Garnyrai iš vos kelių ingredientų, kurie tiks ir šventiniam stalui

Įvairūs garnyrai yra neatsiejama ir kasdienio, ir šventinio stalo dalis, kurios ruošimui norisi skirti kaip įmanoma mažiau laiko, o daugiau jo pasilikti stalo herojais tampantiems patiekalams.

 Bulvių pyragas.<br>LR archyvo nuotr. 
 Bulvių pyragas.<br>LR archyvo nuotr. 
 Skrudinti avinžirniai.<br>LR archyvo nuotr. 
 Skrudinti avinžirniai.<br>LR archyvo nuotr. 
 Su medumi keptos bulvės.<br>LR archyvo nuotr. 
 Su medumi keptos bulvės.<br>LR archyvo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 10, 2022, 10:00 AM

„Paprastas būdas suteikti daugiau šventiškumo nesunkiems ir greitai pagaminamiems garnyrams – praturtinti juos nekasdieniais skoniais. Pavyzdžiui, paprastus ryžius galite gardinti įvairiausiomis daržovėmis ar vaisiais – salierų šaknies gabalėliais, džiovintomis slyvomis, marinuotais grybais. Net keptos bulvės nustebins svečius, jeigu jas apšlakstysite lydytu sviestu su česnakais ir apibarstysite sūriu – tai joms suteiks daug ryškesnį skonį", – pataria prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė.

Garnyrui puikiai tiks ir paprastos orkaitėje keptos daržovės – tiesiog stambiai supjaustykite morkas, cukinijas ar kitas daržoves, pagardinkite prieskoniais ir šaukite į orkaitę – jos tiks ir prie mėsos, ir prie žuvies patiekalų.

„Visgi visų vaišių – net ir garnyrų – paruošimas gali atimti daug laiko, tad čia į pagalbą ateiti pasirengę „Maxima“ meistrai. Skirtingų salotų šeimai paruošimas yra imlus tiek laiko, tiek finansų atžvilgiu, tad pastebime, kad pirkėjai vis dažniau įsigyja kad ir po mažesnį kiekį, tačiau įvairesnių priedų prie pagrindinio patiekalo. Taip kartu ir pasirūpinama, kad visi prie stalo susėdę svečiai atras kažką sau“, – teigia B. Baratinskaitė.

Tiesiog pagalvokite apie kiekvieną svečią ir jo mėgstamus skonius. O tada patyrinėkite „Maximos“ lentynas su konservuotomis gėrybėmis ir paruoštų salotų bei kitus meistrų pagaminto maisto skyrius. Garnyrą užteks tik perdėti į gražų indą ir papuošti, o laiko sutaupysite tikrai nemažai.

Štai trys paprastų garnyrų receptai iš lrytas.lt archyvų.

Orkaitėje su medumi keptos bulvės

Reikės: 0,5 kg bulvių, 1 a. š. saldžiosios paprikos miltelių, 2 v. š. garstyčių, 1 a. š. medaus, 2–3 česnako skiltelių, druskos, juodųjų pipirų, 3 v. š. aliejaus.

Bulves nuplaukite, nuskuskite ir supjaustykite skiltelėmis.

Medų, garstyčias, sutrintą česnaką, prieskonius ir aliejų sumaišykite. Pilkite marinatą ant bulvių, išmaišykite ir marinuokite 15 minučių. Per tą laiką įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, išdėliokite bulves ir dėkite kepti į įkaitintą orkaitę. Kepkite maždaug 35–40 minučių, kol bulvės pasidengs auksine plutele. Dėl medaus bulvės bus lengvai salstelėjusios (bet ne saldžios) ir gardžiai kvepės.

Skrudinti avinžirniai

Reikės: 2 skardinių konservuotų avinžirnių, alyvuogių aliejaus, žiupsnelio jūros druskos, žiupsnelio saldžiųjų pipirų, žiupsnelio maltos ciberžolės ir aitriosios paprikos miltelių.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Nuplaukite avinžirnius, nusausinkite ir sudėkite juos ant kepimo popieriaus. Skrudinkite orkaitėje apie 15 min.

Ištraukite, apibarstykite druska, prieskoniais, apšlakstykite aliejumi. Įdėkite į orkaitę dar 15 min., tuomet išjunkite orkaitę ir luktelėkite dar 15 min. prieš patiekdami – taip avinžirniai taps dar traškesni.

Keptuvėje keptas bulvių pyragas

Reikės: 6 vidutinio dydžio bulvių (kuo mažiau krakmolingų); 2 v. š. sviesto; druskos; juodųjų pipirų; 4 v. š. aliejaus; 2 česnako skiltelių.

Nuplaukite ir nuskuskite bulves. Supjaustykite maždaug 3 mm storio skiltelėmis. Suberkite bulves į šaltą vandenį, pamaišykite, kad pasišalintų krakmolas. Suberkite jas į kiaurasamtį ir gerai nukratykite vandenį. Berkite ant popierinio rankšluosčio ir nusausinkite.

Sviestą ištirpinkite keptuvėje, berkite smulkintus česnakus ir pakepinkite minutę, kol pasklis jų kvapas.

Suberkite bulves į didelį dubenį, apliekite česnakiniu sviestu (3/4 kiekio – likusią dalį pasilikite vėlesniam laikui), apibarstykite druska ir pipirais, gerai išmaišykite.

Į kuo aukštesnę keptuvę supilkite aliejų ir pakaitinkite. Nukelkite nuo ugnies ir, pradėję nuo vidurio, klodami vieną ant kito, spirale dėliokite bulvių griežinėlius sluoksniais, kol sudėsite visus. Tada lengvai juos spustelėkite. Ant viršaus supilkite likusį sviestą, uždenkite keptuvę dangčiu ir dėkite kepti ant vidutinės ugnies.

Kepkite 15 minučių (ar kiek ilgiau, kol apskrus apačia). Išverskite pyragą į didelę lėkštę. Į keptuvę įpilkite dar aliejaus ir, apvertę pyragą, dėkite kepti dar 15 minučų, kol apskrus kita pusė. Išverskite į lėkštę ir patiekite karštą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.