Traški duonelė su sėklomis: sveikas ir lengvai pagaminamas užkandis

Sėklos yra puikus sveikatai naudingų riebalų, baltymų, skaidulų ir antioksidantų šaltinis. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, jog sėklos žmogaus mitybos racione yra vienas iš seniausių produktų, turintis daug naudingų mineralinių medžiagų, mikroelementų bei vandenyje tirpių vitaminų.

 Traški duonelė su sėklomis.
 Traški duonelė su sėklomis.
 E.Gavelienė.
 E.Gavelienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-11-21 09:24, atnaujinta 2022-11-21 09:32

Sėklos yra gana pigus ir pastaraisiais metais Lietuvoje populiarėjantis maisto produktas, kuriuo galima gardinti sriubas, salotas bei įvairius kepinius. Pardavimų pikas pastebimas per Kalėdas, kuomet Kūčių stalui ruošiame patiekalus su įvairiomis sėklomis.

Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Sandra Čirė pastebi, jog pastaraisiais metais sėklos Lietuvoje populiarėja. Pirkėjai dažniausiai renkasi moliūgų ir linų sėmenų, bet populiarumu neatsilieka ispaninių šalavijų, sezamų ir kanapių sėklos.

„Turime įvairių rūšių sėklų – nuo lukštentų ir nelukštentų kanapių iki linų sėmenų, ispaninių šalavijų, saulėgrąžų bei moliūgų branduolių. Taip pat galima įsigyti jau paruoštų sėklų mišinių salotoms ar duonai bei ekologiškų sėklų.

Nemaža dalis šių prekių yra „Rimi“ privačios etiketės, o perkant juos prieš šventes galima gerokai sutaupyti. Dabartinėje ekonominėje situacijoje privataus prekės ženklo produktai yra viena asortimento stiprybių, teikiančių klientams būtiną paramą. Šių prekių sąnaudos mažesnės dėl sutaupytų investicijų rinkodarai, gamybos linijoms, optimizuotos tiekimo grandinės, stabilios paklausos ir ilgalaikių sutarčių. Tai leidžia pasiūlyti aukštos kokybės prekes patraukliomis kainomis“, – sako S. Čirė.

Produktų kategorijos vadovė primena, kad sėklos sensta, tad norint jas kuo ilgiau išlaikyti šviežias namuose, patartina laikyti sandariame inde, be tiesioginių saulės spindulių ir kuo vėsesnėje patalpoje: „Sėklų laikymo sąlygos bei galiojimo data yra nurodytos ant produktų pakuotės, tad ja svarbu vadovautis.“

S.Čirė atkreipia dėmesį, jog sėklos yra gana pigus, bet maistingas ir gardus maisto produktas, galintis paįvairinti mitybos racioną: „Sėklomis galite gardinti ne tik kasdieninius patiekalus – duoną, sriubą, salotas ar desertus, bet ir įvairius šventinius kepinius bei rankų darbų maistines dovanėles.“

Vienas iš seniausių produktų, ateinančių iš gamtos

Kaip teigia gydytoja dietologė dr. E.Gavelienė, sėklos žmogaus mitybos racione yra vienas iš seniausių produktų, išlikusių iki šių dienų. Dėl naudingų mineralinių medžiagų, mikroelementų, vandenyje tirpių vitaminų bei skaidulų, ji rekomenduoja įvairias sėklas įtraukti į kasdienį savo mitybos racioną.

„Kai kurios sėklos, pavyzdžiui, ispaninių šalavijų arba linų sėmenų turi tirpių skaidulų, kurios yra labai svarbios žarnyno veiklai. Saulėgrąžų ir linų sėmenų sėklos dar turtingos ir augaliniais riebalais, kurie lėtina organizmo senėjimo procesus. Tuo metu moliūgų sėklos nuo seno vertinamos kaip cinko šaltinis, padedančios stiprinti imuninę sistemą ir saugančios organizmą nuo laisvųjų radikalų žalos“, – sako gydytoja dietologė.

Dėl visų sėklų teikiamų naudų, dr. E.Gavelienė rekomenduoja jų skanauti kasdien: „Sėklų dienos norma turėtų būti maždaug 30 gramų. Jos gali būti ir sveikatai palankus užkandis, ir patiekalų dalis įvairiame pavidale: tiek sumaltos, tiek pilnos. Sėklas į savo mitybą galime įtraukti įvairiais būdais – dedant į salotas, sriubas ar troškinius, taip pat su pieno produktais arba daržovių gėrimais, sveikatai palankesniuose naminiuose desertuose. Jei patys namuose nusprendėte kepti duoną, į ją taip pat galite įdėti sėklų, kad suteiktumėte didesnę maistinę vertę.“

Tačiau valgant sėklas vertėtų nepamiršti ir alergijos tikimybės, nors, pasak gydytojos dietologės, ji pasitaiko gana retai: „Jas atsargiau vartoti reikėtų tam tikromis ligomis sergantiems žmonėms, pavyzdžiui, sergantiems žarnų divertikulioze sėklas galima vartoti tik maltas, tad dažniausiai sėklos yra beveik visiems tinkantis produktas.“

Išsikepkite traškios duonelės su sėklomis, kuri puikiai tiks ne tik pradžiuginti artimuosius, bet ir padovanoti draugams.

Traški duonelė su sėklomis

Paprasta ir skani naminė traški duonelė be glitimo su daug įvairių rūšių sėklų. Supjaustykite ją netaisyklingais gabalėliais ir patiekite su skaniomis mišrainėmis. Taip pat puikiai tinka dovanoms! Jei sunku padaryti duoną lygią, ant viršaus galima uždėti kepimo popierių ir pavolioti kočėlu.

Duonelei reikės:

  • 100 g sezamų sėklų;
  • 100 g lukštentų moliūgų sėklų;
  • 100 g saulėgrąžų sėklų;
  • 100 g kukurūzų miltų;
  • 50 g linų sėmenų;
  • 0,5 šaukštelio druskos;
  • 50 ml rapsų aliejaus;
  • 200 ml verdančio vandens.

Kaip gaminti

Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių temperatūros.

Ant skardos padėkite maždaug 30×40 cm dydžio kepimo popierių (vienai partijai).

Sumaišykite visus sausus ingredientus ir įmaišykite aliejų bei vandenį. Palikite išbrinkti apie 15 minučių.

Tešlą plonai paskleiskite ant skardos. Kepkite orkaitės viduryje apie 1–1,5 valandos. Ištraukite kepimo popierių su duona ant grotelių ir atvėsinkite.

Sulaužykite gabalėliais ir patiekite su mėgstamomis užtepėlėmis.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.