Originalios idėjos, ką paruošti iš šprotų: nuo užtepėlių – iki mišrainių

Šprotai – daugeliui nuo vaikystės pažįstamas ingredientas, kuriuo gardinami sumuštiniai, neretai jie patiekiami ir ant Kūčių stalo. 

 Sumuštiniai su šprotais.<br> 123rf nuotr.
 Sumuštiniai su šprotais.<br> 123rf nuotr.
Šprotai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šprotai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 11, 2022, 4:05 PM

Vis tik šprotus panaudoti galima kur kas įvairiau nei tiesiog dėti ant sviestu apteptos duonos. Šios žuvelės puikiai tinka užtepėlėms, jomis galima gardinti sočias žiemiškas mišraines, įdaryti daržoves, netgi ruošti „pataluose“ – vietoje silkės. 

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė sako, kad šprotų lietuviai toli gražu neužmiršo. O ši žuvis ypač išpopuliarėja žiemą. Šaltuoju metų sezonų šprotų pardavimai išauga net 2,8 karto.

„Gruodį lietuviai valgo kur kas daugiau žuvies, o tai rodo ir pardavimų duomenys. Paprastai šiuo metų laiku žuvies ir jūros gėrybių parduodama vidutiniškai 30 proc. daugiau. Artėjant šventėms stebime augančius ne tik šviežios žuvies, bet ir jūros gėrybių, o taip pat ir konservuotos žuvies, įskaitant ir šprotų, pardavimus“, – sako V.Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad šprotai daugiausia naudojami konservų gamyboje, todėl nenuostabu, kad dažniausiai gardžiuojamės šprotais iš skardinės. 

„Gaminant šprotų konservus šios žuvys paprastai yra šiek tiek parūkomos, o tuomet užkonservuojamos aliejuje. Šprotų konservus galima laikyti tiek šaldytuve, tiek kambario temperatūroje. Norint, kad kuo ilgiau išliktų kokybiški – geriausia juos padėti vėsesnėje vietoje. Paprastai tokio tipo konservai neatidaryti kokybiški išlieka net iki 24 mėnesių“, – pasakoja V. Juodkazienė. 

Šprotai – ir kasdieniam, ir šventiniam stalui 

Nors geriausiai žinomas šprotų panaudojimo būdas – sumuštiniai, ši žuvis virtuvėje pritaikoma labai įvairiai. O tinkamai paruošta gali tapti puikia švenčių stalo puošmena. 

V.Juodkazienė dalijasi keliais šprotų panaudojimo virtuvėje būdais, kurie tiks tiek šventiniam, tiek kasdieniam stalui.

Ant šventinio stalo – šprotų užtepėlė. Iš trintų šprotų, sumaišytų su grietine, majonezu, krienais, smulkintais svogūnais, kaparėliais ir mėgstamais žalumynais galima pasigaminti nepaprasto skonio užtepėlę. Ją patiekti su duona, krekeriais, lazdelėmis, jūrų dumblių ar salotų lapais. 

Vietoje silkės – „šprotai pataluose“. Dar vienas netikėtas, pasak V.Juodkazienės, šprotų panaudojimo būdas – gaminti šprotus pataluose. Šis patiekalas gaminamas lygiai taip pat, kaip ir silkė pataluose, tereikia silkę pakeisti šprotais. Dubenyje gražiai susluoksniuokite šprotus, virtas bulves, morkas, burokėlius ir kiaušinius. Viską pagardinkite majonezu ir pagražinkite šviežiomis petražolėmis ar krapais. 

Sočios žiemiškos mišrainės su šprotais. Šprotai – puikus ingredientas gaminant sočias mišraines. Jų pagrindu gali tapti tiek virtos bulvės, tiek ryžiai. Bulves ar ryžius pirmiausia reikėtų išsivirti, atvėsinti. Jeigu mišrainei naudosite bulves – jas susipjaustyti. Galiausiai mišrainę pagardinti smulkintais šprotais, konservuotais kukurūzais arba žirneliais, šviežiais arba marinuotais agurkais, jeigu mėgstate – svogūnais, kaparėliais ir galiausiai – praturinti žalumynais. Čia puikiai tiks ir krapai, petražolės ir svogūnų laiškai. Pabaigoje viską reikėtų pagardinti majonezu, druska, pipirais ir išmaišyti. 

Šprotais įdarytos daržovės. Netipiniu švenčių stalo patiekalu gali tapti ir šprotais įdarytos daržovės. Šiam patiekalui panaudoti galite cukiniją, moliūgą, tačiau geriausiai čia tiks tradicinės arba saldžiosios bulvės. Neluptas bulves reikia perpjauti pusiau ir subadyti šakute. Sudėti ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi ir iškepti orkaitėje. Bulvėms iškepus jų minkštimą šiek tiek pamaišyti šakute ir ant viršaus dėti šprotų įdarą. Jį gaminant galima improvizuoti, tačiau čia puikiai tinka ir anksčiau minėtas šprotų užtepėlės receptas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.