Pyragas su riešutais sužavės net išrankiausius: Lietuvoje gyvenanti amerikietė pasidalijo receptu

Ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį Amerikoje švenčiama Padėkos diena. Per ją amerikiečiai mėgaujasi įvairiausiais valgiais: keptu kalakutu su garnyrais, pyragais ir, žinoma, dėkoja gyvenimui už visas jo suteiktas dovanas ir progas. 

 Pyragas su šokoladu ir pekaninėmis karijomis.<br> 123rf nuotr.
 Pyragas su šokoladu ir pekaninėmis karijomis.<br> 123rf nuotr.
 Pyragas su šokoladu ir pekaninėmis karijomis.
 Pyragas su šokoladu ir pekaninėmis karijomis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-11-23 17:05

Lietuvoje gyvenanti amerikietė Erin Gainer-Grigaliūnė sako, kad Padėkos dienos tradicijų neapleidžia gyvendama mūsų šalyje ir nors Padėkos dieną svarbiausia yra jaustis dėkingam, tradiciniai šiai dienai skirti valgiai yra neatsiejama šios ypatingos progos dalis. 

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai vis dažniau perima kitų šalių tradicijas. Ir nors Padėkos diena Lietuvoje nėra plačiai minima, gyventojai šią šventę atranda vis labiau. Pavyzdžiui, Padėkos dieną simboliškai pamini pasigamindami tradicinių šios dienos valgių ar ruošdami šventiškesnę vakarienę.

„Pastebime, kad ypatingesnėmis progomis pirkėjų krepšeliuose matyti daugiau gurmaniškų produktų: sūrių, egzotiškesnių vaisių, taip pat ir desertų, kurių asortimentą atnaujiname kelis kartus per metus. Saldėsių siūlome įvairiausių skonių mėgėjams: pradedant klasikiniais su šokoladu ar karamele ir baigiant gaivesniais, pagardintais vaisiais. 

Žinoma, amerikiečių stalas per Padėkos dieną neapsieina be paukštienos, taip pat ant jo dominuoja sezoninės rudens gėrybės: bulvės, moliūgai, obuoliai, kuriuos lietuviai mėgsta ir dažnai perka“, – teigia V.Budrienė. 

Su šeima dalijasi amerikietiškomis tradicijomis

Lietuvoje jau penkerius metus gyvenanti amerikietė Erin Gainer-Grigaliūnė pasakoja, kad su savo šeima mėgsta dalytis amerikietiškomis tradicijomis. Su artimaisiais Lietuvoje ji švenčia ir liepos 4-ąją – JAV Nepriklausomybės dieną, Heloviną, o netrukus minės Padėkos dieną. Visgi, nors lietuviai Padėkos dieną mini dar kiek retokai, moteris pastebi, kad kraštiečiai perima vis daugiau amerikietiškų tradicijų. O Padėkos diena, pasak jos, kiekvienam yra puiki proga padėkoti už gerus dalykus, kurie įvyko tais metais. 

„Esu ištekėjusi už lietuvio, todėl amerikietiškų švenčių tradicijos mūsų šeimoje nebuvo savaime suprantamos. Pamenu, pirmąją Padėkos dieną, kurią švenčiau su vyro šeima – mama, močiute, pusbroliais. Ši šventė nėra vien tik apie maistą, ji taip pat nėra ir religinė. Padėkos dienos tikslas – dalijamasis savo laiku, maistu, o svarbiausia – padėkojimas už visus dalykus, kuriuos turime“, – pasakoja E.Gainer-Grigaliūnė. 

Amerikietė prisimena, kad prie stalo susėdus vyro šeimai, ji kiekvieno paprašė garsiai pasakyti po vieną dalyką, už kurį yra dėkingas. Ši tradicija Erin artimiesiems labai patiko ir jie nusprendė, kad nors ši šventė ne lietuviška, tai puiki proga akimirką susimąstyti, kiek daug turime ir už kiek daug dalykų galime padėkoti. 

Moteris pasakoja, kad pirmoji Padėkos diena Lietuvoje neapsiėjo ir be kuriozų. E.Gainer-Grigaliūnė juokiasi, kad iš anksto buvo užsisakiusi tradicinį Padėkos dienos kalakutą, bet pasirodė, kad jis sveria net 16 kilogramų ir netelpa į virtuvėje esančią orkaitę. 

Ką valgo amerikiečiai?

Nors šios šventės prasmė kur kas gilesnė, viena svarbiausių jos detalių vis dėlto išlieka maistas. E.Gainer-Grigaliūnė pabrėžia, kad pagrindinis šios šventės akcentas, žinoma, yra kalakutas. Tačiau tai nėra vienintelis Padėkos dienos patiekalas. 

„Padėkos diena skirta padėkoti ir už gausų rudens gėrybių derlių, todėl ant šios šventės stalo dominuoja sezoninės daržovės: troškintos šparaginės pupelės, bulvių košė, keptos kukurūzų burbuolės, įvairiausiais būdais pagamintos saldžiosios bulvės, moliūgai“, – pasakoja E.Gainer-Grigaliūnė. 

Ši šventė neatsiejama ir be desertų. Vienas populiariausių – moliūgų pyragas, tačiau E.Gainer-Grigaliūnė turi ir savo favoritą. Labiausiai per Padėkos dieną ji mėgsta kepti pekaninių karijų pyragą. Ji pasidalijo receptu. 

Pyragas su šokoladu ir pekaninėmis karijomis

Reikės:

  • šaldytos trapios pyrago tešlos (jeigu turite laiko, ją galite pasigaminti ir patys)
  • 3 kiaušinių
  • 150 g rudojo cukraus
  • 200 g kukurūzų sirupo
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
  • 30 g lydyto sviesto
  • 200 g skrudintų pekaninių karijų
  • 120 g juodojo šokolado

Gaminame

Šaldytą tešlą atšildykite ir gražiai sudėkite į pyrago kepimo formą. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. 

Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius, rudąjį cukrų, sirupą, vanilės ekstraktą, druską, lydytą sviestą. Įmaišykite riešutus ir šokolado drožles. Įdarą supilkite ant pyrago tešlos, gražiai išlyginkite ir kepkite apie 30–35 minutes. 

Kai pyragas pravės, jį supjaustykite. Patiekite su vaniliniais ledais arba plakta grietinėle.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.