Maskarponės tortas su karamelizuotomis morkomis ir miltais be glitimo – tobulas Kalėdoms

„Labai skanus, tobulas Kalėdoms! Karamelizuotų morkų idėją, kaip ir papuošimą sugalvojau pati, o visa kita - iš sukauptos patirties ir žinių“, – savo kūrybos torto receptą pristatė Regina. 

 Maskarponės tortas su karamelizuotomis morkomis ir miltais be glitimo.
 Maskarponės tortas su karamelizuotomis morkomis ir miltais be glitimo.
 Maskarponės tortas su karamelizuotomis morkomis ir miltais be glitimo.
 Maskarponės tortas su karamelizuotomis morkomis ir miltais be glitimo.
 Maskarponės tortas su karamelizuotomis morkomis ir miltais be glitimo.
 Maskarponės tortas su karamelizuotomis morkomis ir miltais be glitimo.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

2022-12-06 17:10

Dalijamės jos receptu.

Maskarponės tortas su karamelizuotomis morkomis ir miltais be glitimo

Biskvitui reikės:

  • 325 gramų miltų be glitimo (universalūs)
  • 325 gramų morkų (smulkiau tarkuotos)
  • 4 kiaušinių
  • 150 gramų saulėgrąžų aliejaus
  • 160 gramų rudojo cukraus
  • 85 gramai razinų
  • 50 gramų graikinių riešutų
  • 25 gramai sviesto
  • 2 šaukštai cukraus
  • 15 gramų kepimo miltelių
  • 5 gramai sodos 
  • 1 šaukštas vanilinio cukraus
  • 1 šaukštelis malto cinamono
  • pagal poreikį maltų kvapiųjų pipirų (ar muskato, nebūtina)
  • šiek tiek acto (sodai nugesinti)
  • 1 apelsino (tarkuotos žievelės ir sulčių)
  • 1 žiupsnelio druskos

Kremui reikės:

  • 500 gramų maskarponės sūrio
  • 500 gramų grietinėlės, 30 proc. riebumo
  • 100 gramų cukraus pudros
  • 0,5 citrinos
  • 2 šaukštai vanilinio cukraus

Kaip gaminti 

Biskvitui morkas sutarkuoti nesmulkiausia tarka, riešutus susmulkinti peiliu.

Į sausą keptuvę dėti sviestą, kai jis išsilydo, suberti baltą cukrų. Kaitinti maišant ant silpnos ugnies – kol jis taps rudu. Tuomet suberti tarkuotas morkas, riešutus, razinas, gerai nuplauto apelsino nutarkuotą žievę. Pamaišant uždengtoje keptuvėje troškinti apie 5 min., suberti vanilinio cukraus šaukštą, cinamoną ir kitus prieskonius, jei jų norisi. Dar trumpai patroškinti - kol morkos kiek suminkštės, bet bus dar nesukritusios. Atvėsinti.

Miltus sumaišyti su nugesinta actu soda ir kepimo milteliais.

Kiaušinius išplakti iki purumo su druska ir ruduoju cukrumi. Pamažu įmaišyti aliejų. Įmaišyti morkų masę. Įsijoti, maišant, miltus. Turėtų išeiti vidutinio skystumo tešla.

Formą (naudojau 24 cm skersmens silikoninė) ištepti sviestu. Supilti visą tešlą.

Kepti iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą. Bet kepimo laiką reikia tikrinti individualiai, nes jei forma bus didesnė, o biskvitas pasiskirstys ploniau, iškeps greičiau. Kartą kepiau didelėje keturkampėje orkaitės skardoje, tai užteko 30 min. Taigi, smeigtuku geriausia patikrinti, negerai, jei ir perkepa. Biskvitą kiek palaikyti praviroje orkaitėje, po to atšaldyti ant grotelių.

Supjaustyti. Aš dariau 2 lakštus, tiesa, kietoką viršų suvalgėm nupjautą.

Kremui grietinėlę sumaišyti su cukraus pudra, vaniliniu cukrumi, tinkamai suplakti. Įmaišyti maskarponę. Kremą padalinti pusiau.

Į vieną dalį įspausti pusės citrinos sultis, išmaišyti. Kitą dalį palikti papuošimui. Atsidėtą puošimui kremą laikyti šaldytuve.

Apelsino sultimis (aš dar jas maišiau su romu), pašlakstyti kiekvieną biskvito lakštą. Pirmą lakštą sutepti citrininiu kremu, jo šiek tiek pasiliekant. Antrą biskvitą sutepti irgi citrininiu kremu, tik ploniau.

Suteptą tortą geriau bent valandą palaikyti šaldytuve, tuomet kremu be citrinos tepti šonus, viršų, puošti.

Aš puošimui dar naudojau gėlytes iš virtų morkų, rozmariną, bet kam jo kvapas nepatinka, rinktis kitus žalumynus.

Malonių eksperimentų ir atradimų!

Artėja didžiausios metų šventės – Kalėdos ir Naujieji metai. Ta proga portalas lrytas.lt ir „Senukai“ skelbia skaitytojų receptų konkursą. 

Per šias šventes stalus nuklojame įvairiausiais patiekalais – nuo tradicinės silkės, žuvies patiekalų ar kūčiukų iki įmantrių kepsnių ar pyragų. Tikrai kiekvienas turi kuo pasigirti ir nustebinti – ar tai būtų firminė mišrainė, ar pyragėliai su grybais, ar desertas.

Dalinkitės savo šeimos ir draugų pamėgtais šventiniais arba advento laikotarpio receptais – ir laimėkite vertingus prizus. 

Daugiausia dėmesio sulaukusių receptų autoriai bus apdovanoti virtuvės prietaisais, kurie palengvins maisto gaminimą tiek kasdien, tiek per šventes.

Konkurso rėmėjas – „Senukai“ – skiria net aštuonis prizus: lėtaeigę sulčiaspaudę „Tefal Infiny Juice“, kokteilių plaktuvą „Tefal Perfectmix“, sumuštinių keptuvę „Tefal Snack Collection“, 4 puodų komplektą „Tefal Ingenio Induction“, 2 keptuvių komplektą „Tefal Ingenio Induction“, rankinį trintuvą „Tefal quickchef“, virtuvinį kombainą „Kenwood“, rankinį trintuvą „Braun“.  

Aštuonis laimėtojus išrinks portalo lrytas.lt ir „Senukų“ darbuotojai, vertindami receptų populiarumą ir išskirtinumą. 

Receptus su nuotraukomis ir aprašymais siųskite iki gruodžio 30 d. adresu: skonis@lrytas.lt, visi šventiniai receptai – rubrikoje Skanios Kalėdos

Laimėtojus skelbsime 2023 m. sausio 2 d.

Asmens duomenų naudojimas

Konkurso dalyviai, dalyvaudami konkurse, taip pat sutinka, jog UAB Lrytas ir UAB Kesko Senukai Lithuania, siekdami vykdyti savo, kaip konkurso organizatorių įsipareigojimus, tvarkys jų asmens duomenis konkurso nugalėtojų nustatymo ir prizo jiems įteikimo tikslu. Šie duomenys bus sunaikinti pasibaigus konkursui ir įteikus prizą. Duomenys tvarkomi laikantis Bendrojo duomenų apsaugos reglamento nuostatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.