynai su fetos sūriu

Reikės: 

  • dviejų didelių morkų, 
  • 500 g cukinijos, 
  • 100 g fetos sūrio, 
  • 100 g miltų, 
  • 3 kiaušinių, 
  • saujelės krapų ir svogūnų laiškų, 
  • žiupsnelio petražolių, 
  • druskos ir pipirų, 
  • alyvuogių aliejaus.

Kaip gaminti 

Sutarkuokite cukiniją ir morką burokine tarka. Sudėkite daržoves į sietelį, pabarstykite druska ir palikite, kad nuvarvėtų sultys. Suvyniokite į virtuvinį rankšluostį ir gerai nusausinkite. 

Į tarkius muškite kiaušinius, berkite miltus, susmulkintą fetą ir smulkiai supjaustytas žoleles. Gerai išmaišykite ir pagardinkite druska bei pipirais. 

Įkaitinę keptuvę ir įpylę alyvuogių aliejaus, kepkite blynelius. Patiekite su jogurtu arba grietine – pagal skonį.

Nesaldūs saldžiųjų bulvių blynai

Reikės: 

  • 2 saldžiųjų bulvių, 
  • svogūno, 
  • šlakelio citrinos sulčių, 
  • 70 g miltų, 
  • 2 kiaušinių, 
  • druskos ir pipirų. 

Patiekti reikės: 

  • poros kiaušinių, 
  • sūdytos lašišos, 
  • smulkintų svogūnų laiškų.

Kaip gaminti 

Nuskuskite bulves ir sutarkuokite burokine tarka. Į tarkuotas bulves dėkite susmulkintą svogūną, citrinos sultis, kiaušinius ir miltus. Gerai išmaišykite tešlą ir pagardinkite druska bei pipirais. 

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir dėkite rankomis suformuotus blynus ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kol kepa blynai, keptuvėje iškepkite du kiaušinius, kad trynys liktų skystas. Blynus kepkite apie 25 min, kol apskrus išorė. Iškepusius blynus patiekite su lašiša, keptu kiaušiniu ir svogūnų laiškais.

„Šiuos blynus taip pat galite patiekti skirtingai – kiaušinius galite ne tik pakepti, bet ir išvirti be lukšto arba pakeisti graikiško jogurto padažu. Pastarajam sumaišykite graikišką jogurtą su smulkintu česnaku bei mėgstamais prieskoniais“ , – dalijasi B. Baratinskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.