3 bananiniai skanėstai, kuriais verta pasilepinti savaitgalį

Bananiniai keksiukai, bananų tortas ar duona – desertai, kuriuose puikiai atskleidžiamas šio daugelio pamėgto vaisiaus skonis. Visgi, bananas yra pakankamai universalus vaisius – įmantresnius derinius mėgstantys gurmanai juos derina net prie mėsos ar žuvies, o kartais ir marinuoja. 

 Keksiukai su bananais.<br> 123rf nuotr.
 Keksiukai su bananais.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2022, 5:11 PM

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad bananai – vaisiai, be kurių pirkinių krepšelis neįsivaizduojamas nei vasarą, nei žiemą. 

„Bananai rikiuojasi perkamiausių vaisių gretose, jie populiarūs išlieka ištisus metus. Tačiau žmonės dairosi ir į egzotiškesnių vaisių lentynas – ragauja kivių uogų, drakono vaisių“, – sako V.Budrienė. 

Ypač naudingi derinant su jogurtu

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja sako, kad bananai – vieni populiariausių vaisių pasaulyje. Ir ne veltui – šie vaisiai ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai.

„Tikriausiai retas pagalvotume, kad bananai gali būti naudingi kovojant su slogia nuotaika ir neigiamomis emocijomis. Bananuose yra cheminės medžiagos triptofano, kuri turi įtakos mūsų emocijoms. Be to, bananuose esantis vitaminas B6 gali padėti gerai išsimiegoti, o magnis atpalaiduoja raumenis. Dėl šių priežasčių suvalgius vos vieną bananą ne tik pagerėja nuotaika, bet ir atsiranda daugiau energijos“, – sako ji. 

Kaip teigia J.Sabaitienė, bananai puikiai tinka pusryčiams, be to, yra ir puikus užkandis po sporto. O ypač šį vaisių valgant su natūraliu jogurtu. 

„Šis derinys rekomenduojamas po intensyvios treniruotės. Valgomi kartu, dėl kalio bananuose bei baltymų jogurte, šie produktai pagerina raumenis atstatančių gliukozės ir aminorūgščių įsisavinimą“, – pasakoja žinovė. 

Marinuoti bananai – misija įmanoma

Nors bananai dažniausiai asocijuojasi su įvairiausiais desertais – šie vaisiai puikiai dera ir prie pikantiškų valgių. 

„Jeigu mėgstate eksperimentuoti virtuvėje ir nuolat ieškote įmantresnių skonių, prie mėsos ar žuvies patiekalų bananus patiekite kaip garnyrą. Pirmiausia bananus nuplaukite, supjaustykite juos griežinėliais, palikdami žievelę ir paprasčiausiai iš abiejų pusių pakepkite keptuvėje. Taip paruoštus bananus pagardinkite druska, pipirai, jeigu mėgstate aštriau – aitriųjų paprikų dribsniais. Be to, bananai puikiai tinka ir marinuoti“ , – sako J.Sabaitienė. 

Pasak jos, marinuotų bananų namuose pasigaminti labai paprasta. Tereiks kelių puodelių cukraus, pusės puodelio acto, šaukštelio cinamono, gvazdikėlių ir nuluptų bei į tris dalis padalintų bananų. Pirmiausia visus ingredientus, išskyrus bananus, reikia sumaišyti puode, užvirti ir pakaitinti, kol mišinys šiek tiek sutirštės, galiausiai į puodą sudėti bananus ir pavirti apie 10 minučių. Tuomet puodą su sirupu ir bananais reikėtų nukelti nuo ugnies ir leisti bananams kelias valandas pamirkti. Galiausiai bananus išimti iš sirupo, atvėsinti ir ragauti.  

J.Sabaitienė dalijasi ir dar trimis kiek labiau tradiciniais receptais, kuriuose išradingai panaudosite bananus. 

Šokoladinė bananų duona 

Reikės:

  • 1 puodelio miltų 
  • 0,5 puodelio kakavos
  • 1 a. š. sodos
  • 0,5  a. š. druskos
  • 3 didelių gerai sunokusių bananų
  • 0,25 puodelio ištirpinto sviesto
  • 0,25 puodelio aliejaus
  • 0,75 puodelio rudojo cukraus
  • 1 didelio kiaušinio
  • 1 a. š vanilės ekstrakto
  • 1 puodelio šokolado drožlių

Kaip gaminti 

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavos miltelius, sodą ir druską. Atidėkite į šalį. Kitame dubenyje šakute sutrinkite prinokusius bananus. Ant bananų supilkite ištirpintą sviestą ir aliejų. Įmaišykite rudąjį cukrų, kiaušinį ir vanilės ekstraktą. Galiausiai į gautą bananų masę įmaišykite sausus ingredientus ir dalį šokolado drožlių. Viską supilkite į kepimo formą išteptą sviestu arba aliejumi. Galiausiai dėkite į orkaitę ir kepkite apie valandą. 

Bananų glotnutis su riešutų sviestu

Reikės:

  • 1 puodelio supjaustytų bananų
  • 0,25 puodelio graikiško jogurto 
  • 0,25 puodelio pieno
  • 0,25 a. š. vanilės ekstrakto
  • 2 a. š. riešutų sviesto

Kaip gaminti

Į trintuvą sudėkite bananus, supilkite graikišką jogurtą, pieną, vanilės ekstraktą, riešutų sviestą. Viską sutrinkite iki vientisos masės, jeigu norite – įsidėkite ledukų. 

Bananiniai keksiukai

Reikės:

  • 2 didelių bananų
  • 0,25 puodelio klevų sirupo
  • 0,5 puodelio graikiško jogurto
  • 1 didelio kiaušinio
  • 0,5 puodelio pieno
  • 0,5 puodelio žemės riešutų sviesto 
  • 2 a. š. vanilės ekstrakto
  • 1,75 puodelio kvietinių miltų
  • 1 a. š. cinamono
  • 1 a. š. sodos
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 0,25 a. š. druskos

Kaip gaminti

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Dubenyje sutrinkite bananus ir įmaišykite klevų sirupą, graikišką jogurtą, kiaušinį, pieną, riešutų sviestą ir vanilės ekstraktą. 

Kitame dubenyje sumaišykite miltus, cinamoną, sodą, kepimo miltelius ir druską. Į gautą mišinį įmaišykite bananų ir jogurto masę. 

Viską sudėkite į keksiukų formeles ir kepkite apie 15-20 minučių. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.